Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Slavonci su maheri za rakiju: 'Spojili smo tradiciju i trendove'

Slavonci su maheri za rakiju: 'Spojili smo tradiciju i trendove'

Siniša Oreščanin (31), iz Klokočevika kod Slavonskog Broda u svojoj destileriji proizvodi dvije vrste šljivovice koje su dobile priznanja. Kći i otac, Ira i Siniša Panthy, također proizvode rakije

VIDEO

Odzvonilo je starom tradicionalnom načinu proizvodnje rakija u domaćinstvima. Možda je bolje reći da je proizvodnja modificirana. Mladi proizvođači svoju proizvodnju zasnivaju na tradiciji, ali prilagođenu novom trendu.

POGLEDAJTE VIDEO: Siniša predstavlja svoj brend rakija

Pokretanje videa...

tvrtka rakijaso 04:47

Siniša Oreščanin (31), iz Klokočevika kod Slavonskog Broda vlasnik je Destilerije Rakijaso.

Klokočevik: Tvrtka Rakijaso Siniše Oreščanina

- Naš stalni napor je da napravimo najbolju moguću rakiju od najboljeg voća, dobro odabranog vremena berbe, točnu fermentaciju i pažljivo odrađenog procesa destilacije. Od različitih vrsta voća proizvodimo stopostotni prirodni destilat. To znači da svu rakiju dobivamo isključivo od fermentacije i destilacije potpuno zrelog voća bez dodataka šećera, aroma ili alkohola - ističe ovaj mladi poduzetnik, koji je u ozbiljan biznis s rakijom uz podršku obitelji ušao prije pet godina.

Klokočevik: Tvrtka Rakijaso Siniše Oreščanina

- Nisam htio kao mnogo mladih otići negdje vani, jer uvjeren sam da se i ovdje u Slavoniji može živjeti, samo treba puno raditi i biti odgovoran - kaže Siniša.

Umjesto tradicionalnog bakrenog kazana, u njegovoj modernoj hali je destilerija, kotao hi-tech, njemačke kvalitete. Sve se drži na oku, proizvodnja, fermentacija, punionica i kušaonica.

Klokočevik: Tvrtka Rakijaso Siniše Oreščanina

- Želja nam je pokazati cijeli postupak proizvodnje, do pakiranja, naravno iz mogućnosti kušanja onoga što netko želi kupiti. Inače u mojoj obitelji je tradicija proizvodnje rakije, jer imamo veliki voćnjak s više vrsta voća, a nalazimo se i u voćarskom kraju tako da nam sirovine ne nedostaje. Time se bavio moj šukundjed koji je u Americi pekao rakiju za vrijeme prohibicije, moj djed i otac. Rakija je uvijek u našoj kući bila dodatni izvor prihoda. Ja sam se odlučio za suvremenu i legalnu proizvodnju - kaže Oreščanin, dodajući kako je trenutno proizvodi šest vrsta rakija, a nedavno je započeo s proizvodnjom dvije vrste sve popularnijeg gina i votke.

Tradicija proizvodnje žestica u Hrvatskoj: Mlada rakija pije se prije jela, a gorki liker nakon
Tradicija proizvodnje žestica u Hrvatskoj: Mlada rakija pije se prije jela, a gorki liker nakon
Klokočevik: Tvrtka Rakijaso Siniše Oreščanina

- Slavonska šljivovica je rakija bez koje nema proizvodnje, radimo je dvije vrste i za obje smo dobili priznanja. Mogu slobodno reći da su očekivanja koja sam imao prije pet godina ispunjena, sve više sam uvjeren da smo svi skupa donijeli dobru odluku. Za sada radimo obiteljski, ali uskoro će se otvoriti prostor za prijem radne snage. Moram reći i to da smo toga dosta postigli zahvaljujući i Europskim fondovima, mislim na nabavku opreme i objekt. Stalno ulaganje u znanje i proizvodnju garancija su dugoročne održivosti, a naš je veliki cilj ponuditi vam samo vrhunske proizvode - rekao je Siniša Oreščanin.

Proizvodnju rakije pokrenuli su i otac i kći iz Slavonskog broda

U centru Slavonskog Broda je mala destilerija OPG-a Apuška (tatica op.a.) osnovana na temeljima tradicije i dugoročnog iskustva. Prije tri godine, u vrijeme korone, pokrenuli su je kći i otac, Ira i Siniša Panthy.

POGLEDAJTE VIDEO: Tata i kći pokrenuli OPG i proizvode rakiju

Pokretanje videa...

Destilerija Apuska vlasnika Sinise Panthya 02:05

- Duh Apuške, moga djeda, odnosno Irinog pradjeda nikako nas nije napustio. Tu je s nama, prati nas u stopu, osjetimo ga u podrumu kuće koji je star blizu 120 godina, u stoljetnom ljetnikovcu i voćnjaku na padinama Gore Dilj, u kojemu su davne 1932. godine potekle prva šljivovica i lozovača. Sjećam se da sam još kako dijete trčkarao oko vrućeg kazana, zanimao sam se za ono što što rade. Nisam niti primijetio da sam se inficirao. Inkubacija je trajala dugo. Kako je korona učinila svoje, a moj se nemirni duh nije smirivao, donio sam odluku da se prihvatim djedove recepture, jer je sve pomno bilježio pa sam odlučio pokrenuti proizvodniju. Prva koja je za to saznala bila je moja kćerka Ira koja je tada bila studentica glazbe, dala mi je bezrezervnu podršku i to mi je puno značilo - započeo je priču Siniša Panthy.

- Kako sam i pomalo pozitivno tvrdoglav, donio sam odluku da proizvodim rakiju od dunje. Moji su mi rekli da mi nemamo nasad dunje, ali na sreću čuo sam za mladu obitelj iz Vrbove kod Nove Gradiške koja ima veće površine pod tim voćem. Otišao sam k njima i odmah smo dogovorili suradnju - kaže Panthy.

Prvi festival rakija i likera u Boćarskom domu: ZGrappa vraća rakiju na velika vrata
Prvi festival rakija i likera u Boćarskom domu: ZGrappa vraća rakiju na velika vrata

S uređenjem podruma koji se prostire ispod cijele kuće paralelno smo radili na nabavci tradicionalnog bakrenog kotla i ostale opreme, sve s ciljem da naš podrum bude spreman za prihvat prvog voća već te jeseni. U tome smo i uspjeli te smo bez ikakvih poteškoća registrirali OPG i destileriju u sklopu njega, pribavili sve potrebne dozvole i - spremno dočekali prve dunje - kaže Siniša.

Slavonski Brod: Destilerija "Apuška" vlasnika Siniše Panthya

Zašto dunja?

- Prvi i osnovni je činjenica da se rakija od dunje smatra ‘kraljicom rakija’, a sam proces proizvodnje, od obrade zrelog voća do završnog proizvoda, svakako je najteži i najzahtjevniji u odnosu na bilo koje drugo voće. Dakle, htjeli smo krenuti s vrhunskim proizvodom i jako smo ponosni što smo u tome uspjeli već prve sezone - rekao je Panthy.

Tradicija, iskustvo, zrele godine i mladost recept su uspjeha.

Slavonski Brod: Destilerija "Apuška" vlasnika Siniše Panthya

- Plan je širiti asortiman na prirodne voćne rakije i likere od većine voća koje uspijeva u našoj lijepoj Slavoniji. Već druge godine smo uspjeli proizvesti prirodne voćne rakije od kruške Williams, jabuke sorte zlatni delišes i šljive, kao i likere od dunje i kupine. Na popisu naših rakija i likera nedostaje rakija od kajsije i to nam je jedan od budućih proizvoda. Ne želimo ići na kvantitet, jer stalno smo posvećeni kvaliteti - kaže Panthy dodajući kako se njegove rakije i likeri piju u elitnim restoranima i hotelima, no, prostora za plasman ima još.

- Rado bismo istaknuli i odabir samih boca, a posebice njihov prepoznatljiv, minimalistički dizajn za kojeg primamo isključivo pohvale, a sve zahvaljujući autorici kompletnog vizuala Maji Toljan. Mlada Ira, profesorica glazbenog odgoja, vrijeme boravka u Slavonskom Brodu koristi da bi pomogla ocu.

Slavonski Brod: Destilerija "Apuška" vlasnika Siniše Panthya

- Nerijetko lijepim etikete, pomažem mu kod punjenja boca, miješam kvasce za pospješivanje fermentacije, naravno po recepturi Apuške i pod budnim okom moga oca, za kojeg ponekad pomislim da se radi o dvojici u jednoj osobi - kaže Ira uz prelijepe taktove glasovira starog oko 150 godina kojeg je u istoj prostoriji i na istom mjestu svirala njena prabaka, a kasnije nastavio njen djed Bela pl. Panthy od kojeg je naslijedila glazbeni gen.

VIDEO Proizvode rakije od voća na starinski, tradicionalan način
VIDEO Proizvode rakije od voća na starinski, tradicionalan način

- Kao i svaki tradicionalni recept, i onaj našega Apuške skriva tajnu vrhunskog mirisa i arome konačnog proizvoda. Tu ćemo tajnu sačuvati za sebe, no posebno ćemo istaknuti da se postiže bez dodavanja umjetnih aroma, boja, pojačivača okusa, sladila te ostalih dodataka koji nisu u skladu s prirodom - kažu za kraj otac i kći. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču