U showu „Tri, dva, jedan – kuhaj“ nastavlja se kulinarsko putovanje po Hrvatskoj, barem što se recepata tiče. Pripremaju se tradicionalna jela Zagreba i Zagorja
Novi zadaci: Ajngemahtec s jetrenim noklicama i štruklama
U showu „Tri, dva, jedan – kuhaj“ nastavlja se kulinarsko putovanje po Hrvatskoj, barem što se recepata tiče. Ovaj tjedan kandidati kroz tanjur posjećuju regiju prekrasnih brežuljaka i vinograda, pripremajući tradicionalna jela Zagreba i Zagorja. Nakon čobanca, šarana i tački, večeras se spremaju ajngemahtec juha s jetrenim noklicama.
Ovaj tjedan kandidati showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ posjećuju regiju koju Tomislav Špiček odlično poznaje. Kao uvod u zagrebačku i zagorsku regiju, preostalu trinaestoricu, u utrci za najboljeg hrvatskog kuhara amatera, dočekale su autohtona ajngemahtec juha s jetrenim noklicama i neizostavne štrukle.
Ajngemahtec je tradicionalna bistra pileća juha Zagreba i okolice koja liječi i dušu i tijelo. Neki je zovu i ujuškom, a baza su joj pileće iznutrice, vrat, krila i nogice, te korjenasto povrće. Kako bi ovoj juhi dali tu posebnu aromu, pojedini kandidati će lagano prepržiti povrće, meso ili luk (češnjak), dok su neki uvjereni da je tajna u mesu s kostima. Od svih trinaest natjecatelja, jedino će Nenad upotrijebiti vrlo važan i neizostavan sastojak ajngemahteca - žutu mrkvu. Iako je dobro poznato pravilo u pripremi jetrenih noklica da se u njih doda malo masnoće kako bi bile rahlije, kandidati će ipak svoje knedlice pripremiti na svoj način, uz dodatak posebnih začina, kruha ili pak grisa.
Drugi zadatak večerašnje emisije su zagorski štrukli, koji se mogu pripremati na razne načine, slatki i slani, kuhani ili pečeni, te se poslužiti kao juha, predjelo, glavno jelo ili desert. Kandidati štrukle rade od samog početka, dakle moraju pripremiti vučeno tijesto koje potom pune kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja. Tijesto se potom savija i stavlja peći ili kuhati, ovisno po želji kuhara.
Jelena svoje štrukle radi po majčinom receptu, Nenad pečene u pećnici, dok Đurđica radi štrukle u juhi. Raif smatra da su štrukle vrlo slične bosanskom bureku, samo malo finije napravljene, a Bisera ih radi po receptu bez jaja, dok će iskusna Natalija pokušati zadiviti žiri s čak dvije vrste štrukli.No, hoće li one biti dovoljno dobre da je žiri proglasi najboljom u ovom zadatku?
Ukoliko su kandidati prošli tjedan kiksali u pripremi slavonskih delicija, trema ovog tjedna ne bi trebala biti prisutna. Tko će se snaći u novim receptima zagrebačke i zagorske kuhinje i jesu li usvojili savjete stručnog žirija, doznat ćemo večeras.