Obavijesti

Show

Komentari 0

Kolekcionarka iz Garešnice za 24sata: 'Skupila sam više od 1000 memorabilija o ABBA-i...'

Kolekcionarka iz Garešnice za 24sata: 'Skupila sam više od 1000 memorabilija o ABBA-i...'
8

U Gradskom muzeju Bjelovar traje izložba o ABBA-i, privatna je to kolekcija obožavateljice švedske grupe Manuele Najman. Sve nije ni stalo...

VIDEO

Skupljam stvari o ABBA-i od 1982. godine. Šalju mi memorabilije sa svih strana svijeta, rekla nam je Manuela Najman iz Garešnice. Zahvaljujući njoj, u Gradskom muzeju Bjelovar nedavno je otvorena izložba u čast švedskoj grupi nazvana "ABBA - pola stoljeća Waterlooa". Vlasnica je najveće takve zbirke u ovom dijelu Europe, a eksponate će zainteresirani moći vidjeti do 30. kolovoza.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kolekcionarka iz Garešnice: 'Skupila sam više od 1000 memorabilija o ABBA-i...' 00:53

- Imam više od 1000 raznih predmeta vezanih uz moju omiljenu ABBA-u, a u muzej, iako se izložba proteže u pet prostorija, nisu svi ni stali. No moram priznati da sam tražila da budu zaštićeni, da se ne bi oštetili - rekla nam je Manuela pa otkrila kako je uopće došlo do te izložbe:

U ABBA-inu čast ukrstili glasove bivši pobjednici Eurosonga: Pogledajte atmosferu s bine
U ABBA-inu čast ukrstili glasove bivši pobjednici Eurosonga: Pogledajte atmosferu s bine

- Kustosica Silvija Sitta čule je za mene prije nekoliko godina. U jednom je času moj suprug Robert rekao kako bi bilo dobro da napravim izložbu s obzirom na to koliko sam predmeta skupila. Onda nas je omela korona, ali na kraju smo, eto, ipak uspjeli, imamo izložbu o ABBA-i.

Njena kolekcija sadrži 88 LP-ja, 13 kaseta, 193 singlice, 49 knjiga, 45 postera, devet originalnih autograma, 107 specijaliziranih časopisa o švedskoj grupi, pa kuglice za bor, majice, podmetače za čaše, magnete, palice, narukvice, zidni sat, pregače, zastavice... A sve je počelo 1979. godine.

- Tad sam počela slušati ABBA-u jer sam od tetke iz Njemačke dobila kasetu 'Greatest Hits vol. 2'. Tri godina kasnije počela sam i sama prikupljati razne stvari vezane uz grupu. Povezana sam jako i s ljudima iz svijeta, svi mi šalju neke memorabilije. Pa u Nizozemskoj i dalje postoji klub obožavatelja koji svaka tri mjeseca izdaje časopis s novostima o članovima benda. Uvijek se nešto nađe - rekla nam je Manuela.

storyeditor/2024-06-12/PXL_060624_115769107.jpg

Kolekcionari iz cijeloga svijeta su jako povezani, pomažu su. A i čestitaju.

ABBA stiže na Eurosong? Ovom objavom su iznenadili fanove...
ABBA stiže na Eurosong? Ovom objavom su iznenadili fanove...

- Oko Božića ili rođendana dobivam najviše stvari vezanih uz ABBA-u, mislim da najviše tih darova dobivam iz Australije. Najdraži predmet koji imam je Single box set, koji je objavljen u povodu 40. obljetnice pobjede na Eurosongu. Tamo su sve singlice na jednome mjestu, u jednoj lijepoj kutiji - priča Manuela Najman.

Čovjek bi pomislio da ako sve ne stane u muzej, kako to onda, pobogu, izgleda kod kuće...

- Kod mene doma ne može se dobiti dojam da sam takva obožavateljica, većina predmeta je uredno složena i spremljena u ormare. Na zidu imam izloženo tek nekoliko plakata i slika. Dobro, i knjige su izložene na policama - objasnila nam je Manuela Najman.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO