Obavijesti

Sport

Komentari 14

Američki 'Dream Team' pokorio Francusku i uzeo 5. zlato u nizu

Američki 'Dream Team' pokorio Francusku i uzeo 5. zlato u nizu

I osmo na posljednjih devet Olimpijskih igara. Jedini koji su uspjeli prekinuti američki niz bili su Argentinci u Ateni. A jedan američki košarkaš ušao je u povijest, ima četiri zlata. To nije ni LeBron ni Curry...

VIDEO

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država osvojili su novu zlatnu olimpijsku medalju, u finalnom su susretu Amerikanci pobijedili domaćina Francusku 98-87 (20-15, 29-26, 23-25, 26-21).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Doček hrvatskih olimpijaca na Trgu bana Jelačića 02:26

Kod Amerikanaca je prvi strijelac bio Stephen Curry s 24 poena, svih osam trica, uz pet asistencija. LeBron James je ubacio 14 uz šest skokova i deset asistencija. Kevin Durant je dodao 15 poena uz po četiri skoka i dodavanja, a ušao je u povijest kao jedini košarkaš koji je osvojio četiri zlata na Olimpijskim igrama.

Kod Francuske je Victor Wembanyama postigao 26 poena uz sedam skokova, dok je Guerschon Yabusele dodao 20 koševa.

Argentinci jedini iskočili

Amerikanci su tako osvojili petu uzastopnu zlatnu medalju na olimpijskim igrama, kao i osmu na posljednjih devet natjecanja. Jedini koji su uspjeli uzeti zlato u tom razdoblju su bili argentinski košarkaši koji su slavili 2004. godine u Ateni.

Na posljednjim Igrama u Tokiju SAD je pobijedio Francusku 87-82 u finalu. Ovaj put su Francuzi ostali 11 poena iza Amerikanaca te su osvojili četvrtu srebrnu medalju u povijesti.

Amerikanci su bolje otvorili utakmicu. Vodili su od početka te na kraju prve četvrtine imali 20-15. Francuska je uspjela početkom druge četvrtine napraviti seriju 8-0 i povesti 25-24 čime se odmah zapalila atmosfera u dvorani i raspršila domaća nada u veliku pobjedu.

Američka obrana na mjestu

Nije se dugo čekalo na odgovor Amerikanaca koji su brzo vratili prednost i poveli 37-31. Održavale su potom američke NBA zvijezde prednost koja je tijekom treće dionice često bila i dvoznamenkasta, ali novi francuski „udar“ uslijedio je krajem treće četvrtine kada se domaćin približio na šest poena minusa, 66-72.

Kratki su bili napadački bljeskovi Francuza, a treba reći i da su Amerikanci uglavnom cijelu utakmicu odigrali vrlo odgovorno i agresivno u obrani. U završnici su SAD nastavile održavati Francuze na pristojnoj rezultatskoj udaljenosti, ali tri minute prije kraja ipak se pojavila nada za domaćina. Wembanyama je zabio za 79-82.

Uslijedila je trica Curryja, dva pogođena slobodna bacanja Duranta, pa nove, šesta, sedma i osma trica na ogledu Curryja čime je potvrđena američka zlatna medalja.

Ranije tijekom subote brončanu medalju osvojila je Srbija koja je u utakmici za treće mjesto pobijedila Njemačku, aktualnog svjetskog prvaka, s 93-83.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

Obožavateljica iz Kine: Modriću sam u Osijek donijela svjetiljku u obliku kuće u kojoj je odrastao
POSEBAN DAR POSEBNOG FANA

Obožavateljica iz Kine: Modriću sam u Osijek donijela svjetiljku u obliku kuće u kojoj je odrastao

Plus+ Živim i radim u Rotterdamu i četvrti sam put došla u Hrvatsku samo zbog utakmice. Luka je prepoznao kuću i nasmijao se, dopalo mu se. Kao i kad sam mu rekla da je meni draža ta kuća od vile u kojoj sad živi u Madridu, kaže Liliana

FOTO Slučajno fotografirala 14-godišnjeg Modrića. Nije bila svjesna da ima djelić povijesti
RANI DANI HRVATSKOG KAPETANA

FOTO Slučajno fotografirala 14-godišnjeg Modrića. Nije bila svjesna da ima djelić povijesti

U gradu je bilo neko događanje, a Luka se našao slučajno u kadru, on ih je animirao, pričao je, a oni ga pozorno slušaju. A kad se Luka probio, pričalo se u medijima, da je on čuvao koze. Ja sam htjela pokazati da je on i gradski dečko, rekla je zadarska liječnica Nada Perković-Kevrić