PRAVA DOMAĆICA Nakon pobjede u prvom izazovu kulinarskog showa Nives nam je otkrila recepte kojima uveseljava ukućane. Iznenadile su je pohvale u prvoj emisiji
'Na žalost gledatelja, samo kod kuće kuham u donjem rublju'
Na žalost gledatelja ‘MasterChefa’ u showu kuham sportski odjevena. Umjesto seksi vrtoglavih štikli nosim tenisice, šali se glavna zvijezda prve epizode kulinarskog TV natjecanja Nives Zeljković (32).
Pohvale žirija u prvom kuharskom izazovu su je iznenadile i imala je veliku tremu.
- Pred kamerama mi je potpuno drukčije kuhati nego kod kuće. Zbunila sam
se pa sam čak i gotovo zaboravila na glavnu namirnicu - iskrena je Nives,
koja na radost supruga, nogometaša Dine Drpića (32), doma ponekad kuha u
donjem rublju. Pobjedom u prvom izazovu showa najviše je usrećila svoje
vjerne navijače, sina Leonea (8) i kćer Taishu (6).
- Budući da su ostali natjecatelji uglavnom stariji od mene, iskusniji su
pa moram priznati da se nisam od početka snašla. Teško mi se bilo
prisjetiti se svih trikova kojima bih se inače poslužila da moje jelo
ispadne savršeno - kaže Nives.
Kuha svakodnevno, a prvo što je još kao klinka naučila pripremati bile su
knedle s čokoladom.
- Vježbala sam doma spremati recepte koje nikad nisam radila. Igrala sam
se i s nekim namirnicama koje moji ukućani ne preferiraju. Zato je Dino
pod prisilom kušao jela koja ni u snu ne bi probao - ispričala je
spisateljica čiji se suprug, pod njezinim utjecajem, također napokon
prihvatio kuhače i usavršio pripremu pilećeg filea na žaru.
Ona je pak savladala zahtjevnije kulinarske izazove pa joj spravljanje
delicija predstavlja pravo zadovoljstvo. Ipak, to ne znači da joj uvijek
ide za rukom.
- Nedavno mi se dogodila katastrofa dok sam pripremala umak. Flambiranjem
sam upropastila jelo pa je završilo u smeću - kaže Nives.
Canape s dimljenim lososom i rajčicom
Sastojci: 120 g dimljenog lososa, 80 g cherry rajčica, 10 g svježeg kopra, 40 g maslaca, 1 kukuruzni baguette
Priprema: Lagano premazati maslacem tostirane komade baguetta. Dimljeni losos nasjeckati na uske trakice, začiniti svježe sjeckanim koprom i cherry rajčicama koje je potrebno izrezati na četiri jednaka komada. Dodati sol i papar po želji.
Mirisni jastog na brudet
Sastojci: jastog, zelena paprika, 1 dl maslinova ulja, 1 kg svježih rajčica, 250 g luka, žlica šećera, 3-4 režnja češnjaka, peršin, 2 dl suhog bijelog vina
Priprema: Luk pržiti i dodati narezane rajčice, zelenu papriku, 3-4 režnja češnjaka. Nakon kraćeg pirjanja dodati usitnjen peršin i suho bijelo vino. Nakon desetak minuta ubaciti svježe raskomadanog jastoga.
Souffle koji se diže a la Nives Celzijus
Sastojci: 7 jaja, 20 dag šećera, 14 dag oštrog brašna, malo praška za pecivo, 35 dag čokolade za kuhanje, 35 dag maslaca.
Priprema: Jaja i šećer miksati. Čokoladu i maslac rastopiti na pari. U smjesu jaja dodati otopljenu čokoladu, a potom brašno i prašak za pecivo. Kalupe premazati maslacem i posuti kakaom u prahu. U njih rasporediti smjesu od čokolade i peći deset minuta na 200 stupnjeva.