Obavijesti

Show

Komentari 15

Umrla Shelley Duvall, zvijezda kultnog hororca 'Isijavanje'

Umrla Shelley Duvall, zvijezda kultnog hororca 'Isijavanje'
3

Tužnu vijest potvrdio je njezin partner Dan Gilroy

VIDEO

Shelley Duvall, zvijezda kultnog horora 'Isijavanje', preminula je u 76. godini, javlja Variety. Glumica je umrla u četvrtak u Teksasu, a tužnu vijest potvrdio je njezin partner Dan Gilroy. Duvall je bila poznata po suradnji s redateljem Robertom Altmana. Na filmu je debitirala upravo u njegovom 'Brewster McCloud'. Pojavila se i u njegovim filmovima McCabe i Mrs. Miller, Thieves Like Us i Nashville. 

'Isijavanje' je stravičan film, ali na snimanju je bilo još jezivije
'Isijavanje' je stravičan film, ali na snimanju je bilo još jezivije

Dao joj je ulogu u filmu Tri žene, za koju je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Cannesu, kao i nominaciju za BAFTA-u. Nakon toga Stanley Kubrick angažirao ju je u 'Isijavanju'. Film je nastao prema istoimenoj knjizi majstora horor žanra, Stephena Kinga.

Priča o ludilu obitelji Torrance i paranormalnim događajima koje proživljavaju u praznom hotelu u brdima Colorada za kritičare je bila toliko grozno snimljena da su redatelja Kubricka i glavnu glumicu Shelley Duvall nominirali za dvije Zlatne maline, a čak ni te 'nagrade' nisu mogli osvojiti. 

Stephen King posebno je zamjerao Kubbricku što je lik Torranceove supruge, koju je glumila Duvall, pretvorio u običnu histeričnu ženu koja je tu 'samo da vrišti i bude glupa'.

- To nije lik o kojem sam pisao - govorio je King, čiji scenarij za film Kubrick navodno nikad nije ni pročitao.

Bračni par tvrdi da su snimili blizanke iz Isijavanja: Prvo smo čuli zvižduk pa grebanje po zidu
Bračni par tvrdi da su snimili blizanke iz Isijavanja: Prvo smo čuli zvižduk pa grebanje po zidu

No Duvall nije vrištala samo kako bi se uživjela u ulogu. Opsesivni Kubrick ju je stvarno doveo do ruba živaca kako bi što vjernije prikazala strah pred kamerom.

- Moraš izgledati očajno, svima tratiš vrijeme, požuri, napravi tako kako sam ti rekao - rekao je redatelj glumici u jednom od snimljenih trenutaka 'iza kamere'.

Prema glavnom glumcu Jacku Nicholsonu, Kubrick se ponašao ipak 'ljudski', dok je Shelley doslovno mučio. Držao ju je izoliranom danima kako bi što uvjerljivije odglumila Wendy, zarobljenu u pustom hotelu s podivljalim mužem.

Duvall nije smjela komunicirati s bližnjima, a kada su snimali slavnu scenu s bejzbolskom palicom, natjerao ju je da je ponovi 127 puta. Glumičine natečene crvene oči u sceni rezultat su pravog plakanja.

U toj sceni Shelley nalazi stranice s rečenicama 'All work and no play makes Jack a dull boy', a za njih je bila zaslužna Kubrickova tajnica koja je mjesecima tipkala tu rečenicu na 500 stranica. Kasnije je tipkala i na pet drugih jezika za međunarodna izdanja. 

Glumica je zbog stresa kasnije imala ozbiljnih psihičkih problema, a u jednom intervjuu kod dr. Phila rekla je kako još viđa pokojnog Robina Williamsa, s kojim je glumila u 'Popaju'.

- Jako volim Robina. Mislim da on nije mrtav, nego samo mijenja oblike - izjavila je Shelley.

Njezin partner Dan Gilroy otkrio da se intervju s dr. Philom odvio bez njegova znanja te da je pojavljivanje pogoršalo njezino psihičko stanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

ANKETA Ove djevojke natječu se za titulu Miss Osječko-baranjske županije. Koja je vaš favorit?
IZBOR U ĐAKOVU

ANKETA Ove djevojke natječu se za titulu Miss Osječko-baranjske županije. Koja je vaš favorit?

U nedjelju će se ove djevojke natjecati i predstaviti u tri izlaska. Svaka od njih želi ponijeti titulu Miss Osječko-baranjske županije, a ona koja je i osvoji, natjecat će se za Miss Hrvatske

Koliko milijuna dolara su 'teški' Affleck  i Lopez? 'Ona će tražiti pola njegove love, a evo i zašto'
NEŠTO ĆE MORATI I PODIJELITI

Koliko milijuna dolara su 'teški' Affleck i Lopez? 'Ona će tražiti pola njegove love, a evo i zašto'

Jennifer Lopez i Ben Affleck razvode se. Prije braka, koji je trajao svega dvije godine, nisu potpisali predbračni ugovor što znači da sve što su stekli u braku, i imovina i prihodi, se smatraju zajedničkima...
Bujno poprsje u prvom planu! Pogledajte haljinu Vlatke Pokos
POČASTILA SE...

Bujno poprsje u prvom planu! Pogledajte haljinu Vlatke Pokos

Nedavno je Vlatka Pokos potvrdila da je ponovno 'solo'. Ona i Većeslav Holjevac bili su zajedno nekoliko mjeseci. Ona je poručila kako su ostali u prijateljskim odnosima te da je opet napustila Hrvatsku