Obavijesti

Show

Komentari 0

Predstava 'Opsada Sinja 1715.' odigrat će i ove godine u Sinju

Predstava 'Opsada Sinja 1715.' odigrat će i ove godine u Sinju
3

U srži Dalmatinske zagore, gdje prošlost pripovijeda i kamenom, predstava „Opsada Sinja 1715.“ postavlja scenu za epski prikaz ključnog trenutka lokalne povijesti

VIDEO

Povijesno scenski spektakl, predstava ‘Opsada Sinja 1715.’ u režiji poznatog glumca Roberta Kurbaše i pod producentskom palicom Luke Perkovića održat će se i ove godine u Sinju s brojnim poznatim glumcima, 8. kolovoza 2024. godine: čin - Trg kralja Tomislava u 20:30 sati, čin - Alkarski dvori u 21:15 sati. 

FOTO Sinjska alka okupila je poznata lica: Stigli Milanović i supruga Sanja, Jandroković...
FOTO Sinjska alka okupila je poznata lica: Stigli Milanović i supruga Sanja, Jandroković...

U srži Dalmatinske zagore, gdje prošlost pripovijeda i kamenom, predstava „Opsada Sinja 1715.“ postavlja scenu za epski prikaz ključnog trenutka lokalne povijesti. Smještena na slikovitom prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, ova dramatična predstava poziva publiku da se vrati u doba kada se Sinj odupirao osmanlijskoj opsadi nevjerojatnom hrabrošću i zajedništvom. 

Gledatelji su preneseni u Sinj tog vremena, kad su zvukovi topova odjekivali iznad brda, a hrabri branitelji stajali čvrsto protiv sila koje su pokušavale osvojiti njihov grad. Predstava je mješavina napetosti, heroizma i ljudskih priča, dočarava živopisan prikaz opsade koja je oblikovala sudbinu Sinja. 

FOTO Haljine i minice u Sinju
FOTO Haljine i minice u Sinju

Glumci, odjeveni u autentične kostime tog razdoblja, oživljavaju ključne likove: svećenike, hrabre vojnike, mudre zapovjednike, ali i obične građane koji su stajali rame uz rame u obrani svog doma. Kroz snažne monologe, dinamične bitke i emocionalne trenutke, predstava prenosi duboku povezanost Sinjana s njihovom poviješću, a posebno s likom Čudotvorne Gospe Sinjske. 

 Scenografija, osmišljena precizno prema povijesnim detaljima, dočarava atmosferu opsade, s ruševinama i zidinama koje svjedoče o teškom vremenu. Svjetlosni efekti dodaju dodatnu dramu, stvarajući senzacionalnu kulisu za radnju. 

„Opsada Sinja 1715.“ nije samo predstava; to je putovanje kroz vrijeme koje slavi hrabrost, zajedništvo i ponos grada. 

- I ove godine kao i u nekoliko prethodnih potpisujem režiju glazbeno-scenskog uprizorenja predstave ‘Opsada Sinja 1715’. 
Moram reći da mi je to veliko zadovoljstvo, ali i velika odgovornost kako bi se predstava održala, ali i osvježila uz blage intervencije.  Cilj nam je da se tradicija nastavi i da nove generacije publike koja ima interes za povijesne teme kroz kazaliste kao medij iznova doživljava svoj identitet i kulturno naslijeđe. Naša je obaveza ulagati znanje, trud, vrijeme i novac kako bi ostali svoji u ratovima koji se vode svakoga dana na polju kulturnih politika. Stoga zahvaljujem svim suradnicima na dosadašnjoj hrabrosti, prijateljstvu i vjeri.’ rekao je redatelj Robert Kurbaša. Pune ruke posla imao je i producent - Luka Perković.  

FOTO Žena slavodobitnika Alke: 'Ponosna sam na njega, ali prije pobjede smo imali okladu...'
FOTO Žena slavodobitnika Alke: 'Ponosna sam na njega, ali prije pobjede smo imali okladu...'

‘Pred nama je 18. izvedba "Opsade" i upravo tih 18 godina u kojima ona živi i diše zajedno s gradom i publikom u Sinju najbolji je dokaz njezinog uspjeha. 

- Ova predstava je u službi povijesti i kazališta. Ona svjedoči o sudbini Sinja i cetinskog kraja, o junačkom puku koji je žrtvom i uz pomoć Gospe ostvario veličanstvenu pobjedu i dohvatio slobodu. Svake godine trudimo se predstavu dodatno obogatiti i revitalizirati, udahnuti joj novi život. Ove godine u projekt smo uključili sjajne kreativce iz cetinskog kraja, glumca Lovru Kondžu i pjevačicu Dušku Brčić Šušak, uvjereni kako će njihova darovitost i mladenačka energija osvježiti ovu priču. Posebno nas raduje da su i ove godine s nama fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Marko Duvnjak, Bruno Barać i mnogi drugi koji su od samih početaka uključeni u ovaj projekt, a koji su uz našeg redatelja Roberta Kurbašu, maestra Vladu Sunka i GZ Brodosplit, Mikija Noplinga, autora glazbe u pašinom čadoru, garancija kazališnog spektakla na zadovoljstvo mnogobrojne publike - komentirao je producent Luka Perković.  

Uloge: Marko Duvnjak, fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Marjan Grbavac, Bobo Delonga, Damir Žane Alebić, Bruno Barać, Saša Miletić, Bože Pavić, Mirjana Živalj, Vedrana Vrgoč, Dijana Ivić Kundid, Sanja Gojun Vučković, Marija Mandac, Lovre Kondža, Duška Brčić Šušak, Dino i Dubravka Vuković, Marko Jelinčić, Hrvoje Benja, Marica Apučić, Tihana Jelić, Anđelka Vučković, Bože Majić... preko 150 sudionika HGSS, VAD, KUD Cetina, URIG-Otok, Zdruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Studio klasičnog baleta plesnog teatra Split, Povijesna postrojba Kliški uskoci, Konjički klub Alkar, KU Marko Marulić, Alkarska ergela.....  

Imamo slavodobitnika! Jure Domazet Lošo je dobitnik 309. alke sa osvojenih šest punata
Imamo slavodobitnika! Jure Domazet Lošo je dobitnik 309. alke sa osvojenih šest punata

Povijesno scenski spektakl Opsada Sinja 1715. organizira Turistička zajednica grada Sinja uz podršku Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja, Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske i Viteškog alklarskog društva, u spomen na sve hrvatske branitelje i sve koji su doprinosili njenom održavanju, a više nisu s nama. 

Ulaz je besplatan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Tisuće mladih iz cijelog svijeta stižu u Hrvatsku na novi open-air hard techno festival
PROMO

Tisuće mladih iz cijelog svijeta stižu u Hrvatsku na novi open-air hard techno festival

Pet pozornica u pet dana, s preko 60 izvođača na čak 18 dnevnih i noćnih partija, vizualni spektakl, intenzitet i energija - sve je spremno za novi festival, prvo Verknipt Croatia izdanje!

Renato Metessi i Zvijezde stižu u Tvornicu kulture: Glazbena im karijera traje više od 40 godina
18. LISTOPADA

Renato Metessi i Zvijezde stižu u Tvornicu kulture: Glazbena im karijera traje više od 40 godina

Njihov je prvi album "Imitacija života" označio povratak tradicionalnom pop-rocku, a bend je svirao diljem Jugoslavije. Poznati su im hitovi 'Nikol' i 'Ne pitaj za mene'
Uskoro počinje 8. Međunarodno violončelističko natjecanje: Ono pruža mladima da se istaknu...
OD 14. DO 20. RUJNA

Uskoro počinje 8. Međunarodno violončelističko natjecanje: Ono pruža mladima da se istaknu...

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro održava se u Zagrebu svake četiri godine te redovito privlači velik broj domaćih i stranih violončelista