Obavijesti

Show

Komentari 1

Voljenu caricu Sisi ubila je tanka oštrica: 'U njenim očima sam vidjela smrt. Ubojica se smijao'

Voljenu caricu Sisi ubila je tanka oštrica:  'U njenim očima sam vidjela smrt. Ubojica se smijao'
5

Sisi, koja je smatrana najljepšom ženom svoga doba, bila je pomalo buntovničke prirode. Odbijala je zaštitu policije i tjelesnih čuvara, a to je na kraju i 'došlo glave'

VIDEO

Mnogi je nazivaju 'jednom od prvih slavnih europskih žena', kao i 'princezom Dianom 19. stoljeća', a koliko je austrijska carica i hrvatsko-ugarska kraljica Sisi popularna i dan danas govori činjenica da se trenutno prikazuje ne jedna, već dvije serije o njezinom životu i braku s carom Franjom Josipom. Treća sezona serije 'Sisi' počinje već u srijedu u 21.10 na HRT 1. 

Švicarsko-američka glumica Dominique Devenport koja u seriji portretira Sisi rekla je svojevremeno za AFP da nagli porast interesa za austrijskom caricom proizlazi iz želje da se “pronađe više ženskih priča“. A iako je carica bila jedna od najslavnijih žena 19. stoljeća, glumica je tada navela da joj je život bio 'pun krajnosti i boli'

Druga serija, 'The Empress' (Carica) je na Netflixu. Prva je sezona izašla prije dvije godine, a nova sezona će na ovaj streaming servis navodno doći kroz par mjeseci. Prva sezona je odlično prošla i bila je najgledanija serija koja nije na engleskom jeziku tada. U pet tjedana skupila je oko 160 milijuna sati gledanja. 

Život miljenice javnosti nažalost je završio vrlo tragično. Talijanski anarhist Luigi Lucheni ju je u rujnu 1898. ubio. Oštrom je turpijom ubo ravno u srce. Iskrvarila je isti dan u hotelskoj sobi nekoliko sati nakon atentata. Imala je 61 godinu. Lucheni je zapravo obožavanu caricu ubio iz sasvim slučajno. To zapravo i nije bio njegov prvotni plan. Pod utjecajem anarhističkih ideja, jednostavno je želio ubiti nekog poznatog iz visoke klase, kako bi cijeli događaj dospio u novine. 

Kad je došao u Ženevu meta mu je bio francuski vojvoda od Orleansa. No kako je vojvoda promijenio raspored putovanja suludi anarhist je ostao bez svoje žrtve. Uskoro je u novinama pročitao da se u Ženevi trenutno nalazi carica Sisi, pa je odlučio ubiti nju umjesto vojvode. 

Ubo je tankom oštricom 

Sisi, koja je smatrana najljepšom ženom svoga doba, bila je pomalo buntovničke prirode. Odbijala je zaštitu policije i tjelesnih čuvara, a to je na kraju i 'došlo glave'. Dok se ukrcavala na parobrod na Ženevskom jezeru u 13.35 sati Lucheni se zaletio u nju i uspio ju je probosti tankom oštricom. Ona nije primijetila da je ubodena zbog vrlo čvrsto stegnutog korzeta, pa je nastavila dalje i ukrcala se na parobrod. 

Tek je tada osjetila jaku bol u prsima. Naime, tanka oštrica je probola srce i plića i dovela do krvarenja, koje se izvana nije vidjelo zbog zategnutosti korzeta. 

Zabavna i gledljiva ‘Sisi’ vrvi od laži i povijesnih netočnosti
Zabavna i gledljiva ‘Sisi’ vrvi od laži i povijesnih netočnosti

Dvorska dama grofica Sztaray, koja je cijelo vrijeme bila uz caricu  ispričala je na ispitivanju istog dana što se točno dogodilo.

- Kraj Hotela de la Paix, pred kojim je s druge strane ceste čekao kočijaš u svojoj kočiji, približio se jedan čovjek. Taman ispred nas hinio je da se spotaknuo; napravio je čudan pokret rukom, mislila sam da traži oslonac da ne padne. U tom trenutku nisam primijetila ništa drugo. Ni da je imao oružje u rukama. Baš ništa. Ali u tom trenutku carica je bešumno pala.  Tada sam shvatila da ju je ta osoba sigurno pogodila. Djelovao je neuvjerljivo. Nisam smjesta uvidjela težinu situacije, čim sam se nadvila uplašena nad nju Njezino se Visočanstvo počelo dizati. Pomogli su nam dva kočijaša. U kratko vrijeme Njezino je Visočanstvo bilo ponovno na nogama kraj nas. Smijala se. Uzrujana, upitala sam je na mađarskom: 'Kako ste, Visočanstvo? Nešto Vam se desilo?'. 'Ne.', mirno je odgovorila. U međuvremenu je stigao do nas vratar Hotela Beau-Rivage; prisustvovao je strašnoj sceni i zato nas je uporno molio da se vratimo u hotel. 'Zašto?', upitala je carica, 'Moramo se požuriti ako želimo stići na parobrod!'. Stavila je šešir koji je bio ispao, uzela lepezu i suncobran, pozdravila prisutne i krenula - ispričala je caričina dvorska dama.
Izgledalo je kao da se ništa nije dogodilo. Bar je tako djelovalo. Sisi se približila i uhvatila za ruku svoju dvorsku damu.

'U njenim očima sam vidjela smrt' 

- Primijetila sam tada da s naporom hoda. Molila sam da mi kaže kako se osjeća. Rekla je: 'Mislim da me malo boli u prsima. Ali nisam baš sigurna'. Bile smo već stigle do plovila. Duž mostića parobroda njen korak nije bio baš siguran. Čim se ukrcala na parobrod rekla mi je prigušenim glasom: 'Brzo, vašu ruku! Brzo, molim vas!'. Nisam je mogla pridržati i pala sam s njom na koljena, s njenom glavom naslonjenom na moja prsa. 

Povikala sam: 'Liječnika! Liječnika!' Carica je ležala opuštena u mojim rukama, blijeda. Poslužitelj koji nas je dopratio na parobrod noseći naše ogrtače, dodao mi je vodu. Čim sam je poškropila po licu carica je otvorila oči. S užasom sam u njenim očima vidjela smrt - ispričala je grofica Sztaray koja je tada bila uvjerena da je carica doživjela infarkt.

Kad je parobrod krenuo carica je otvorila oči i nekoliko trenutaka lutala pogledom. Zatim je uz grofičinu pomoć sjela i upitala 'Što mi se desilo?' To su bile njezine posljednje riječi. Nakon toga je izgubila svijest.

Svi su ludi za Sisi: O slavnoj ugarsko-hrvatskoj kraljici rade se čak dva filma i dvije serije
Svi su ludi za Sisi: O slavnoj ugarsko-hrvatskoj kraljici rade se čak dva filma i dvije serije

- Otvorila sam joj bluzu i svileni korzet da bi mogla lakše disati. Čim sam odvezala vrpce primijetila sam na donjoj odjeći tamnu mrlju, veličine novčića. Odmaknula sam odjeću i otkrila ranicu u visini srca. Kapljica krvi se zgrušavala. U tom sam trenutku shvatila težinu situacije. Carica je probodena nožem! Nisam shvaćala zašto nisam prije primijetila što se desilo. Pozvala sam komandanta parobroda i rekla: 'Na vašem brodu leži na smrt ranjeno Njezino Visočanstvo Elizabeta, austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica. Ne možemo dozvoliti da umre bez liječnika i vjerske utjehe. Molim vas, naredite hitan povratak!'. Komandant se udaljio bez riječi i parobrod je promijenio smjer, u pravcu Ženeve - ispričala je grofica.

Bio sretan što je ubio 

Carica Sisi umrla je isti dan.

Atentator Lucheni je uskoro uhićen. Na fotografijama uhićenja uočljivo je njegovo nasmijano lice. Naime, bio je sretan što je uspio ubiti nekoga iz vladajuće klase.

- Siguran sam da bih ponovno počinio ono što sam učinio! I ne kajem se nizašto! - kazao je na suđenju.

Lucheni je osuđeni na doživotni zatvor. Nakon čitanja presude viknuo je prisutnima u sudnici: 'Anarhija kraljuje! Smrt aristokraciji!'

Probo Sissi u srce: Kad su ga uhitili bio je sretan i nasmijan
Probo Sissi u srce: Kad su ga uhitili bio je sretan i nasmijan

Dvanaest godina kasnije Lucheni se remenom hlača objesio u zatvorskoj ćeliji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

'Bio sam u vojsci, snimio video u Yugu i postao TikTok zvijezda Balkana. Odmah su me psovali'
ŽIVOTNA PRIČA JUSTUSA REIDA

'Bio sam u vojsci, snimio video u Yugu i postao TikTok zvijezda Balkana. Odmah su me psovali'

Plus+ NOVI EXPRESS Justus Reid je 24-godišnjak podrijetlom iz Rapid Cityja u SAD-u, tiktoker koji se proslavio videima iz 'regije'. Dobro nas je upoznao, Balkance, potpuno 'skužio', a onda odlučio i zabavljati nas...