Obavijesti

News

Komentari 0

Skupina Arraiolos u Poljskoj: Tema transatlantski odnosi

Skupina Arraiolos u Poljskoj: Tema transatlantski odnosi

"Glavna tema ovogodišnjeg sastanka u Krakovu bit će izgledi za jačanje transatlantskih odnosa u vrijeme globalnih izazova i prijetnji", najavljuje se iz ureda poljskog predsjednika

VIDEO

Budućnost odnosa Europske unije i SAD-a "u vremenu globalnih izazova i prijetnji", uoči smjene američke administracije i poljskog predsjedanja EU-om, bit će glavna tema sastanka skupine Arraiolos u petak u Krakovu na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Poljski predsjednik Andrzej Duda ugostit će sastanak neformalne skupine koja okuplja šefove država zemalja EU-a bez izvršnih ovlasti. 

"Glavna tema ovogodišnjeg sastanka u Krakovu bit će izgledi za jačanje transatlantskih odnosa u vrijeme globalnih izazova i prijetnji", najavljuje se iz ureda poljskog predsjednika.

Skupina Arraiolos osnovana je 2003. na inicijativu portugalskog šefa države Jorgea Sampaioa, imenovana po mjestu u Portugalu gdje je održan prvi sastanak koji je okupio predsjednike Austrije, Finske, Njemačke, Latvije, Poljske, Portugala, Mađarske i Italije. Kasnije se priključilo još zemalja pa je 2023. na skupu u Portu sudjelovalo 14 zemalja.

Kosovska predsjednica zahvalila Milanoviću na hrvatskoj potpori
Kosovska predsjednica zahvalila Milanoviću na hrvatskoj potpori

Pantovčak poručuje da će se razgovarati o "jačanju suradnje između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, sigurnosti Europe s posebnim naglaskom na energetsku sigurnost te o proširenju Europske unije i ulozi Unije u obnovi Ukrajine".

Predsjednici država će razgovarati i o dugoročnim perspektivama transatlantske suradnje koja se smatra ključnom za očuvanje međunarodnog mira i stabilnosti, dodaje.

Sastanak se održava manje od mjesec dana prije američkih predsjedničkih izbora na kojima će se sučeliti demokratkinja Kamala Harris i republikanac Donald Trump, što je dobar kontekst za raspravu o budućim odnosima Unije i SAD-a, kao i uoči poljskog preuzimanja predsjedništva EU-om u prvoj polovici 2025.

Sastanak, kako naglašava ured poljskog predsjednika, okuplja države s različitim povijesnim pozadinama, ekonomskim i demografskim potencijalom i posljedično "različitim percepcijama europskih izazova i dilema."  

Milanović: Neka oni koji žele da se rat produžuje šalju svoje sinove i svoje kćeri u Ukrajinu
Milanović: Neka oni koji žele da se rat produžuje šalju svoje sinove i svoje kćeri u Ukrajinu

"On okuplja lidere s vrlo različitim stajalištima unutar EU-a o mnogim ključnim pitanjima" pa stoga takav skup može biti dodatno "kreativan" s "vrlo širokom lepezom pogleda" na razna pitanja.

Predsjednik Milanović, koji će boraviti u radnom posjetu Poljskoj od 9. do 11. listopada, posjetit će u srijedu i memorijalni Državni muzej Auschwitz-Birkenau gdje će odati počast žrtvama holokausta i nacističkih zločina, najavio je njegov ured.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO