Obavijesti

Show

Komentari 0

Riječki HNK-a otvara sezonu s dokumentarnom predstavom 'Cure': Sve smo htjele pričati...

Riječki HNK-a otvara sezonu s dokumentarnom predstavom 'Cure': Sve smo htjele pričati...

Dokumentarna predstava 'Cure' nastaje po ispovijestima žena triju generacija i to izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina

VIDEO

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci u subotu, 9. rujna u Exportdrvu otvara novu sezonu dokumentarnom predstavom 'Cure' u režiji Tjaše Črnigoj i u koprodukciji riječkoga HNK, Kolektiva Igralke i Zavoda Vidne.

Davorin Bogović: Moji 'Prljavci' neće izvoditi pjesme Bodaleca
Davorin Bogović: Moji 'Prljavci' neće izvoditi pjesme Bodaleca

Dokumentarna predstava 'Cure' nastaje po ispovijestima žena triju generacija i to izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina. Kroz osobne priče žena ocrtava se promjena vremena i društveno-političkih sistema.

U Hrvatskoj su danas reproduktivna i spolna prava žena ozbiljno ugrožena i nameće se pitanje kamo idemo, hoće li odrastanje budućih generacija biti sve sličnije odrastanju naših baka? Osim kroz razgovore s bakama i mamama, autorice su se pri stvaranju predstave inspirirale i kroz radionice sa sadašnjim tinejdžericama koje odrastaju u Rijeci, navodi u najavi riječki HNK.

Redateljica i dramaturginja Tjaša Črnigoj ističe da su 'Cure' svojevrstan angažirani ritual koji će se izvesti u nekadašnjem skladištu drva.

- Igralke pred nama ocrtavaju drvo koje podsjeća na obiteljsko drvo, a u suštini je nešto drugo - drvo ženskih linija - navodi Črnigoj.

Prljavci uz umjetnu inteligenciju snimili novi spot: 'Nadovezuje se na naša herojska vremena'
Prljavci uz umjetnu inteligenciju snimili novi spot: 'Nadovezuje se na naša herojska vremena'

 

Ovo je druga suradnja riječkog Kolektiva Igralke i redateljice Tjaše Črnigoj, nakon predstave 'Bakice' iz 2020. godine. Ovog puta autorice se bave temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena. Zanima ih što različitim generacijama znači 'izgubiti nevinost', koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti. Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću i sram i užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima inače ne pričamo. 

- Sve smo htjele pričati o tim stvarima. Iako smo šutjele. Ili se sramile. Ili nismo imale s kim. Sada na scenu stavljamo ono što inače skrivamo - navodi jedna od izvođačica i suatorica Anja Sabol.

Nekad je putujuće kazalište bilo dio normale, a sad je rijetkost vidjeti dobru predstavu u kafiću
Nekad je putujuće kazalište bilo dio normale, a sad je rijetkost vidjeti dobru predstavu u kafiću

Ostale izvođačice su Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović i Vanda Velagić. Uz njih i Tjašu Črnigoj, suautorica je i Tijana Todorović, ujedno kostimografkinja. Scenograf je Ivan Botički, autorica videa Mara Prpić, a oblikovanje svjetla potpisuju Marin Lukanović i Tjaša Črnigoj.

Kolektiv Igralke čine četiri prijateljice i diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić.

Dubrovnik: Gostovanje Kralja Leara u izvedbi kazališta Ulysses

Ove profesionalne glumice iza sebe imaju i završene fakultete socijalne antropologije i menadžmenta u kulturi, komparativne književnosti i rusistike te logopedije, a samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO