Bachovim gradom odzvanjali hrvatski 'klasici', talijanski restorani puštali naše pjesme | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 0

Bachovim gradom odzvanjali hrvatski 'klasici', talijanski restorani puštali naše pjesme

Bachovim gradom odzvanjali hrvatski 'klasici', talijanski restorani puštali naše pjesme

Po našoj slobodnoj procjeni, na 100 hrvatskih navijača mogli ste pronaći pet talijanskih. Potpuna prevlast naših. Prilagodili su se vlasnici talijanskih ugostiteljskih objekata...

VIDEO

Leipzig je s nešto više od 500.000 stanovnika drugi najveći grad njemačke savezne pokrajine Saske, nakon Dresdena. Ipak, ne možemo se oteti dojmu da je u gradu bilo još barem 50.000 Hrvata tijekom nedjelje i ponedjeljka, uoči utakmice Hrvatske i Italije. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski navijači u centru Leipziga

Pokretanje videa...

Sve brojniji navijači u centru Leipziga prije utakmice s Italijom 01:21

U Bachovu gradu hrvatske pjesme

U Leipzigu je najznačajnija znamenitost crkva sv. Tome, odnosno Thomaskirche, u kojoj je kao kantor radio Johann Sebastian Bach. Njegovih, pak, skladbi, nije se ovih dana u Leipzigu moglo čuti. Užim i širim centrom grada odzvanjale su hrvatske pjesme. U nedjelju se se naši navijači spontano počeli okupljati na Marktplatzu, nekoć tržnici, a danas jednom od većih trgova u Leipzigu.

Do dugo u noć naše su navijače zabavljali i tamburaši, odnosno bend Hrvatski čuvari, koje smo upoznali po našim putešestvijama po Njemačkoj.

- Vidjeli ste nas i snimili? Nismo vas uopće primijetili. Oprostite! Sinoć smo bili kao u transu, ponijela nas je pjesma i euforija tijekom svirke - javio nam se porukom u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima Luka Ljubić (19), simpatični mladić koji u Hrvatskim čuvarima svira bugariju, a zadužen je i za odnose s javnošću.

U nedjelju su zapalili i nekoliko baklji, ali većih incidenata nije bilo. Nekoliko puta hrvatski policajci na "posudbi" pokušali su u ime Savezne policije Njemačke upozoriti naše navijače da ne pale pirotehnička sredstva, ali nije to naišlo na plodno tlo. Pedantni njemački policajci sve su promatrali s distance, snimali, a počinitelje će, vrlo vjerojatno, dočekati kazna.

Sve brojniji navijači u centru Leipziga prije utakmice s Italijom

Domišljati talijanski ugostitelji

Uži centar grada pun je talijanskih restorana, ali i njih su preplavile kockice. Po našoj slobodnoj procjeni, na 100 hrvatskih navijača mogli ste pronaći pet talijanskih. Potpuna prevlast naših. Prilagodili su se vlasnici talijanskih ugostiteljskih objekata pa su i oni u jednom trenutku počeli puštati hrvatske pjesme. Money talks.

U nedjelju smo svratili i na večeru u jedan talijanski restoran. Porciju carbonare smazali smo kao od šale. Kao što će, vjerujemo, "vatreni" smazati Talijane.

Sve brojniji navijači u centru Leipziga prije utakmice s Italijom Sve brojniji navijači u centru Leipziga prije utakmice s Italijom Sve brojniji navijači u centru Leipziga prije utakmice s Italijom

Klasnić bio hit

U ponedjeljak je fešta na Marktplatzu počela već u 9 sati. "Bježite ljudi", "Moja domovina"... Orilo se ulicama pitoresknog Leipziga. Marktplatz je već do popodnevnih sati bio pun kao čep.

Manji dio hrvatskih navijača otišao je i na jednu stanicu podzemnom udaljen trg Wilhelm-Leuschner-Platz, gdje je bila službena fan zona za hrvatske navijače. Tamo je goste nešto iza 15 sati počeo zabavljati Tiho Orlić.

Na ulicama je bilo i mnoštvo poznatih lica. Ivan Klasnić bio je glavna atrakcija na Marktplatzu. Skandirali su mu, fotografirali se s bivšim hrvatskim reprezentativcem. Damir Mišković i Darko Raić-Sudar, predsjednik i sportski direktor Rijeke, potegnuli su i na ovu utakmicu, iako su pripreme kluba s Kvarnera već počele. Ivan Tomečak, još jedan bivši reprezentativac, stigao je u Leipzig s obitelji. U Leipzig je došao i Filip Pejić, ponajbolji hrvatski MMA borac.

Oko 17 sati ekipa iz Bribira i Crikvenice razvila je na Marktplatzu čuvenu gigantsku hrvatsku zastavu i bio je to znak da se krene prema nešto više od dva kilometra udaljenom stadionu RB Leipziga. Još jedan njemački grad upoznao je naše navijače!

Tudor: Dalić neće trajati vječno, a Talijani su u znatnoj prednosti
Tudor: Dalić neće trajati vječno, a Talijani su u znatnoj prednosti
VIDEO Pjesma i veselje: Talijani pjevaju da su prvaci, Hrvati su odmah odgovorili s "Lijepa li si"
VIDEO Pjesma i veselje: Talijani pjevaju da su prvaci, Hrvati su odmah odgovorili s "Lijepa li si"
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

UŽIVO Transferi: Ajax se rješava Šutala, Beljo pojačava Rapid?
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Ajax se rješava Šutala, Beljo pojačava Rapid?

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga