Obavijesti

Sport

Komentari 3

Španjolac s najviše nastupa u HNL-u: Osvojio sam Učku i bit ću učitelj djeci. Uzet ćete bod Furiji

Španjolac s najviše nastupa u HNL-u: Osvojio sam Učku i bit ću učitelj djeci. Uzet ćete bod Furiji
7

Einar Galilea (30) zamijenio je Istru Málagom i čeka ga doigravanje za drugu ligu. Obožavao je punk koncerte u Puli, naučio hrvatski, a kad završi s karijerom završit će učiteljski fakultet

VIDEO

Ima gotovo dvostruko više nastupa u HNL-u od Danija Olma (26), bivšeg dinamovca koji će u subotu od 18 sati treći put sa Španjolskom biti protivnik hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Nakon osmine finala Eura 2021. u Kopenhagenu i finala Lige nacija, u kojima je slavila "furia", ovu subotu je red, nadamo se, na trijumf "vatrenih" u Berlinu na otvaranju novog Eura.

Sa zanimanjem će je pratiti i Einar Galilea (30), Španjolac s najviše nastupa u HNL-u, 145. Došao je na mala vrata u Rudeš na posudbu iz Alavésa 2018., vratio se u Španjolsku, a godinu potom došao u Istru i zadržao se na posudbi pa nakon transfera još tri i pol godine. Dovoljno da dobije dobru sliku o hrvatskom nogometu, ali i nauči jezik. Godinu je dana u nekad slavnom prvoligašu Málagi koji se u doigravanju bori za ulazak u drugi rang španjolskog nogometa.

POGLEDAJTE VIDEO: Personalizirane kopačke "vatrenih"

Pokretanje videa...

Neuruppin: Personalizirane kopačke Vatrenih 00:57

- Otišao sam iz Pule jako sretan, imao sjajno iskustvo života u Hrvatskoj, upoznao novu kulturu i ljude, stekao prijateljstva. Rastao sam se od Istre mirne duše jer sam dao sve za klub i zahvalio navijačima. Ovo gledam kao novu avanturu i izazov, tražio me velik klub i sad se borimo za ulazak u drugu ligu, što bi bio velik uspjeh - rekao nam je Galilea.

Pitali ga kako španjolska javnost diše uoči subotnjeg spektakla u Berlinu. Einar je tu odgovorio s rezervom jer je on etnički Bask i nema takav osjećaj pripadnosti španjolskom narodu.

- Utakmica je jako važna i osjeti se to među ljudima na jugu zemlje gdje igram. U španjolskoj reprezentaciji došlo je do smjene generacija i puno je mladih igrača, ali su svejedno očekivanja od turnira velika - objašnjava iskusni stoper.

Istra i Varaždin sastali se u 2. kolu SuperSport HNL-a

Galilea: Volio sam ići na punk festival i šetati plažom

S kim je od bivših suigrača ostao najviše u kontaktu?

- U početku najviše s fizoterapeutom Davidom i drugim ljudima iz stožera, a od igrača najviše s Franom Mlinarom, Petrusenkom, Kadušićem, kapetanom Blagojevićem, Hujberom… Čuo sam se i s trenerom Gonzalom Garcíjom koji je imao sezonu pauze i dobio angažman u prvoj portugalskoj ligi (Arouca). To je sjajan izbor za njega i samo će rasti.

Galilea je poprilično aktivan izvan nogometa. Sluša punk, voli planinariti, a želi se posvetiti podučavanju djece.

- Kod Hrvata mi se najviše svidio odnos prema ljudima, koliko su ljubazni i susretljivi. Volio sam šetati plažom, ići na punk festival Monteparadiso u Puli, toga u Málagi nema i nedostaje mi. A loše strane? Jedino mogu izdvojiti daljinu od rodne Vitorije, obitelji i prijatelja. Dugo me tamo nije bilo, ali takav je život profesionalnog nogometaša - rekao je Einar i dodao:

- Volim planinariti, bio sam na Dolomitima, a nisam mogao zaobići ni Učku. Penjao sam se s djevojkom, a onda smo se spustili do Opatije i okupali u moru, prekrasan krajolik.

Dinamo i Istra sastali se u 21. kolu SuperSport HNL-a

Naučio sam hrvatski, morate odati poštovanje zemlji

Kako mu ide hrvatski jezik?

- Nakon četiri i pol godine mogao sam voditi običan razgovor na hrvatskom, ali kad bih ušao u neke dublje teme komunicirao sam na engleskom. Važno je da upoznate i govorite jezik države u kojoj živite jer joj tako odajete poštovanje.

Kad završi s igranjem nogometa, kroz koju godinu, ide u školske klupe.

- Zamrznuo sam učiteljski studij u Vitoriji. Ostalo mi je položiti još šest ili sedam predmeta do diplome, a onda ću podučavati djecu od šest do 12 godina. Imam afinitet prema tjelesnoj kulturi, ali bio bih klasični učitelj razredne nastave, držao i satove jezika.

Pa kad mu već hrvatski dobro ide, ne možemo zamisliti da ne uspije. A kako će završiti utakmica Hrvatske i Španjolske?

- Nažalost, neću je moći gledati jer istu večer mi igramo prvu utakmicu finala doigravanja za drugu ligu s Gimnasticom. Obje reprezentacije igraju dosta otvoreno i moglo bi tu biti golova. Prognoza? Ha, neka bude 2-2 - završio je sa smiješkom Bask s nekadašnjim boravištem na Aldo Drosini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Tajna akcija dolaska Baturine: Dinamo imao drugačiju taktiku, a željeli ga Barca, Milan, Juve...
KAKO JE DOŠAO U DINAMO?

Tajna akcija dolaska Baturine: Dinamo imao drugačiju taktiku, a željeli ga Barca, Milan, Juve...

Plus+ Martin je rođen u Zürichu (iako svugdje piše u Splitu), ima dva brata nogometaša, a Nenad Bjelica za njega kaže: 'Da igra u Benfici ili Portu već bi vrijedio 100 milijuna eura'...

Što točno želi Osijek? Ovakva igra je ispod svake razine kluba
DOJMOVI S DROSINE

Što točno želi Osijek? Ovakva igra je ispod svake razine kluba

Plus+ Federico Coppitelli je "preživio" ispadanje od azerbajdžanske Zire i veliku krizu na startu prvenstva, ali kada Osijek protiv Istre prvi put u okvir zapuca u 84. minuti, znači da neke stvari ne štimaju
VIDEO Kovačićeva ludnica na Etihadu! Zabio dva gola za preokret, jedan je majstorski...
ODUŠEVIO JE

VIDEO Kovačićeva ludnica na Etihadu! Zabio dva gola za preokret, jedan je majstorski...

City je primio gol u 26. minuti, ali Mateo Kovačić predvodio je povratak aktualnog prvaka u utakmicu. Izjednačio je u 32. minuti, a na početku drugog dijela zabio i drugi gol