Rajko Grlić za 24sata: 'Festival u Puli otvaram filmom zbog kojeg sam se morao odreći honorara' | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

Rajko Grlić za 24sata: 'Festival u Puli otvaram filmom zbog kojeg sam se morao odreći honorara'

Rajko Grlić za 24sata: 'Festival u Puli otvaram filmom zbog kojeg sam se morao odreći honorara'
8

Nije bilo dovoljno novca i samo smo s odricanjem honorara mogli završiti film, kaže nam Grlić. Legendarni redatelj s posljednjim filmom 'Svemu dođe kraj' otvara 71. Pula film festival

VIDEO

Prije 50 godina Rajko Grlić predstavio se domaćoj publici s debitantskim filmom 'Kud puklo da puklo' na 21. Pula film festivalu. Film je izviždan u Areni tijekom projekcije, a Grlić je tad osvojio tri prestižne nagrade kao debitant. Nakon toga Grlić je nastavio nizati Zlatne Arene, a ovogodišnje 71. izdanje Pula film festivala otvara njegov posljednji film ''Svemu dođe kraj''.

- Čast nam je da svjetsku premijeru ima u Puli - kratko je na medijskoj konferenciji na Kaptolu rekao Danijel Pek, umjetnički direktor festivala. Grlić nam priznaje da ga je za to trebalo nagovarati dobra tri mjeseca. 

Rajko Grlić o posljednjem filmu: 'Krleža mi je dao 45 minuta da objasnim što želim s romanom'
Rajko Grlić o posljednjem filmu: 'Krleža mi je dao 45 minuta da objasnim što želim s romanom'

- Dao sam se nagovoriti od strane Danijela i producenta Maloča, no meni se čini da je Arena najljepše gledalište koje znam. Mjesto gdje bi ovakav film sebe trebao i testirati. Čast mi je ovdje otvoriti film - rekao je. Redatelj film opisuje kao ljubavnu priču umočena u hrvatsku stvarnost. Iako je prethodni projekt Rajka Grlića i scenariste Ante Tomića ''Ustav Republike Hrvatske'' postao je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova, dvojac je tek iz trećeg pokušaja uspio dobiti novac za novi film.

storyeditor/2024-04-07/IMG_7251.JPG

- Dvaput smo pali na fondu pa sam rekao da je nakon 'Ustava' ovo pomalo uvredljivo, kao da vas vraćaju ponovno u osnovnu školu. Tomić me nagovorio da se prijavimo pa da nas i treći put sruše. Tad smo slučajno prošli - priča Grlić. Sredstva od HAVC-a su dobili netom prije koronavirusa.

U Srbiji traže stručnjake za seks scene u filmu, Rajko Grlić: 'To ne pomaže ni glumcima ni režiji...'
U Srbiji traže stručnjake za seks scene u filmu, Rajko Grlić: 'To ne pomaže ni glumcima ni režiji...'

- Tad se nije moglo snimati, a novac je polako hlapio. Danas ne možete bez pet zemalja snimiti film. Mi smo se nekako skrpali - kaže Grlić. Sa snimanjem su krenuli pet godina kasnije.

- U međuvremenu je devalvacija pojela pola tog novca. Da bi vam HAVC dao novac morate imati zaokruženu financijsku konstrukciju filma. Mi to nismo imali te smo producent Maloča i ja potpisali da ne želimo i da nećemo nikad od ovog filma dobiti honorar. Nije bilo dovoljno novca i samo smo s odricanjem honorara mogli završiti film - objašnjava nam te dodaje:

- Ovo je prvi put da sam se odrekao honorara. Svašta čovjek u starosti doživi - s osmijehom zaključuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO