Obavijesti

Show

Komentari 0

Preminuo je Sixto Rodriguez. O glazbenikovom životu snimljen je i film: 'Bio je prava legenda'

Preminuo je Sixto Rodriguez. O glazbenikovom životu snimljen je i film: 'Bio je prava legenda'
2

Njegova nevjerojatna priča ispričana je u dokumentarcu Malika Bendjelloula iz 2012. 'Searching for Sugar Man', koji je osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film.

VIDEO

Sixto Rodriguez, glazbenik, autor pjesama i junak Oscarom ovjenčanog dokumentarca 'Tražeći Sugar Mana' (Searching for Sugar Man) u kojem je opisana njegova nevjerojatna priča, preminuo je u utorak u dobi od 81 godine, potvrdila je njegova službena stranica.

Glumac Pere Eranović i supruga Katarina živjeli su predbračnu čistoću: 'Prije se nismo ni ljubili'
Glumac Pere Eranović i supruga Katarina živjeli su predbračnu čistoću: 'Prije se nismo ni ljubili'

Sixto Rodriguez rođen je u Detroitu kao dijete meksičkih imigranata. Snimio je dva albuma, Cold Fact iz 1970. i Coming to Reality iz 1971., na kojima su bile pjesme 'Sugar Man' i 'I Wonder' koje su mnogo godina kasnije postale hitovi.

Niti jedan od tih albuma nije se dobro prodavao, tako da ga je izdavačka kuća izbacila i prekinula suradnju što je vrlo brzo okončalo Rodriguezovu glazbenu karijeru. Usredotočio se na svoj posao radnika u proizvodnji i građevini.

Pritom se više puta manje više neuspješno kandidirao za razne javne dužnosti, pa tako i za gradonačelnika Detroita 1981. godine.

U Detroitu građevinac, u Južnoj Africi zvijezda

Međutim, Rodriguez nije znao da je njegova glazba naišla na brojne sljedbenike i kultno obožavanje u nekoliko zemalja u inozemstvu – ponajviše u Južnoj Africi. Tamo je postao velika zvijezda nemajući pojma za to.

Njegovi su se albumi tamo prodavali u golemim nakladama, a pjesme postale himne protiv apartheida. Malo se znalo o Rodriguezu i u Južnoj Africi unatoč tome što je njegova glazba bila tako popularna, a kružile su lažne glasine da se pjevač ubio na pozornici 1970-ih.

Raspad popularne Netflixove serije: Odlazi glavni glumac, a treća sezona fanove razočarala
Raspad popularne Netflixove serije: Odlazi glavni glumac, a  treća sezona fanove razočarala

Za uspjeh saznao 30 godina kasnije

Ali Rodriguez je zapravo još uvijek bio živ i zdrav i anonimno živio u Detroitu odlazeći svaki dan na posao na gradilišta. Rodriguez je saznao za svoj uspjeh u Južnoafričkoj Republici tek kada je njegova starija kći Eva naišla na web stranicu posvećenu njemu 1997. - kada je internet još bio u povojima.

Tada je stupio u kontakt s obožavateljima u Južnoj Africi, izašao iz mirovine i otišao na svoju prvu turneju po toj zemlji 1998. pred tisućama vrištećih obožavatelja. Njegova nevjerojatna priča ispričana je u dokumentarcu Malika Bendjelloula iz 2012. 'Searching for Sugar Man', koji je osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film.

Dokumentarac i osvajanje svijeta

Rodriguez je potom nastupio s bendom i u večernjoj emisiji slavnog Davida Lettermana, održao rasprodan koncert u njujorškom Beacon Theatreu, nastupao na najvećim glazbenim festivalima i obišao svijet nastupajući.

Film je potaknuo da dva albuma iz ranih 1970-ih - Cold Fact i Coming From Reality . postanu uspješni u rodnoj mu Americi i diljem svijeta četiri desetljeća nakon originalnog izdanja.

Izjava objavljena u utorak na njegovoj službenoj web stranici glasi:

- S velikom tugom objavljujemo da je Sixto Diaz Rodriguez preminuo ranije danas. Izražavamo najiskreniju sućut njegovim kćerima - Sandri, Evi i Regan - i cijeloj njegovoj obitelji. Rodriguez je imao 81 godinu. Neka njegova draga duša počiva u miru.

Uzrok glazbenikove smrti nije objavljen.

Redatelj 'Oppenheimera' još uvijek koristi preklopni mobitel: Tehnologiju koristi u granicama
Redatelj 'Oppenheimera' još uvijek koristi preklopni mobitel: Tehnologiju koristi u granicama

Legenda s najčudesnijom životnom pričom

Simon Chinn, producent filma 'Searching For Sugar Man', opisao je Rodriguezovu smrt kao 'tužnu vijest'.

- Bio je prava legenda i bila je čast poznavati ga - rekao je pa dodao:

- Kakva je privilegija moći podijeliti njegovu nevjerojatnu priču sa svijetom. Počivao u miru Rodriguez - tvoja će glazba živjeti zauvijek.

Južnoafrički glazbenik David Scott, poznat kao The Kiffness, rekao je da je Rodriguez 'legenda s najčudesnijom životnom pričom'.

- U SAD-u je živio u relativnoj tami, ali je bio iznimno popularan ovdje u Južnoj Africi, a da on to nije znao do mnogo kasnije - rekao je i za kraj dodao:

- Nikada više za života nećemo svjedočiti priči poput njegove.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom
DOBIO GODINU DANA ZATVORA

Damir Fazlinović iz serije Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad maloljetnikom

Mladić iz publike je rekao da je bio žrtva pedofilije kad je imao 14 godina