Obavijesti

News

Komentari 3

Sindikati poljoprivrednicima: 'Vrijeme je da se ide kući...'

Sindikati  poljoprivrednicima: 'Vrijeme je da se ide kući...'

Žalbe poljoprivrednika diljem Europe svode se na to da ih guše zelena pravila, porezi, rastući troškovi i nepoštena konkurencija izvana

VIDEO

Dva najveća francuska poljoprivredna sindikata u četvrtak su pozvala prosvjednike koji su sudjelovali u stotinama traktorskih blokada diljem zemlje da se vrate kućama, nakon što je vlada najavila mjere kojima će pokušati zatomiti bijes pokreta koji se proširio Europom. 

I dok ima nekih lokalnih razlika, nemiri do kojih je došlo u Belgiji, Portugalu, Grčkoj i Njemačkoj razotkrili su bojazni kako će se nošenje EU-a s klimatskim promjenama odraziti na poljoprivredu i zabrinutost zbog otvaranja vrata jeftinom ukrajinskom uvozu kako bi se pomoglo Kijevu u ratu protiv Moskve.

Francuska najavljuje nove mjere da smiri poljoprivrednike: 'Samodostatni za uzgoj hrane'
Francuska najavljuje nove mjere da smiri  poljoprivrednike:  'Samodostatni za uzgoj hrane'

Žalbe poljoprivrednika diljem Europe svode se na to da ih guše zelena pravila, porezi, rastući troškovi i nepoštena konkurencija izvana.

Frustracije su kulminirale ranije tijekom dana u Bruxellesu, gdje su poljoprivrednici bacili jaja i kamenje na Europski parlament tražeći od europskih čelnika okupljenih na samitu da učine više da im pomognu.

Beroš se sastaje sa sindikatima: 'Ne vidim razlog za štrajk, tu je nikad viđeno povećanje plaća'
Beroš se sastaje sa sindikatima: 'Ne vidim razlog za štrajk, tu je nikad viđeno povećanje plaća'

"Želimo zaustaviti ove lude zakone koji svaki dan dolaze iz Europske komisije", rekao je u Bruxellesu Jose Maria Castilla, poljoprivrednik koji predstavlja španjolski poljoprivredni sindikat Asaja.

Unatoč pozivima nekih francuskih sindikata, pitanje je hoće li poljoprivrednici napustiti blokade u Francuskoj i što će se dogoditi s prosvjedima koji su se proširili diljem Europe.

Francuski poljoprivrednici su od ponedjeljak pojačali traktorske prosvjede nakon više od dva tjedna demonstracija. Oprezna zbog mogućih daljnjih eskalacija, vlada je u četvrtak obećala ponuditi više zaštite, uključujući bolju kontrolu uvoza i davanje veće pomoći poljoprivrednicima.

Kao odgovor na niz obećanja, Arnaud Rousseau iz najvećeg francuskog sindikata FNSEA rekao je da je "vrijeme da se ide kući" i da se podignu blokade.

Arnaud Gaillot iz Sindikata mladih poljoprivrednika rekao je isto. No obojica su upozorili da će se druge vrste prosvjeda nastaviti i da će se vratiti na ulice ako vlada ne ispuni svoja obećanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku
Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju
VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju

U prometnoj nesreći sudjelovali su osobno vozilo i pješakinja koja je smrtno stradala. Cesta je zatvorena i u tijeku je očevid.