Ručak za četvero: Na akcijama u trgovačkim centrima pile od 1,5 kilograma stoji 24 kune, a može se napraviti juha i pečenje. Staklenka cikle još je deset kuna...
Šoping lista: Deset obiteljskih ručkova koji stoje do 50 kuna
Pile se može razrezati na komade, a od leđa i krila uz dodatak povrća za šest kuna napraviti dobra juha. Ostatak se ispeče u pećnici ili na tavi, a mast od pečenje iskoristi za preliti po mlincima koji stoje deset kuna. Staklenka cikle za salatu još je deset kuna i ručak stoji 50 kuna.
Cijelo pile Perutnine Ptuj trenutačno je na akciji u Kauflandu. Redovite cijene cijelih pilića su oko 24 kune kilogram. U Konzumu su na akciji varaždinski pohanci, kilogram je 17,69 kuna, a u pakiranju su obično dva manja pileta. Oni su bolji za pohanje jer komadi nisu preveliki i nema opasnosti da ostanu krvavi uz kost. Trebat će nam još dva jajeta, malo brašna i krušnih mrvica te masnoća za prženje. Kao prilog možemo poslužiti pire krumpir, a kilogram stoji pet kuna. Odlična salata za to jelo je crveni kupus, a kilogram se nađe za pet kuna. To je ukusan ručak za 30 kuna.
Pile razrezano na komade možemo i pirjati na luku. Čim više luka, to će umak biti bolji, a treba ga dvije-tri glavice što stoji najviše tri kune. U umak ćemo dodati i kiselo vrhnje za tri kune. Od brašna, jajeta i vode zamute se noklice i skuhaju u slanoj vodi te posluže kao prilog koji će stajati tri kune. I još zelena salata. U Dioni je kilogram kristal salate deset kuna, a za obitelj je dovoljna glavica do pola kilograma za pet kuna. Ručak će nas stajati ukupno 32 kune.
Ukusan i jednostavan ručak mogu biti i razne varijante rižota. Meso se poprži na luku, dodamo pakiranje zamrznutog graška i mrkve koje stoji oko šest kuna te na kraju pola kilograma riže za pet kuna. Treba nam i salata, a to u ovom slučaju može biti cikla. Staklenka stoji deset kuna. U Konzumu je svinjski but na akciji i kilogram stoji 25 kuna, a za ručak nam treba pola kilograma pa će nas svi sastojci bogatog rižota stajati 37 kuna.
Slično možemo napraviti i s prosom. Kilogram prosa u Biovegi stoji 27 kuna. Poprži se mrkva, luk i meso, zalije konzervom sjeckane rajčice i doda proso koje će upiti taj umak. U Lidlu je na akciji pureći file i kilogram stoji 47 kuna. Za ručak će nam trebati pola kilograma.Luk i mrkva su po dvije kune, konzerva sjeckane rajčice u Tommiju na akciji je tri kune te pola kilograma prosa za 13,50 kuna i ručak će stajati 44 kune.
Jednostavno jelo je i francuski krumpir. Potreban je kilogram i pol krumpira za pet kuna, deset jaja što je deset kuna i kiselo vrhnje za tri kune. Zelena salata je pet kuna i cijeli ručak oko 25. Složenac se može “pojačati” kuhanim kobasicama koje se narezane poslažu uz jaja na krumpir. Pakiranje kranjskih u Tommiju je 15,49 kuna, a cijena ručka “skače” na 35 kuna. Kobasice možemo zamijeniti i slanimom, da bolje zamiriši krumpir. U Lidlu na akciji kilogram pancete stoji 50 kuna. Možemo dodati i desetak dekagrama sira koji poslažemo po krumpiru. Francuski krumpir s jajima, slaninom i sirom tada će za četveročlanu obitelj stajati manje od 40 kuna.
Naveli smo neke primjere jeftinih ručkova za četveročlanu obitelj. Može se proći i jeftinije od navedenog kupi li se tjestenina na akciji po primjerice tri kune ili sami umutimo noklice za juhu ili prilog.
- Od ponuđenih jela najbolje su nutritivno usklađeni obrok s puretinom i prosom, sekeli gulaš i jetrica, za koje bi bilo bolje da su pečena. Sekeli gulaš s kiselim zeljem odličan je primjer kako zdrava prehrana ne znači sterilnu prehranu, nego da su zdravi i tradicionalni obroci i specijaliteti. Pod uvjetom da se odabere krta svinjetina i da ima kiselog zelja. Treba koristiti manje krumpira ili krumpir kuhan u ljusci i onda zgnječen, a ne pire s dodatkom vrhnja i maslaca - kaže nutricionist Nenad Bratković, voditelj savjetovališta za prehranu NutriKlinika.
Tjestenina bolognese s ribanim sirom 35 kuna
Pola kilograma miješanog mljevenog mesa na akcijama je 16 kuna, pola
kilograma tijesta šest, vrećica Vindijina ribanca osam, a malo ulja,
rajčice, luka, češnjaka i začina ne može biti više od pet kuna. Ručak je
35 kuna, ima i za litru frankovke Iločkih podruma u njihovim točionicama.
Dinstana svinjska jetrica, palenta i butelja 44 kuna
Najvažnije je povjerenje u mesara zbog jetrica, izvrsnih kad su svježa, a
“sačuvaj Bože” kad nisu. Kilogram je 10 kuna, a pola kilograma palente za
šest. Mast, začini i salata od svježeg kupusa su šest-sedam kuna pa ostane
i za butelju španjolskog crnog vina tempranillo (Vrutak, 21,60 kuna).
Za 50 kuna špinat, jaja, pire krumpir i graševina
Zamrznuti špinat može se pronaći za sedam kuna (450 grama), za tri kune
bit će dovoljno krumpira, a 10 jaja na akcijama je 10 kuna. Čak i ako se
uzmu dva špinata, u “budžetu” će ostati i za butelju graševine ili
chardonnaya Erdutskih vinograda koje u Plodinama sad stoje 23 kune.
Jednostavan i zdrav sekeli gulaš je manje od 40 kuna
Svinjski but na akciji je u Konzumu i 750 grama stoji 18,33 kune. Kilogram
kiselog zelja u glavici je 11 kuna, krumpira ima za četiri, a čašica
kiselog vrhnja je tri kune. Treba još glavica luka, malo ulja ili masti i
začina te je jednostavan i ukusan zimski ručak za četvero manje od 40 kuna.