Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Slasne šljive - nezaobilazno voće iz voćnjaka naših starih

Slasne šljive - nezaobilazno voće iz voćnjaka naših starih
4

Svaka je kućanica nekoć dane provodila kuhajući stotine staklenki pekmeza od šljiva, a u sezoni tih ljubičastih plodova svaki se dan uživalo u knedlima, zlevanki...

Kruška, jabuka, šljiva, mene voli... - počinje jedna stara narodna pjesma. Voćke koje je neki davni narodni pjesnik odabrao da ih uvrsti u pjesmu pokazuju koje su voćke zapravo najčešće rasle po voćnjacima naših starih. Šljive su se po voćnjacima pojavljivale u različitim veličinama i bojama, s tim da su zelene i svjetlije dozrijevale prije. Sve bi ih, čim bi dozorile, odmah uključivali u svoj jelovnik kako su god znali i koliko su već maštoviti bili. Većina će današnjih gostiju pomisliti da je počašćena nečim posebnim ako im u restoranu na dobrom glasu serviraju neku od spomenutih voćaka u kombinaciji sa sirom, svježim ili zrelim, i to ne samo u slatkom nego i u slanom “ruhu”. 

A zapravo je riječ o jelu koje su smislili naši djedovi. Nerijetko su večerali svoj omiljeni svježi sir s vrhnjem uz zrele šljive i kruh iz krušne peći. Tradicionalne bi knedle, u kojima se zrele šljive “ogrnu” omotačem od krumpirova tijesta, bile čest ljetni ručak, a ne samo desert, kako ih se danas nerijetko doživljava, a poseban je užitak bila užina koja se sastojala od kocke zlevanke, jednostavnog kukuruznog kolača, prelivene još toplim polovicama šljiva ukuhanima sa šećerom. Pekmeze i džemove od toga voća naveliko su kuhale sve kućanice koje drže do sebe, a one maštovite su našle načina kako ih uvesti i u glavno jelo. 

Svinjsko pečenje posebno voli voće, pa tako i šljive. Njihova se kiselost, tipična za prve dozrele šljive, odlično slaže s tim masnijim jelom i čini ga posebnijim te lakše probavljivim. Želite li iznenaditi goste posebnim predjelom šljive kojima ste pažljivo izvadili košticu omotajte tankom ploškicom slanine, probodite štapićem i kratko zapecite na roštilju, a i uz drugo meso sa žara prijat će umak od šljiva. 

Pita sa šljivama

Sastojci: paketić gotovog prhkog tijesta, 700 g šljiva, 2 žlice džema od šljiva, 4 žlice šećera, 2 žlice mljevenih oraha ili mrvica, 1 žličica cimeta, malo klinčića, malo ruma

Priprema: Tijesto izvadite iz hladnjaka i pustite ga da se zagrije na sobnu temperaturu. Obložite kalup za pite masnim papirom i na njega raširite tijesto tako da prelazi preko ruba posude. 

 U široj zdjeli popržite šećer i kad malo požuti, dodajte očišćene, ocijeđene i oprane šljive bez koštica i prepolovljene, a jedan dio na četvrtine. Pirjajte samo nekoliko minuta da omekšaju i primiješajte im orahe ili mrvice, cimet, rum, klinčić i džem od šljiva. 

Nadjev rasporedite po tijestu i zavrnite mu krajeve prema sredini. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.

Pureći medaljoni punjeni šljivama

Sastojci: komad čistih purećih prsa, 400 g svježih ili suhih šljiva, sol, papar, 1 žlica dijonskog senfa, 100 g maslaca, 3 listića kadulje,  

Priprema: Čista pureća prsa oblikujte u medaljone debele oko dva centimetra i u svakom napravite rupu u sredini. Šljive operite, izvadite im koštice i u sredinu svake stavite maslaca veličine izvađene koštice.

U sredinu svakog medaljona gurnite po jednu šljivu, a medaljone izvana premažite s malo senfa. Rastopite maslac u široj tavi za pečenje. Medaljone pržite s listićima kadulje,  gotovi su kad poprime zlatno-smeđu boju. 

Riba s ljubičastim umakom

Sastojci: 500 g bilo koje bijele ribe u komadu, maslinovo ulje, šaka šljiva, 2 žlice džema od crnog ribiza, 2 žlice teriyaki umaka

Priprema: Ribu marinirajte teriyaki umakom i pustite neka odstoji oko 15 minuta. Premažite tavu s neprianjajućim dnom maslinovim uljem i pustite da se zagrije. Na tavi pržite ribu s obje strane dok se ne ispeče. Možete je također ispeći na roštilju. Maknite s vatre i držite je na toplom.

Operite šljive i prepolovite ih, te im izvadite koštice. U istoj tavi u kojoj ste pekli ribu pirjajte polovice šljiva oko dvije do tri minute.  

Dodajte im džem od ribiza i pirjate još minutu do dvije da se sve skupa zagrije i poveže, ali pazite da šljive ostanu u komadima. Ribu razrežite na podjednake komade. Poslužite komad ribe i prelijte svaki žlicom umaka od šljiva. Poslužite vruće.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...