BOSANSKA KUHINJA Bamija je natjecateljima showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj' bila najteža zadana namirnica. Dosad nisu imali toliko oscilacija u jednom tjednu
Đurđica je presolila ćevape, ali ipak su bili bolji od Milivojevih
Jako težak kulinarski tjedan je za nama, no Anka je imala najbolje ocjene od svih kandidata, najbolje se snalazila u bosanskoj kuhinji i nije imala prevelikih problema.
Međutim, netko je morao napustiti emisiju 'Tri, dva, jedan – kuhaj', a žiri je imao težak zadatak donijeti odluku između dva osrednja recepta za ćevape. Unatoč slanoći, Đurđicini ćevapi bili su bolji od Milivojevih.
Bamija je natjecateljima bila najteža zadana namirnica i nikada dosad nisu imali toliko oscilacija u jednom tjednu, pa se slobodno može reći da im je bosanska kuhinja bila najteža. Premalo skuhana bamija, nezainteresiranost, nemaštovitost i činjenica da je finale sve bliže, bili su najveći razlozi za loš kreativni, originalni ručak. U sobi za vijećanje, žiri je iznio svoje ukupne dojmove, naglašavajući da je od svih sedam recepata Natalija napravila najbolji.
- Oni su još amateri, trebaju puno kuhati da bi napravili pravo jelo - izjavila je Mubera Šušić, posebna članica žirija.
- Ključno je njihovo nepoznavanje namirnica, ali vučeno tijesto su donekle usavršili. Glatko se može dogoditi da netko tko je bio najbolji - završi kao najgori - prokomentirao je Tomislav Špiček.
S obzirom na slabo stanje na tablici, Đurđica je po prvi put ušla u dvoboj, i to protiv Milivoja. Zadatak im je bio u svega 30 minuta pripremiti originalne ćevape s lepinjom. Ćevapi su sigurno najpoznatije i najprisutnije jelo na ovim prostorima. Ova jednostavna delicija priprema se od junetine, ovčetine, vode od češnjaka i soli. Iako djeluje jednostavno, ćevapi ipak kriju male tajne u pripremi. Osim što je smjesu mesa najbolje pripremiti dan ranije, treba paziti da se ćevapi prilikom pečenja ne raspadnu. Ćevapi su gotovi kada su u sredini još barem malo roza boje.
Đurđica ne voli probavati sirovo meso, ali je bila prisiljena učiniti to jer o okusu ćevapa ovisi njezin ostanak u showu. Milivoj je bio siguran u svoju pripremu, no s obzirom da je već treći put u dvoboju, sve shvaća olako. Tomislav ga je savjetovao da smjesu mesa mora dobro izmijesiti kako bi ćevapi bili rahliji, te da se ne predaje olako, već primi posla. Uz ćevape, naravno, ide i lepinja pa su Đurđica i Milivoj morali paziti i da im ona bude sočna i zanimljiva stručnim nepcima članova žirija.
Međutim, žiri je imao težak zadatak donijeti odluku između dva osrednja recepta za ćevape. Đurđica je napravila preslane, a Milivoj previše suhe i žilave. Ovaj put žiri je tražio ćevap koji je bio manje loš, a to je bio Đurđicin.
- I Đurđica i Milivoj u ovom dvoboju nisu bili dobri. Ali, evo, od dva zla moralo se nešto izabrati. Kod Đurđice je bilo previše soli, a Milivoj je imao jako lošu teksturu, previše suho i jako žilavo. Išli smo eliminacijom. Unatoč slanoći, odabrali smo Đurđicine ćevape jer su ipak okusom i kompaktnošću bili bolji. Milivojevi su, pak, bili kao da je šnicle pekao – a ćevap se mora vrtjeti, peći sa svih strana, u pokretu. I lepinja od Đururđice je bila bolja, hrskavija od Milivojeve - izjavili su članovi žirija prilikom donošenja odluke.
Milivoj je uživao u ovih sedam tjedana, koliko je trajalo njegovo kulinarsko putovanje, i priznao je da će mu biti teško vratiti se kući, svojoj rutini.