Obavijesti

Show

Komentari 0

Kreće posljednje izdanje One Take Film Festivala: 'Poslije 20 godina smo odlučili uzeti pauzu'

Kreće posljednje izdanje One Take Film Festivala: 'Poslije 20 godina smo odlučili uzeti pauzu'
4

U konkurenciji je 26 filmova iz 19 zemalja, od Španjolske, Francuske, Grčke, preko Australije i SAD-a do Nepala i Indonezije, a festival će trajati do 15. listopada u Dokukinu KIC i Kinoklubu Zagreb

VIDEO

One Take Film Festival, koji se proteklih dvadeset godina afirmirao kao jedan od rijetkih posvećenih filmovima nastalima u jednom kadru, počeo je u petak u Kinoklubu Zagreb u svom posljednjem izdanju.

Od 2003. kada ga je pokrenuo redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović na festivalu je prikazano 800 filmova, od čega njih skoro 400 u konkurenciji, održano je desetak izložbi, a posjetilo ga je dvjestotinjak gostiju.

Održavao se jednom godišnje ili bijenalno.

Po riječima direktorice festivala Sanje Šamanović, pobjeđivali su raznoliki filmovi, akcijski, meditativni, igrani, angažirani, eksperimentalni, što govori u prilog tomu da je jedan kadar, bio on kratak ili dugačak, igrani ili eksperimentalni, bavio se fikcijom, suvremenim društvenim tematikama ili se pak fokusirao na emocije samog autora, samo način za ispričati priču. 

Food film festival: Uz slasnu tjesteninu, burgere i gyoze uživajte u super filmovima
Food film festival: Uz slasnu tjesteninu, burgere i gyoze uživajte u super filmovima

- Nakon dvadeset godina odlučili smo stati, privremeno ili trajno zasad ne znamo. U svakom slučaju uzeti pauzu i razmisliti kako i da li uopće dalje i zato sljedeće godine Festival nećemo održati - objavila je direktorica festivala Sanje Šamanović najavljujući ovogodišnje, 13. izdanje. 

Od ukupno 58 filmova u konkurenciji ih je 26 iz 19 zemalja, od Španjolske, Francuske, Grčke, preko Australije i SAD-a do Nepala i Indonezije, od čega je 25 kratkometražnih i jedan dugometražni film.

Nestalne ljudske prirode, otuđenost, egoizam, složeni intimni svjetovi razočaranih i frustriranih samo su neki od motiva kojima se, nerijetko uz crni humor i ironiju, bave ove godine odabrani filmovi.

Film 'Čovjek bez krivnje' Ivana Gergoleta premijerno u Zagrebu
Film 'Čovjek bez krivnje' Ivana Gergoleta premijerno u Zagrebu

Crno-bijeli filmovi programa Black And White Take podsjećaju na same početke filmske umjetnosti kada je postojao samo jedan kadar. 

Statični kadrovi programa One View, One Takea dokazuju da i promatranje jednog mjesta može biti zanimljivo, dok su oni koji ne odgovaraju u potpunosti strogim pravilima jednog kadra okupljeni u programu Almost One.

O najboljem filmu odlučit će žiri u kojem su multimedijalna umjetnica Tanja Dabo, prošlogodišnji festivalski pobjednik Niklas Bauer i umjetnički ravnatelj prvih šest izdanja One Takea Goran Kovač.

Prije dodjele nagrade 15. listopada,  iz programa One Take in Space prikazat će se film Vladislava Kneževića 'Null Cone',  a nakon dodjele očekuje se projekcija pobjedničkog filma, kao i programa Last Take s iranskim filmom 'Prijevara' Hesama Rahmanija, koji miješa vjere i nacije, stvarnost i video igre izmičući se iz političkog konteksta zemlje iz koje dolazi.

Zagrepčani na Trgu dr. Franje Tuđmana mogu uživati u novim filmovima i finim zalogajima
Zagrepčani na Trgu dr. Franje Tuđmana mogu uživati u novim filmovima i finim zalogajima

Festival će trajati do 15. listopada u Dokukinu KIC i Kinoklubu Zagreb, a svi filmski programi moći će se pogledati i online na stranici festivala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO