Količina ljekovitih tvari u bijelome luku u vezi je s tlom na kojem uspijeva, a kako je područje oko Splita bogato termalnim izvorima, češnjak je iznimno vrijedan, objašnjava nutricionistica
Splitski Gastroadvent u znaku je slasnih delicija sa češnjakom
"(Ni)je luk i voda" slogan je ovogodišnje manifestacije Gastroadvent u Splitu 2018, a cilj je ukazati na važnost luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju. Otvorena je danas paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu Mirjane Frančeski, floristice iz cvjećarnice Riva na Braču, ukrašenom upravo bijelim lukom. Svijeću su zapalili novinari tiskanih medija uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije, a uživalo se i u jelima restorana Chops Grill Steak & Seafood inspiriranima upravo glavnom zvijezdom Gastroadventa - fantastičnim češnjakom.
- Bijeli luk ili češnjak biljka je vrlo jakog i jetkog okusa, poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina - objašnjava splitska dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić. Dodaje da češnjak tijelu donosi brojne dobrobiti: stimulira cirkulaciju, djeluje antimaligno, posebno na probavni sustav, ima antibiotsko i antiseptičko djelovanje, djeluje protiv svih nametnika u probavnom sustavu, sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, njegovi sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno...
- Količina ljekovitih tvari u bijelome luku u neposrednoj je vezi s tlom na kojem uspijeva, a kako je područje oko Splita bogato termalnim izvorima pa stoga i češnjak kao i drugo povrće smatramo iznimno zdravstveno vrijednim. Termalne vode natapaju tlo pa ga čine posebnim za vegetaciju, a istodobno hlapljive komponente poboljšavaju kvalitetu zraka. Sumporne termalne vode koriste se u terapiji kod pojedinih dermatoloških problema, problema sa dišnim sustavom a posebno kod kroničnog reumatizma i neuralgija. Sumporne termalne vode pomoć su i kod kroničnog umora te u antistres programima - objašnjava nutricionistica Martinić.
Chops Grill Steak & Seafood, poseban partner ovogodišnjeg splitskog Gastroadventa, goste je danas dočekao s dva okusa domaće foccacie - luk su u jednoj sljubili s ružmarinom, a drugoj sa sušenim rajčicama. Brojni okupljeni imali su priliku kušati bruskete s biftekom i umakom od hrena i luka, ali i slasnu verziju s s cherry rajčicama, mozzarellom i lukom.
Od ribljih specijaliteta, s bijelim umakom od luka spojili su pohanu grdobinu, a Cezar salatu s piletinom obogatili su s umakom od inćuna i luka. Za ljubitelje tjestenine na trpezi se našla verzija s lukom, čilijem i listićima badema, a uživalo se i u slasnom rižotu s lukom i kozicama, mousseu od češnjaka...
Tijekom trajanja manifestacije Gastroadvent u Splitu, jela od bijelog luka po promotivnim cijenama moći ćete probati i kod ostalih partnera: konoba Lučac, Movi, Pizzerija Galija, Bokerija, Bakra - Steak & Pizza Bar, Zora Bila, hotel Marvi, hotel Vestibul, hotel Park, restoran ZOI...