Obavijesti

News

Komentari 2

Škole će morati imati timove za darovite učenike, udruge pitaju: Tko će određivati članove tima

Škole će morati imati timove za darovite učenike, udruge pitaju: Tko će određivati članove tima
1

Završeno je javno savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o odgoju i obrazovanju darovite djece. Mnogo je kritika, a mi smo razgovarali s ravnateljem Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

VIDEO

'Ako su tako pametni, snaći će se i sami', samo su neke od zabluda s kojima su se susreli u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije kad su u pitanju darovita djeca. Upravo zbog brojnih izazova, ali i neprepoznavanja problema s kojima se susreću ova djeca i njihovi roditelji, mnoge je razveselila vijest o donošenju novog Pravilnika o odgoju i obrazovanju darovite djece i učenika.

Ovaj pravilnik nije se mijenjao više od 30 godina. Škole su se tijekom godina počele prilagođavati, uvoditi testiranja, pa i dodatni rad s tom djecom, no i danas sve ovisi prvenstveno o roditeljima, te stručnim udrugama i ustanovama kakav je i Centar izvrnosti SDŽ. S ravnateljem Centra Ivicom Zelićem razgovarali smo što će donijeti novi pravilnik za koji je prošli tjedan zatvoreno e-savjetovanje na kojem je bilo mnogim komentara i sugestija.

Smanjuju se izgovori za nečinjenje

Škole će morati osnovati timove za darovite učenike, te definirati njihove nadležnosti. Dio tog posla Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih već je odradilo Smjernicama za rad s darovitom djecom. No taj savjetodavni dokument primjenjivalo je malo škola.

- Pravilnik je usklađen s novim odgojno-obrazovnim sustavom. Definirane su obvezujuće aktivnosti, čime se smanjuju izgovori za nečinjenje. Javno savjetovanje istaknulo je potrebu za jasnijim financiranjem ključnih aktivnosti i prilagodbu pravilnika o normi rada nastavnika, posebno u vezi s mentorskim radom. Najveći izazov bit će uloga Tima za darovite, zaduženog za podršku darovitim učenicima, kao i usklađivanje procesa unutar Tima - kaže Zelić, te dodaje kako će ovo ipak biti olakšanje roditeljima.

- Sad će imati putokaz kamo i kako krenuti u ispunjavanje potreba svoje djece, kao i odgojno-obrazovnim djelatnicima koji sada imaju jasniju strukturu za planiranje rada s ovom skupinom djece i učenika. Bez sustavnog praćenja efekata unesenih promjena nema ni izgradnje sustava. Novi Pravilnik nije čarobni štapić nakon kojega će sve biti idealno u području rada s darovitima - navodi Zelić koji upozorava kako su upravo stari dokumenti omogućavali da se škole ne bave darovitom djecom.

Brojne kritike

Ipak, na prijedlog Pravilnika u e-savjetovanju došlo je više od 300 komentara i kritika. Nisu zadovoljne institucije poput Hrvatske psihološke komore, iz koje su upozorili kako nisu jasno definirani kriteriji određivanja darovitosti učenika. Ističu i kako će nastavnici biti dodatno opterećeni administrativnim poslom.

- Status darovitog učenika ne bi trebala donositi škola, već Povjerenstvo Ureda za utvrđivanje psihofizičkog statusa djeteta odnosno učenika, a na prijedlog Povjerenstva osnovne škole odnosno Nastavničkog vijeća srednje škole - naveli su u HPK.

Udruga za darovitost DAR upozorila je kako nije dobro definirano koji nastavnici i djelatnici mogu biti dio tima za darovite učenike, dok Ured pravobraniteljice za djecu smatra kako roditelji moraju biti puno više uključeni u rad i odluke tima. Mnogi se pitaju i kako će spomenuti timovi funkcionirati i hoće li ih uopće biti u manjim sredinama.

Three girlfriends share their impressions after the lesson

Specifične potrebe

- Očekujem da će novi Pravilnik pokrenuti cijelu priču oko pružanja podrške cjelovitom razvoju ove skupine učenika na nacionalnoj razini. To nije samo podrška kognitivnom, nego i socio-emocionalnom razvoju. Očekujem povećanje svijesti o specifičnim potrebama darovitih učenika koje dijelom treba rješavati i unutar odgojno-obrazovnog sustava - kaže.

Centar izvrsnosti SDŽ godišnje pohađa više od 500 učenika i 100 mentora. Već osam godina predvode brojne aktivnosti i projekte za darovite učenike. Ta djeca, osim što su visokomotivirana i višestruko talentirana, ponekad imaju i socio-emocionalne izazove koji se ne smiju ignorirati.

- Svjesni smo djece i njihovih roditelja koji su na različite načine tražili podršku u školama, a dobivali su je na najrazličitije načine ili je nisu dobivali uopće. Nadamo se da će primjeri dobre prakse s kojima smo se do sada susreli postati pravilo, a ne iznimka - nastavlja Zelić.

U SDŽ se provodi godišnje testiranje matematičke darovitosti za učenike četvrtih razreda, a Pravilnik bi trebao povećati broj aktivnosti za darovite na razini škola. Jako je važno pružiti i kvalitetnu podršku i edukacije samim nastavnicima.

'Mnogo toga može krenuti krivo'

Jedan od takvih pozitivnih primjera je i OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici, gdje su unazad nekoliko godina osnovali tim koji ne samo da radi procjene darovitosti, već ima i posebne skupine za rad s darovitim učenicima od prvog do osmog razreda. Škola se povezala i s predškolskim ustanovama na svome području, kako bi već pri upisu djece znali koji učenici će trebati potporu.

- Darovito dijete predstavlja veliki potencijal, ali ako ne pružate podršku njegovom cjelovitom razvoju, puno toga može krenuti krivo. Često i roditelji i svi ostali govore samo o djetetovim sposobnostima, gura ga se u bezbroj aktivnosti i natjecanja, odnosno tretira ga se kao dijete-projekt, a zaboravlja se obratiti pozornost na to kako se dijete snalazi s vršnjacima, kako se osjeća i što ono želi- zaključuje Ivica Zelić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Građani zbunjeni, stigle im obavijesti o novim izabranim liječnicima. Evo što kaže HZZO
ZBUNJUJUĆA OBAVIJEST

Građani zbunjeni, stigle im obavijesti o novim izabranim liječnicima. Evo što kaže HZZO

Riječ je o obavijesti HZZO-a pacijentima čiji je liječnik, ali ne kažu koji, otišao, zatvorio ordinaciju, promijenio ordinaciju ili umro. Obavijest stiže u pretinac eGrađani i zbunjuje pacijente jer neke informacije nedostaju

Pronašli nestalu djecu
POLICIJA POTVRDILA

Pronašli nestalu djecu

Policija javlja da su pronašli nestale tinejžere iz Zagreba.
Pronašli nestale tinejdžere
SRETAN KRAJ

Pronašli nestale tinejdžere

Policija javlja da su pronašli nestale 14-godišnjake