Prve Runjićeve Melodije bile su 'bomba', a Mrduljaš im je vratio status: 'Ovo nije utrka na 100m' | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

Prve Runjićeve Melodije bile su 'bomba', a Mrduljaš im je vratio status: 'Ovo nije utrka na 100m'

Prve Runjićeve Melodije bile su 'bomba', a Mrduljaš im je vratio status: 'Ovo nije utrka na 100m'
9

Zdenko Runjić pokrenuo je 1993. natjecateljsku formu festivala. Melodije hrvatskog Jadrana bile su stvar statusa, a Tomislav Mrduljaš danas održava tri revijalne večeri

VIDEO

Od ovog tjedna su radijski eteri i digitalne platforme bogatiji za još 23 pjesme koje su se predstavile na Melodijama Jadrana u Splitu. Hitovi s prošlogodišnjeg izdanja broje milijune slušanja, a najuspješnije pjesme na YouTubeu su "Nemoj" Petra Graše i Nine Badrić, "Najljepši cvijet" Adija Šoše i "Idi ti" Jelene Rozge. Izvođači često ističu da im ovaj novi/stari festival donosi mnogo druženja i uspomena te nudi idealnu priliku da plasiraju nove singlove. Direktor Tomislav Mrduljaš uspio je svojim festivalom vratiti šušur u Split, a preteča su mu bile Melodije hrvatskog Jadrana, koje je 1993. pokrenuo pokojni Zdenko Runjić.

FOTO Koncertom Gibonnija su započele Melodije Jadrana: Stigli su Rozga, Ivan Huljić...
FOTO Koncertom Gibonnija su započele Melodije Jadrana: Stigli su Rozga, Ivan Huljić...

- Ondašnje Melodije bile su naš najprestižniji festival tog vremena. Zdenko Runjić bio je naš veliki autorski uzor i prijatelj, bio je na čelu kolone generacije koja je obilježila jedno od najplodonosnijih razdoblja zabavne glazbe u Hrvatskoj. Prisjetimo se samo Olivera, Jakše Fiamenga, Momčila Popadića, Nikice i Stipice Kalogjere, našeg Remija Kazinotija i mnogih drugih - pričao nam je jednom prilikom Mrduljaš.

Runjić je bio jedan od značajnijih skladatelja na domaćoj sceni, a važnost njegovih Melodija bila je golema. Rađale su se zvijezde i hitovi koji se i danas pjevaju.

- Povukao sam naizgled rizičan potez. Osnivam vlastiti, prvi privatni festival, pod nazivom Melodije hrvatskog Jadrana. Prvo izdanje bilo je 'bomba' i ostalo zapamćeno po promociji nove zvijezde na našem estradnom nebu, Gibonnija - govorio je Runjić.

Već je prva godina festivala izrodila uspješnice, poput Oliverove "Cesarice" i "Zemlje dide mog" Meri Cetinić. Izvođači su dobivali nagrade u nekoliko kategorija. Ocjenjivao ih je stručni žiri, a postojale su i nagrade publike. Gibonni je tako za singl "Dobri judi" osvojio brončanoga galeba, treću nagradu publike.

Posljednje godine Melodija, 2002., rodio se hit Doris Dragović "Malo mi za sriću triba", a pjesma je dobila nagradu publike i priznanje za najbolji tekst, koji je napisala Vjekoslava Huljić. Melodije su tad bile natjecateljskoga karaktera, a danas su revijalne i podijeljene u tri večeri.

Pijanist Meštrović i milanska Scala su oduševili Splićane na drugoj večeri Melodija Jadrana
Pijanist Meštrović i milanska Scala su oduševili Splićane na drugoj večeri Melodija Jadrana

Prošlog petka bio je Gibonnijev koncert, subota je bila rezervirana za pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, a na veliko nedjeljno finale, nazvano Hit ljeta, plasirani su novi radovi naših glazbenika.

Split: Koncertom Gibonnija počele Melodija Jadrana

- Posebno sam zadovoljan što na Melodijama Jadrana neće biti nagrada jer smatram da na kraju uvijek netko bude nezadovoljan. Inače smatram da je glazba stvar ukusa i trenutka konzumacije pjesme, a ne utrka na 100 metara, kojoj treba pobjednik. Melodije su glazbena pozornica na kojoj su svi pobjednici, i publika i izvođači - priznao nam je Mrduljaš. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Tony Cetinski za 24sata otkrio zbog čega se parkirao na Ilici: 'Morao sam stati nakratko...'
SNIMIO GA NAŠ ČITATELJ

Tony Cetinski za 24sata otkrio zbog čega se parkirao na Ilici: 'Morao sam stati nakratko...'

'Pa neću valjda voziti i biti na mobitelu u trenutku kada jednostavno moram biti', rekao je pjevač