Chef će u showu koji počinje u petak pripremati mediteranski meni: Slasne bruskete s maslinama, lungić s pireom od buče i desert sa skutom i smokvama. Prvi smo saznali recepte...
Skoko otkriva što je pripremio za prvu epizodu na 24Kitchenu
David Skoko, prvi hrvatski chef koji je dobio svoj show na kanalu 24Kitchen, snimio je 20 epizoda, čije prikazivanje počinje u petak, 16. studenog, u 13 sati.
Meni prve epizode showa “David Skoko: Stari gušti, nova kužina” inspiriran je okusima Mediterana, a iako je poznat po pripremi ribe, Skoko je za glavno jelo odabrao meso.
- Rijetko spremam svinjetinu i najviše je volim sušenu - pršut, pancetu, suhu salamu, istarske kobasice... Ali kad se poželim pečene svinjetine, najčešće spremam lungić, najmanje mastan dio - kaže Skoko i dodaje da obožava i svinjsku masnoću, samo da nije termički obrađena.
- Sretan sam kao dijete jer su neka od mojih najdražih jela krenula na put u svijet. Pripremio sam jednostavna i tradicionalna jela koja sam ‘začinio po svom’ i nadam se da će barem neka od njih postati dio vaše obiteljske tradicije, baš kao što su dio moje - poručuje chef.
MEDITERANSKI MENI DAVIDA SKOKE
PREDJELO: BRUSKETE S TAPENADOM (NAMAZOM OD MASLINA, KAPARA I INĆUNA)
SASTOJCI: 500 g raženoga ili crnoga kruha, 250 g crnih maslina bez koštica, 50 g fileta slanih inćuna, 50 g kapara, 1 češanj češnjaka, 150-200 ml maslinova ulja, vezica kopra, svježi mažuran, sok pola limuna, sol i papar
PRIPREMA: Kruh narežite na kriške i zapecite u pećnici te natrljajte češnjakom. Narežite sve ostale sastojke, pomiješajte i začinite limunovim sokom, koprom, paprom i mažuranom. Ukrasite koprom.
GLAVNO JELO: SVINJSKI LUNGIĆ S PIREOM OD BUČE
SASTOJCI: 600 g svinjskog lungića, oko 1 kg muškatne bundeve, đumbir, 100 g oljuštenih sjemenki bundeve, 3-4 češnja češnjaka, 150 g maslaca, 3-4 svježa čilija, sol, papar, bučino ulje, 50 ml brendija, maslinovo ulje; svježe mediteransko bilje: kadulja, mažuran, timijan
PRIPREMA: Buču prerežite na pola i začinite. Ispecite u pećnici s češnjakom. Na papir za pečenje pospite listove začinskog bilja i uvaljajte lungiće. Ispecite ih te završite u pećnici iz koje ste izvadili buču. Deglazirajte grill tavu i tostirajte sjemenke. Buču izdubite žlicom. U mikseru napravite kremu od buče, đumbira, čilija, maslaca i češnjaka. Narežite file na medaljone i servirajte ga s pireom, sjemenkama i pokapajte bučinim uljem.
DESERT: SKUTA S KARAMELIZIRANIM SMOKVAMA
SASTOJCI: 500 g skute, 250 g suhih smokava, 100 g smeđeg šećera, 50 ml brendija, 2 dl crnog vina
PRIPREMA: Narežite suhe smokve. Stavite ih u tavu i dodajte smeđi šećer. Kad se šećer krene karamelizirati, flambirajte smokve brendijem. Nakon što alkohol ispari, dodajte crno vino te pustite da se smokve kuhaju u vinu dok se vino ne reducira, tri do četiri minute. Skutu prelijte karameliziranim smokvama u crnom vinu.
O SHOWU...
U svakoj epizodi Skoko će pripremiti cjelovit obrok; predjelo, glavno jelo i desert. Jela je bazirao na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, a na meniju će se naći jela koja se tradicionalno pripremaju duž cijele Hrvatske - od komiške pogače, preko istarskih kobasica u vinu, zagorske juhe od buče, kroštula – kojima je dodao svoj pečat.
NEMOJTE DATI DA VAS UNIŠTE: Ove osobine otkrivaju svaku toksičnu osobu u vašem životu