Obavijesti

Show

Komentari 28

Legenda glazbene scene danas živi od mizernih 170 € mirovine

Legenda glazbene scene danas živi od mizernih 170 € mirovine
7

Seid Memić, poznatiji kao Vajta, proslavio se 'Lejlom' 1981., a danas ima mirovinu od koje se 'ne živi'. Ranije nam je priznao kako se ne zamara s niskom mirovinom

VIDEO

Malo nam je trebalo znaj, samo malo još jedan san, tako glase stihovi glazbenika Seida Memića (74), poznatijeg kao Vajta. Upravo s tom pjesmom "Lejla" proslavio se 1981. godine kad je predstavljao bivšu državu na Eurosongu. Prateće vokale pjevale su mu Neda Ukraden, Ismeta Dervoz i Jadranka Stojaković. S pjesmom je osvojio 15. mjesto, a nakon njega, s pjesmom istog naziva, 2006. je na istu pozornicu došao i Hari Varešanović.

Bio je legenda glazbene scene, pjevao velike hitove, a danas u Puli živi od 1300 kuna mirovine
Bio je legenda glazbene scene, pjevao velike hitove, a danas u Puli živi od 1300 kuna mirovine

Vajta je slovio za najzanimljivijeg lika koji se tad pojavio na javnoj i glazbenoj sceni. Bio je frontmen Teške industrije od 1975. do 1976. U njegovu glazbenom opusu su još pjesme "Prevari me srce moje", "Azra", "Zlatna ribica", ali pjevač je posljednjih nekoliko godina u mirovini. 

Glazba Ranko Boban i Seid Memic Vajta

Kako piše portal RadioSarajevo.ba, iako je pjevač doprinose uplaćivao 40 godina, mirovina koju je dobio iznosi 326 maraka, odnosno oko 172 eura. U mirovini je već gotovo jedno desetljeće. Početkom rata preselio se u Njemačku. Prema pisanju Glasa Istre, živi na relaciji Pula - Hamburg, gdje mu živi i radi supruga Vojka, a redovno posjećuje i rodni grad.

Ranije je, piše Dnevni Avaz, govorio da se ne zamara niskom mirovinom. Putuje svijetom i svako malo je u drugom gradu.

Kako dalje piše Dnevni Avaz, Vajta je govorio da ne može zamisliti da snima pjesmice u državi koja je treća po siromaštvu u svijetu, i da za to nema volje. Opisao je kako mu mučnina dolazi od sam pomisli da se sve bira po nacionalnosti i da ionako ima previše pjesama u svom opusu, koji je jedinstven u toj galeriji BiH i jugoslavenske pop i rock muzike. 

Vajta se vraća na pozornicu: 'Odradili smo prve probe, zvat ćemo se možda Vajta i amateri'
Vajta se vraća na pozornicu: 'Odradili smo prve probe, zvat ćemo se možda Vajta i amateri'

Danas zapjeva samo u manjim prostorima za sebe i društvo. Vajta je još u mladosti naučio "težinu" života. Rano je ostao bez oca, pa je od 15. godine morao zarađivati, tako da je radio u tvornici, bio moler, krojač, ljevač u Austriji... Po povratku iz Austrije, 1971. godine dizajnirao je, pravio i prodavao hipi nakit te paralelno pjevao s grupom Veziri, u kojoj je zamijenio pjevača Josipa Pejakovića, koji se kasnije posvetio glumi.

I glazbenik se okušao kao glumac. Igrao je u filmu "Nečista krv" Stojana Stojčića.

Nedavno je na promociji novog studijskog albuma Teške industrije “Putnički voz uspomena” sudjelovao i Vajta, bez kojeg cijela priča ne bi bila moguća. Jedan od najpoznatijih rock bendova ovih prostora predstavio je novih jedanaest singlova na kojima su se vratili svom prepoznatljivom zvuku, onom iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

POGLEDAJTE TRAILER: USKORO DOLAZI 'ZEKINA KUŽINA'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28

VIDEO