Natjecatelji će se poigrati s maštom u kreativnom zadatku čija su tema srdele i mišancija. Tko će ostati među sedmoricom veličanstvenih natjecatelja?
'Tri, dva, jedan - kuhaj!': Srdele i divlje bilje na 8 raznih načina
Svakog četvrtka u dvoboju showa „Tri, dva, jedan – kuhaj“ mjesta ima samo za dvoje natjecatelja, ovaj put one kojima je dalmatinska kuhinja ipak bila prevelik zalogaj. No prije negoli se podijele ocjene i posloži lista najboljih i najlošijih, natjecatelji će se poigrati s maštom u kreativnom zadatku čija su tema srdele i mišancija. Tko će ostati među sedmoricom veličanstvenih kandidata za titulu najboljeg hrvatskog amatera kuhara, doznat ćemo večeras.
U proteklim se tjednima pokazalo da smirenost i koncentracija natjecatelja igraju veliku ulogu u izbjegavanju duela. Međutim, kako tjedni prolaze, usredotočenost na zadatke opada, stoga danas svi moraju opravdati svoje mjesto u daljnjem natjecanju za titulu najboljeg hrvatskog kuhara amatera, kreirajući originalan ručak od zadanih namirnica – srdela i mišance (mišancije).
Srdela je poznata kao kraljica mora i hraniteljica Dalmacije, a mješavina aromatičnijeg, ljekovitog bilja (kostriš/mak, divlja mrkva, divlji grašak, divlji češnjak, kozja brada, koromač, maslačak, divlji radič i matovilac…), koju zovu još i divljim zeljem ili mišancom (mišancijom), je tradicionalna hrana koja je nastala kao rezultat oskudice i samoniklo raste duž cijele Dalmacije. Može se jesti svježa na salatu, na lešo sama ili kao prilog mesu, dobra je i s paštom ili špinatom.
Tanja je odlučila opravdati jučerašnju pohvalu žirija i napraviti dva jela – rustikalniju pizzu od kukuruznog brašna, mišance i srdela te modernu kremu od divljeg zelja uz čips od krumpira i filete od srdela. I Nenad je osmislio dva recepta: dio srdela će napraviti na admiralski način, dok će drugi dio ići u crnu lastovsku pizzu (boju će dobiti zahvaljujući sipinom crnilu). Ako će imati još vremena, napravit će zelene rezance od mišancije… Milivoj kod kuće redovito sprema srdele, bilo u tijestu ili pohane, ali o mišanci ne zna ništa, a Bisera će srdele jednostavno samo ispeći. Zlatan najviše voli srdele na gradele, no ovaj će put napraviti šminkersko jelo te upotpuniti ribice sa zlatnim grožđicama i parmezanom, dok će im Anka probati konkurirati jednostavnijim pristupom, ali uz malo drugačiji izgled jer će svoje filetirane srdele ispeći u okruglim rolicama sa sezamom. Natalija nije uspjela naći tradicionalni recept u kojem se spominju obje današnje zadane namirnice, pa je kreirala svoje kruščiće za koje se nada da će je spasiti od dvoboja, a Đurđica je ih ispeći u brašnu uz pogaču s mišancom.
Vremena za pripremu je malo pa natjecatelji užurbano završavaju svoje kreativne delicije i ne prate što se događa kod ostalih. Tako Nenad nije primijetio da mu je Tomislav Špiček, prilikom obilaska, sa stola uzeo pivo i donio Zlatanu kao poklon. Tko će kreirati najbolje jelo s divljim biljem i srdelama? I tko će se ipak morati boriti za opstanak u dvoboju, kuhajući pritom kroštule?