Obavijesti

Show

Komentari 0

Završen 17. Festival tolerancije: Punoljetnost će dočekat u Zadru

Završen 17. Festival tolerancije: Punoljetnost će dočekat u Zadru
7

Projekcija filmova bila je raspoređena prema temama, a posjetiteljima su htjeli približiti problem ovisnosti o igricama, izbjeglištvu, negiranje holokausta, o položaju žena u patrijarhalnoj sredini...

VIDEO

Ovogodišnji 17. Festival tolerancije završio je u nedjelju projekcijom filmova u Dokukinu KIC. Govorilo se o prihvaćanju i usvajanju principa univerzalnosti, solidarnosti i humanosti, a 40 vrhunskih odabranih naslova, koji se natječu za najprestižnije nagrade poput Oscara, Cesara i Europske filmske nagrade, posjetitelji su mogli besplatno pogledati i u njima uživati.

Zadnji festival u Zagrebu, seli se u Zadar: Dva filma iz programa nominirana su za Oscara
Zadnji festival u Zagrebu, seli se u Zadar: Dva filma iz programa nominirana su za Oscara

- Kroz film se može razvijati zajednica i svijest u društvu, a kroz rasprave i dijaloge možemo pričati o razvoju društva. Film je dobra baza za stvaranje platforme iz koje možemo krenuti iz nekih loših tema prema normalnom suživotu – rekla nam je direktorica Nataša Popović.

Publiku je najviše oduševio film 'Savršeni dani', koji prati život čistača javnih wc-a u Tokiju i dokumentarac '20 dana u Mauriupolju', koji govori o izbjeglištvu.

Projekcija filmova bila je raspoređena prema temama, a posjetiteljima su htjeli približiti problem ovisnosti o igricama, izbjeglištvu, negiranje holokausta, o položaju žena u patrijarhalnoj sredini, a na veliku pohvalu, nisu izostavili ni one najmlađe koji su imali i svoj prilagođen dječji program.

17. Festival Tolerancije kroz selekciju i filmski program, koji potpisuju Snježana Tribuson i Boško Picula, uz umjetničku savjetnicu Dinu Pokrajac, ponudili su inspirativne, duhovite i važne filmove uz cilj proširenja pojma tolerancije. Poruka ovogodišnjeg festivala bila je 'Otvori se!', prema sebi, svom bližnjem te prema drugom i drugačijem.

Osim bogatog filmskog sadržaja, održavale su se i rasprave 'Tolerance Talk u kojima su se dotaknuli nekoliko složenih tema, a prepune dvorane brojile su publiku svih uzrasta. Festival je zatvorio film 'Sabotaža'.

- Film je baziran na dnevniku logorašice Anne Wajcblum i osobno mi je jedan od najupečatljivijih filmova koje sam gledala priređujući finalni izbor. Možda je pravi razlog tome što se o heroizmu žena puno manje govori i stječe se dojam da su herojski podvizi žena puno rjeđi od herojstva muškaraca – komentirala je Tribuson.

Iako je ovo zadnji festival u Zagrebu, priča o promicanju važnih tema ide dalje. Najavljeno je novo izdanje. Festival tolerancije svoju misiju društvenih promjena nastavit će u Zadru u rujnu.

Vikend uz filmove nominirane za prestižne svjetske nagrade
Vikend uz filmove nominirane za prestižne svjetske nagrade

- Idemo u jedan hrvatski dragulj, srednju Dalmaciju. Sigurno će biti teško iznova postaviti festival, ali on se održavao i u drugim državama. Radili smo ga od Ljubljane, preko Sarajeva, pa sve dolje do Cetinja. Vjerujem da će Zadar dobiti još veću mogućnost, jer je to kraj ljeta, a Festival tolerancije je poznat i po svom glazbenom programu - rekla nam je direktorica Festivala tolerancije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Valentina iz 'Ljubav je na selu' o bivšima: 'Nijedan partner dosad mi nije pokazivao toliko ljubavi'
PROŠLA ISKUSTVA

Valentina iz 'Ljubav je na selu' o bivšima: 'Nijedan partner dosad mi nije pokazivao toliko ljubavi'

Valentina Kodrić je već dobro poznato lice. Sudjelovala je u devetoj sezoni showa 'Ljubav je na selu', a sad se nakon kraha braka s Vatroslavom Tijanom vratila u 17. sezonu. Pisala je farmeru Toniju