Na početku kuharske karijere dogodilo mi se skoro pa nemoguće. Prekrasna riba od četiri kile izgorjela mi je na gradelama. Skoro sam umro od straha, otkrio je chef Ivan Pažanin
Špiček poslužio žilave puževe, a Pažaninu je izgorjela riba
Tomislav Špiček, tradicionalist po pitanju gastronomije, odrastao je na domaćoj kontinentalnoj hrani koju su pripremale njegova baka i majka. Krsni kum otkrio mu je čari kulinarstva i nabavio mu pravo kuharsko odijelo, a često bi s članovima obitelji išao u ribolov, brao vrganje, kestene i skupljao puževe.
Kad je imao 13 godina odlučio je iznenaditi roditelje svojim prvim pravim ručkom - puževima kao glavnom namirnicom. Naravno, za vrijeme kuhanja nešto je pošlo po zlu pa je roditeljima servirao svoju prvu kulinarsku katastrofu.
- Puževe sam ostavio tri dana u vreći da se očiste, potom sam ih propisno skuhao u octenoj vodi, posušio, pobrašnio pa isfrigao na masti, ali tada nisam znao da sam ih trebao izdinstati da bi bili mekši. Tata Boris i mama Zdenka žvakali su te gumene puževe lijepo aranžirane na rosfraj ovalu sa zelenom salatom i pohvalili me, no ja sam svoju prvu kulinarsku lekciju dobro zapamtio - kazao je kuhar koji je nekoliko mjeseci kasnije, na satu domaćinstva osnovne škole, napravio šnenokle kao svoje prvo službeno jelo.
Njegov splitski kolega, kuhar i član žirija RTL-ovog kulinarskog showa, Ivan Pažanin, 'opekao' se na ribi.
- Na početku moje kuharske karijere dogodilo mi se skoro pa nemoguće. Prekrasna riba od četiri kile izgorjela mi je na gradelama. I danas se sjećam tog trenutka kada sam shvatio što sam napravio. Skoro pa sam umro od straha - otkrio je chef koji ne krije koliko obožava mediteransku kuhinju i plodove mora.
Pažanin i Špiček često upozoravaju natjecatelje na moguće pogreške, sve u želji da se i kandidatima ne bi dogodilo nešto slično. Tko ih sluša, a tko ne, gledatelji će vidjeti u novim epizodama kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' koje počinju u ponedjeljak, 5. ožujka u 20 sati na RTL-u.