Gostujući chef Marco Sasso s 30 godina odselio je iz Italije u New York. Preko Amerike i Italije se doselio na Veli Lošinj gdje je otvorio restoran 'Bora bar'
Tjedan kuhinje naših susjeda: M. Sasso kao četvrti član žirija
Nakon Gastroduela u kojem su pobjedu opet odnijeli članovi crvenog tima, ovaj put pod vodstvom Ivone Kristine, Masterchef vilu i kuhinju je napustio Hrvoje koji je imao najmanje pogodaka u eliminacijskom Testu osjetila. U showu je ostalo najboljih 10 amaterskih chefova u Hrvatskoj što i nije mala stvar.
- Zagi nam jako fali, nije još trebao otići - kazala je Ivana i dodala da bi voljela da u Kutiji iznenađenja bude nešto s tjesteninama.
Ipak Kutija iznenađenja bila je drugačija od dosadašnjih. Tema ovog tjedna je kuhinja naših susjeda tako da je u emisiji kao četvrti član žirija gostovati Marco Sasso kojeg nazivaju i ´Mozartom toskanske kuhinje´, rođeni Toskanac koji trenutno živi na Velom Lošinju.
Sudeći po tome tko je gost, u ovom tjednu je prva na redu bila talijanska kuhinja.
- Talijanska kuhinja? To je to, skoro pa ne može biti bolje! - bio je sretan Marko Palfi.
U Kutiji su se nalazile sljedeće namirnice: jaja, sušene rajčice, pecorino sir, svježa češnjovka, sušene rajčice, kadulja, bosiljak, pinjoli, pelati, češnjak, kapare, masline, grožđice, skuta, dimljeni file brancina, ricotta sir, pepperoncini, ali i mašina za izradu pašte.
'Truffle freak'
Gostujući chef Marco Sasso s 30 godina odselio je iz Italije u New York gdje se zadržao sljedećih 20 godina. U Americi je pekao svoj kuharski zanat da bi otvorio svoj vlastiti restoran u New Jerseyu. Njegovi ´Ricotta gnochi s tartufima´ su proglašeni najboljom tjesteninom New Jerseya prije nešto manje od deset godina. Preko Amerike i Italije se doselio na Veli Lošinj gdje je otvorio restoran ´Bora bar´ u Rovenskoj. Hrvatima se sviđa njegova hrana, a chef Hrvatsku voli zbog ljudi i zato što nije prenapučena. Znali su ga nazivali i ´Truffle freak´ zbog čestog korištenja istarskih tartufa u svojoj kuhinji. Za njega je kuhanje poput sviranja instrumenta.
Trebao je procjenjivati ono što su kandidati radili. Vidio je sastojke te zaključio da će kandidatima, ako imaju znanja, biti lako. A ako ne, dat će im sugestije. Dino je dobrim dijelom odrastao na talijanskoj kuhinji. Njegov otac je s juga Italije, sa Sicilije, tako da osim chefa Marca kandidati trebaju zadovoljiti još jedno nepce koje je puno puta iskusilo talijansku kuhinju.
- Očekujemo eksploziju okusa - Mate se obratio kandidatima.
Dino im je napomenuo da, kao i obično, ne moraju raditi samo jedan tanjur. Chef Marco je kandidatima na dar donio svježi bosiljak i s njima je razgovorao na engleskom. Za kuhanje su kandidati imali sat vremena i 15 minuta.
Nikola: Danas mi je gost malo važniji od Dina i Mate, bez obzira što je Dino Talijan
Nikola je počeo s pravljenjem tijesta za tjesteninu. Sastojci koje za to koristi su oštro brašno, jaja i par kapi maslinovog ulja. Na 100 g brašna je potrebno jedno jaje, pa je radio duplo. Ogulio je kobasicu i iskoristio meso iz nje. Radio je svoju verziju bolognesea. Nekih desetak minuta je izgubio ´ispravljajući´ svoju grešku s tjesteninom koja mu je bila premekana. Dino i Mate su ga savjetovali.
- Puno su mi pomogli, možda bi na kraju ostao bez tjestenine - rekao je Nikola.
- Danas mi je gost malo važniji od Dina i Mate, bez obzira što je Dino Talijan - zaključio je. Marko Raić nije nikad radio s tjesteninom.
- Mašinica mi djeluje svemirski - kazao je.
Za njega je kuhanje neslavno završilo. Jelo nije stigao napraviti, imao je prazan tanjur te ga je Dino poslao na galeriju. Marko Palfi se odlučio ´ubiti od posla´. Radio je tjestenine s umacima pesto genovese, bolognese i carbonaru. Bio je sretan što je imao priliku koristiti vrstu pecorina koju traži već pet godina.
Petra Plantak je otkrila da obožava tjestenine koje inače radi doma, ali nema mašinicu, pa ju valja ručno. Tijesto joj nije bilo dobro, pa joj je za vrijeme kuhanja Mate pomogao jer ima čvrstu ruku, nakon čega je ona preuzela. Pripremala je dva jela: punjene raviole s pestom od kadulje te rezance.
- Sve svoje nade polažem u raviole, a rezanci... Nisam sigurna, nisam im puno pažnje posvetila - rekla je.
Ivanu su Dino i Mate savjetovali, pa je promijenila svoju početnu ideju oko toga što će kuhati i odlučila se za raviole.
- Danas je bio zanimljiv izazov, žao mi je da sam kiksao na tako relativno jednostavnoj stvari - kazao je ´galerist´ Marko Raić.
'Prestanite se baviti građevinarstvom i počnite se baviti kuhanjem'
Kušanje je bilo drugačije od dosadašnjih kušanja u Kutiji iznenađenja jer je, osim žirija, jela kušao i chef Marco. Prva na redu je bila Kike. Chef Marco joj je rekao da pasta nije predebela i da je jedna kombinacija blaga, a druga prejaka. Sve u svemu je dobro. Dino je zaključio da može znatno bolje. Pasta Petre Gerić se chefu nije svidjela: tjestenina nije bila kuhana, umak je bio suh, iako mu je bilo zanimljivo.
- Ovo izgleda talijanski, ali moraš skuhati do kraja. Ima i u Italiji, kao i kod nas, menza. Nema tu razlike - komentirao je Radovan.
Marko Palfi se preračunao i zadao si previše posla.
- Dovoljno sam ti velik prijatelj da ću ti sve kušati - rekao mu je Dino.
- Palfi, ubit će te ambicioznost - kazao je Mate.
Časlav se chefu obratio na talijanskom . Njegova pasta mu se svidjela, ali umak ne. Dino mu je poručio da s obzirom na to da govori talijanski i živi blizu granice malo prošeće do Italije.
- Prestanite se baviti građevinarstvom i počnite se baviti kuhanjem - oštar je bio Radovan.
Ivanina kombinacija se, unatoč bosiljku kojeg je puno stavila, svidjela chefu Marcu. Dino je zaključio da je njezino jelo masno, bosiljak nepotreban, dok ostalo i nije tako loše.
- Brate mani se ovog travnjaka gore - komentirao je Mate.
Ines je tjesteninu, prema chefovim komentarima, napravila ´al dente´, a kobasicu je prekuhala.
- It's OK! - komentirao je.
Pasta je bila bolja, ali umak ne baš. Dinu to i nije bilo tako loše. Mate je rekao da je napravila prezentacijski iskorak u odnosu na kolege.
Mate Ivani: Najradije bih te nakon ovog tanjura zvao Bosiljka
Dino je objasnio kandidatima da za vrijeme svog rada u Italiji nije razumio zašto ga tadašnji šef nikad nije puštao da radi na odjelu gdje se radila pasta. Chef mu je objasnio da je to zato jer nije 100% Talijan.
- Bio sam ljut na njega, ali sad ga bolje razumijem - zaključio je.
Mate je izazov ocijenio polu-uspješnim jer je očekivao puno više. Radovan je bio ugodno iznenađen engleskim kojim su kandidati pričali sa chefom. Tri najbolje tjestenine napravile su tri žene: Ivana, Kike i Ines.
- Ajde neka si se i ti jednom istakla - rekao je Dino Ivani.
- Winner, vincitrice is Ivana- proglasio je chef Marco.
Kazao je da je u jelu bilo previše bosiljka, kao da je salata, ali je tanjur bio ukusan.
- Jest da bi te nakon ovog tanjura najradije zvao Bosiljka - komentirao je Mate.
Dino je rekao da je uspjela napraviti dobru tjesteninu, umak je malo zabrljala, ali arome su govorile talijanski. Ivana je imala dobru pastu. Nije bila prezentirana kako treba, ali je bila bolja od ostalih, mišljenja je bio četvrti član žirija. Chef Marco bio je ponosan na sebe zbog gostovanja u showu te je rekao da će sad biti slavan na Lošinju.
- Znam da mogu bolje od svog tanjura danas, to ću pokazati sutra u Testu kreativnosti - kazala je Kike.
- Još sam i zadovoljan. Toliko je loše bilo da su još bili i pristojni - kritičan je bio prema sebi Palfi.
- Jako sam sretna! To sam čekala - ushićena je bila Ivana.
Dodala je kako misli da su svi bili dobri, borili su se s ´metalnom zvijeri´ prvi put. Jelo je posvetila Hrvoju, kojeg kandidati od milja zovu ´Zagi´.
- Viva Italia! Viva žiri! Viva signore Marco! Mamma mia! Uspjela sam- Ivana nije skrivala sreću.
U utorak će odabrati glavnu namirnicu za koju se nada da će biti nešto iz njezine Hercegovine.