Istraživači kažu kako sok snižava količinu specifične masne kiseline u krvi koja je direktno povezana s gomilanjem masti na trbuhu, ali i povećanim rizikom od srčanih bolesti
Sok od nara otapa masnoću na trbuhu, posebno kod muškaraca
Nar, morganj ili šipak ljudi ili jako vole ili ne vole uopće, no toliko je zdrav da bi ga svatko trebao uvrstiti u prehranu - poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, usporava gubitak hrskavice, štiti stanice od slobodnih radikala, blagotvorno djeluje na prostatu, krvni tlak i plodnost, smanjuje rizik od anemije, jača imunitet, otapa suvišne masnoće u tijelu...
POGLEDAJTE VIDEO Kako brzo očistiti nar:
Pokretanje videa...
Ovaj plod je bogat vitaminima C, A i E, sadrži solidnu količinu folne kiseline, ali i tri vrste polifenola (tanini, antocijani i elagična kiselina) koji su na glasu kao odlični antioksidansi. Po pitanju antioksidansa bolje je jesti nar nego brusnice i naranče.
Nar se najčešće jede svjež, no pije se i kao sok ili koristi kao ulje dobiveno prešanjem sjemenki. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, a odličan je i za gubitak nakupljenih naslaga sala na trbuhu, posebno kod muškaraca, pokazala je to studija Sveučilišta Edinburgh u Velikoj Britaniji.
Njihovi istraživači kažu kako sok snižava količinu specifične masne kiseline u krvi koja je direktno povezana s gomilanjem masti na trbuhu, ali i povećanim rizikom od srčanih bolesti te obolijevanja od dijabetesa tipa 2.
Recept za domaći sok od nara:
Sastojci: 1 kg bobica očišćenih od opne, malo smeđeg šećera
Postupak: U posudu stavite red bobica pa ih pospite s malo šećera i pritisnite rukama. Zatim stavite drugi red bobica i sve ponovite, i tako dok sve ne potrošite.
Ostavite neka stoji preko noći, potom izmiješajte i ostavite još nekoliko sati. Na kraju smjesu stavite u blender i usitnite, procijedite i ulijte u boce. Ovaj sok malo se razrijedi s vodom prije konzumiranja, prenosi Atma.