Obavijesti

Show

Komentari 0

Orkestar Splitski virtuozi u Kazahstanu oduševili publiku

Orkestar Splitski virtuozi u Kazahstanu oduševili publiku
5

„Splitski virtuozi“ su bili pozvani na sudjelovanje 07., 08. i 09. lipnja 2024. na tri koncerta na Međunarodnom festivalu u Almatyju u Kazahstanu zajedno s glazbenicima iz 10 zemalja

VIDEO

Komorni orkestar "Splitski virtuozi" sastavljen od istaknutih splitskih glazbenika (njih dvanaest) može se pohvaliti prvim nastupom u Kazahstanu! Maestro Wladimir Kossjanenko, međunarodno renomirani violist i dirigent orkestra, postigao je veliki uspjeh u stvaranju jedinstvene kombinacije mladosti i kreativne prakse.

Karlovački komorni orkestar otvorit će Glazbeni paviljon...
Karlovački komorni orkestar otvorit će Glazbeni paviljon...

Nakon brojnih koncerata održanih u Hrvatskoj i gostovanja u Njemačkoj, na red je došao ni manje ni više nego – Kazahstan. „Splitski virtuozi“ su bili pozvani na sudjelovanje 07., 08. i 09. lipnja 2024. na tri koncerta na Međunarodnom festivalu u Almatyju u Kazahstanu zajedno s glazbenicima iz 10 zemalja.

Koncerti su se održali u Kazahstanskom nacionalnom konzervatoriju - Kurmangazy Kazakh National Conservatory, najstarijem glazbenom sveučilištu te zemlje. Ovo je bilo prvo gostovanje jednog hrvatskog orkestra u povijesti dviju država, a održalo se uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Global Offshore Engineeringa Hrvatske te Marine Kaštela.

Iznimno uspješna suradnja dalmatinskih i almatinskih glazbenika s istaknutim solistima Toonom Fretom; flauta (Belgija), Martom Pludom, mezzo-sopran (Italija); Eliasom Conradom, theorbo i barokna gitara (Švicarska); Armanom Mourzagalijevim, violina i dirigent (Kazahstan); Barbarom Poplawskom, dirigentica (Poljska); Ljubovlju Tkachenko, harfa (Rusija); Zhandosom Yestayem, gitara (Kazahstan) te članovima komornog orkestra „Wind & Roses“ rezultirala je izvedbom širokog spektra repertoara uključujući kompozicije Jeana-Philippa Rameaua,Giovannia Bononcinija, Henryja Purcella, Nicole Porpore, W.A. Mozarta, Pietra Mascagnija, Vladimira Godara, Vladimira Cosme, Giye Kanchelija, Artura Marqueza, Jesusa Guzmana, Abaya Qunanbayulyja.

Komorni orkestar Splitski virtuozi održat će šest koncerata na jadranskoj turneji
Komorni orkestar Splitski virtuozi održat će šest koncerata na jadranskoj turneji

Splitski virtuozi predstavili su između ostalog i neka remek djela hrvatskih skladatelja. Tako su u Kazahstanu uživali u Simfoniji Luke Sorkočevića (1734-1789), Uvertiri iz prve hrvatske opere "Porin" Vatroslava Lisinskog (1819-1854), briljantnoj Suiti Pintarichiani Borisa Papandopula te Uvertiri iz opere "Laka konjica" Franza von Suppéa, rođenog u Splitu 1819. Suita Pintarichiana time je svoj 50-ti rođendan proslavila ovog puta u Almatyju (Splitski virtuozi su 2014.g. istu izveli na 40-tu obljetnicu na Osječkom ljetu kulture - na mjestu njezine praizvedbe).

- Željeli smo na ovaj način proslaviti puno većih i malih obljetnica hrvatskih skladatelja. Ovo je bilo predivno iskustvo za cijeli orkestar, bilo mi je posebno zadovoljstvo biti na čelu ovog gostovanja i po prvi put predvoditi hrvatski komorni orkestar na gostovanju u Kazahstanu - rekao je maestro Wladimir Kossjanenko, kojem je 2019.g. dodijeljena nagrada „Zlatni Grgur" za izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita.

Međunarodni festival „Dani Bacha u Splitu" u organizaciji g. Kossjanenka nagrađen je prestižnom EFFE nagradom „Remarkable Arts Festival of Europe 2019 -2021" od strane "European Association of Festivals" u Bruxellesu.

Čelist Elemer Duka u Zagrebu će imati koncert, a uz njega će se pojaviti i komorni orkestar
Čelist Elemer Duka u Zagrebu će imati koncert, a uz njega će se pojaviti i komorni orkestar

U sastavu Splitskih virtuoza su nastupili: Marin Maras, koncertni majstor; Jana Palac, Barbara Udovčić, Annija Endija Kolerta – 1. violine; Alina Gubajdullina, Ema Gančević, Viktor Galuf – 2. violine, Stipe Marinić, Ivor Ivančić – viole, Hillary Karuza, Hana Rabadan – violončela i Piero Malkoč – kontrabas.

Jedan od vodećih komornih orkestara Hrvatske, 2022. godine obilježio je desetu obljetnicu svog osnutka. Brojne kritike hrvatskih i inozemnih novina s oduševljenjem prate koncerte komornog orkestra od prvog nastupa do danas. „The Virtuosos of Split - Splitski virtuozi zaista s razlogom nose ovo ime!“, „Mislimo da bez ustručavanja možemo reći da Split ima komorni orkestar koji bi svojom vještinom i pristupom oduševio i najveće svjetske koncertne dvorane“ – samo su neki od komentara glazbenih profesionalaca na izvedbe Splitskih Virtuoza.

Ove glazbene virtuoze možete poslušati ponovo 16. rujna na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku, u sklopu 3. Dalmatinskog ciklusa te 17. rujna u Kneževom dvoru u Dubrovniku. Na programu su djela Luke Sorkočevića, Johanna Nepomuka Hummela, Edwarda Elgara i Petra Iljiča Čajkovskog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO