Viktor Vercoustre kuhao je u Londonu, Parizu, Španjolskoj, Rio De Janeiru, a zadnjih 10-ak godina svoju sreću pronašao je u Lijepoj Našoj od kuda mu je majka
Pobjednik 'Hell's Kitchena' nam otkrio na što je potrošio 30.000 eura: 'Taman mi je to trebalo...'
Bio je to kraj jednog lijepog i dugog puta, jedna vesela finalna točka! Pobjeda nakon cijelog tog puta u koji sam unio puno truda! Veliko veselje! Bio sam sretan što sam tim zadnjim finalnim autorskim menijem u pet sljedova uspio zadovoljiti chefa i goste, rekao nam je Viktor Vercoustre, prvi pobjednik showa 'Hell's Kitchena'.
Francuz s hrvatskom adresom oduševio je chefa Toma Gretića i tako osvojio 30.000 eura, trofej, ručno rađeni japanski nož. Viktor nam je otkrio će nagradu potrošiti na 'sve po malo'.
- Trebao mi je auto, a dio novca ću iskoristiti i na putovanja koja obožavam. Dugo nisam bio negdje daleko, možda da posjetim prijatelje u Brazilu i još poneku južnoameričku destinaciju, Južna Amerika mi je jako draga - objasnio nam je.
Laskavom titulom ovaj talentirani kuhar osvojio je i mogućnost rada u restoranu s Michelinovom zvjezdicom Lešić Dimitri na Korčuli. Viktor, kaže nam, to ne može odbiti, a nada se novim iskustvima.
- Mogu puno naučiti od chefa Marka Gajskog, a u kuharstvu uvijek imaš prostora za učenje, to je kao neki put bez kraja. Cilj mi je još se educirati, a velika mi je želja otvoriti jedan svoj lokal u budućnosti, ili u Zagrebu ili na moru - priznao je.
I 'Hell's Kitchen' za njega je bila jedna svojevrsna škola.
- Dosta smo svi postali tolerantniji, strpljiviji, još više naučili raditi pod stresom. Tu su bile kamere, izjave, cijeli taj svijet televizije. Učio sam i uz sve druge kolege kuhare, trudio sam se uzeti od svakog ponešto, na društvenoj bazi dobiti od drugih dio njihovog karaktera. I naravno, kuhanje, novo znanje u svim izazovima i zadacima, savjeti chefa Gretića. Tu su bili i gostujući chefovi, od Steve Karapandže do Hrvoja Zirojevića, od njih se moglo isto puno toga naučiti - rekao je.
Najdraži trenutak mu je bio kada ga je chef Gretić proglasio pobjednikom, a najteži priprema za finale.
- Stres je bio tu zbog velikog uloga, tu noć nisam ni spavao - priznao nam je.
Viktor je od malih nogu kuhao, a s majkom se često znao igrati da su vlasnici restorana.
- Pomagao sam doma tijekom pripreme jela, postavljanja stola i slično... Nisam se dvoumio hoću li raditi neki drugi posao, znao sam da ću biti kuhar. Završio sam ugostiteljsku školu u Francuskoj i nakon toga počeo raditi u restoranima, a to mi je dalo mogućnost i da putujem i živim u inozemstvu - otkrio je.
Pobjednik 'Hell's Kitchena' tako je kuhao u Londonu, Parizu, Španjolskoj, Rio De Janeiru, a zadnjih 10-ak godina svoju sreću pronašao je u Lijepoj Našoj od kuda mu je majka.
- U Londonu sam jedno vrijeme radio u jednom danskom restoranu, gdje smo radili s ribom, lososom i pripremali danske specijalitete. Radio sam u jednom francuskom bistrou u jednom velikom hotelu, pripremali smo jela tradicionalne francuske kuhinje za goste. Radio sam u Parizu u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, gdje je bilo jako puno radnih sati i gdje sam puno naučio. U Francuskoj sam također radio i u raznim bistroima, francuska kuhinja mi je jedna od jačih strana. U Španjolskoj sam radio u jednom malom tradicionalnom restoranu, a jedna stara žena lokalka me naučila raditi paellu. Upijao sam sve što mi je pokazivala!
Imao sam sreću upoznati Francuze koji su držali restoran u Rio de Janeiru pa sam kod njih radio. Imali smo mix francuske i brazilske kuhinje - objasnio nam je.
- I zatim u Hrvatskoj, gdje sam zadnjih 10-ak godina, od konoba na moru, mislim da znam napraviti jako dobar brudet i gregadu i pašticadu, i naravno do Zagreba u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, gdje sam stekao puno iskustva i gdje sam mogao raditi s vrhunskim kuharima - dodao je.
- Vjerujem u sebe, gradim svoju karijeru polako, svaki dan nešto novo naučim. Osjećam se još uvijek mladim, mogu postići još puno lijepih stvari i moja priča tek počinje - ispričao nam je.
Viktoru su najveća podrška njegova obitelj i prijatelji.
- Kad za njih kuham doma, vidim da bi voljeli da im kuham i češće, no kad radiš u restoranu, nemaš toliko vremena. Svi ljudi kojima sam okružen uvijek su vjerovali u mene. Mama je uvijek ponosna jako, bila je sretna. Ipak, kad odgojiš dijete i kad to dijete uspije u životu, sigurno da si sretan i ponosan - zaključio je.