Obavijesti

Show

Komentari 4

Što je ubilo Brucea Leeja? Neki su govorili o LSD-u i heroinu, a drugi da mu je presudila - voda

Što je ubilo Brucea Leeja? Neki su govorili o LSD-u i heroinu, a drugi da mu je presudila - voda
8

Više od 50 godina pričalo se o smrti Brucea Leeja. Od prve vijesti da je dobio edem mozga zbog tablete, do šuškanja da se radilo o LSD-u i drugim drogama sve do nove teorije da je za sve kriva obična voda

VIDEO

Tog srpnja 1973. godine Bruce Lee, najslavniji majstor borilačkih vještina, bio je zauzet velikim brojem projekata. Godinu dana prije izašao je film 'The Way of the Dragon', koji je napisao i režirao te je u njemu i glumio. Bio je u braku s Lindom Emery Lee devet godina i imao dvoje djece, Brandona, tada osmogodišnjaka, te četverogodišnju kći Shannon. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

bruce lee 01:28

No, 20. srpnja uhvatila ga je glavobolja. Žalio se na bolove i otišao prileći. Više se nije probudio. Našli su ga bez svijesti, pozvali hitnu pomoć, no nisu ga mogli spasiti. Imao je 32 godine. Vijest o njegovoj smrti brzo se proširila, a mnogi su krenuli prema bolnici u koju ga je hitna odvela. Novinari su opkolili i bolnicu i Leejevu obiteljsku kuću. Lindu i djecu su sklonili Bruceovi suradnici, no ona se htjela uvjeriti da ga stvarno nema. Vidjeti ga još jednom... 

- Osjetila sam nevjerojatnu snagu koja je prolazila mojim tijelom. Znala sam što moram učiniti i na koji najbolji mogući način za Brucea, Brandona i Shannon - rekla je. 

Kradljivac kipa Bruce Leea iz Mostara ide 10 mjeseci u zatvor
Kradljivac kipa Bruce Leea iz Mostara ide 10 mjeseci u zatvor

LSD, kokain, heroin... ili voda? 

Kroz više od 50 godina raspravljalo se o tome što je zaista bio uzrok smrti... Tijekom 70-ih godina stručnjaci su tvrdili da je kriva bila upravo tableta Equagesic koju je uzeo protiv glavobolje. Odnosno, da je smrt ustupila zbog moždanog edema uzrokovanog reakcijom na tabletu. Godinama kasnije pojavila se i teorija da je u organizmu Brucea Leeja pronađen i kanabis koji je mogao kobno djelovati na njega, no to je kasnije forenzičar Donald Teare, koji je radio na Leejevom slučaju, demantirao.

Kružile su tu svakakve teorije, neki su ga proglašavali ovisnikom koji je s ljubavnicama sudjelovao u seksualnim orgijama, a preminuo zbog Viagre, drugi su ga povezivali s LDS-om, heroinom, kokainom... Njegovi obožavatelji naprosto nisu mogli prihvatiti da je netko tako mlad, i tako dobrog zdravstvenog stanja, mogao naglo preminuti. 

Prije nekoliko godina pojavila se još jedna teorija, i to u biografiji 'Bruce Lee: A Life' autora Matthewa A. Pollyja. 

On je pak u toj biografiji iz 2018. tvrdio kako je moguće da ni tableta, a ni razne droge, uopće nisu krive za smrt, već nešto drugo. Naticanje mozga, tvrdi, mogao je uzrokovati toplinski val jer su Leeju godinu dana prije smrti uklonili znojne žlijezde ispod pazuha. 

Policija u Mostaru pronašla i uhitila muškarca kojeg sumnjiče za krađu statue Bruce Leeja
Policija u Mostaru pronašla i uhitila muškarca kojeg sumnjiče za krađu statue Bruce Leeja

No, 2022. godine, čak 49 godina nakon smrti legende borilačkih vještina, pojavila se nova teorija. Studiju pod nazivom 'Tko je ubio Brucea Leeja' radilo je nekoliko španjolskih nefrologa koji su u njoj problematizirali uzrok smrti. U svom radu tvrde kako je moguće da je Lee zapravo bolovao od specifične vrste zatajenja bubrega, odnosno da je uzrok smrti bila 'nemogućnost bubrega da izluči višak vode'. U svom zaključku navode da je to 'moglo voditi do edema i smrti u roku nekoliko sati ukoliko je u sebe unio više vode nešto što je to njegovo tijelo moglo izlučiti kroz urin'. 

Sahranili sina kraj njega 

Sprovod legendi borilačkih vještina bio je u Hong Kongu, no tijelo mu je pokopano u Seattleu. To je tada odlučila njegova supruga koja je medijima rekla: 'Ja osobno ne smatram nikoga odgovornim za njegovu smrt. Jedino je važno da njega više nema i da se neće vratiti'. 

Godinama kasnije i tijelo njegovog sina sahranjeno je kraj njega. Brandon je također umro mlad, imao je svega 28 godina. U njega je na setu filma 'The Crow' 1993. godine ispaljen metak nakon čega je preminuo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO