Poljoprivrednica Jelena Milec otvorila je varaždinski tjedan 'Večere za 5'. U goste su joj stigli Božidar Hasan, Božena Breški, Jerko Treska i Stela Pavičić
Jelena dobila visoke ocjene, ali jednog gosta mučio je desert: 'Vodio je bitku s tom štruklom!'
Jelena se bavi poljoprivredom, a u 'Večeru za 5' se prijavila kako bi promovirala tradicionalnu kuhinju i običaje. Za svoja jela je dobila 39 bodova.
- Bio sam zadivljen okusima, a najviše energijom gospođe Jelene. Posjeduje energiju šest do osam prosječnih osoba - poručio je Jerko. Desetku su udijelili i Božena te Stela, a devetku je Jeleni dao Božidar.
- Što se tiče jela, sve je bilo fino i super, samo mi je malo mjesta bilo - objasnio je svoju ocjenu Božo.
Kako bilo, Jelena je na popis namirnica uvrstila jaja, luk, racu, brašno, zelenu salatu, kravlji sir i vrhnje. Pripravu večere poljoprivrednica je započela radom na glavom jelu.
Domaća patka s mlincima prava je poslastica varaždinskog kraja. Domaća zagorska večerja prvo je čega se prihvatila Jelena. Nakon glavnog jela, Jelena se prihvatila deserta - zagorskih štrukli kojima je dala naziv Težački desert.
Šumske radosti posljednje su čega se ekipa prihvatila - predjelo koje je sačinjavalo vrganje i mladi luk. Ekipa je hvalila jela pa su pohitali u veseli kombi u kojem su se i upoznali.
Domaćica je kandidate ugostila na tradicionalan način, uz bogatu ponudu aperitiva i hrane prije same večere.
- Domaćica je na dočeku bila slobodna i opuštena - pohvalila je Jelenu Božena, a složila se i Stela.
- Cijenim to što želi održati nekakvu tradiciju - dodala je Stela. Počastila je ekipu Jelena domaćom šljivom, orahovac i liker od mušmula. Usto, na aperitivu je domaćica predstavila i svoje iznenađenje - kočijašicu i kočijaša s konjima.
- Bilo je to spektakularno - oduševio se Jerko. Ekipa se, naime, prije večere provozala kočijom.
- Bilo je to prekrasno iznenađenje, nisam se nikad vozila u kočiji - pohvalila je Stela Jelenino iznenađenje.
Nakon silnog oduševljenja vožnjom kočijom, domaćica je ekipu povela za stol - na blagovanje, gdje su ih dočekale Šumske radosti. Vrganji s domaćim jajima svidjeli su se ekipi, no nedostajalo im je dekoracije predjela.
- Mrvicu soli mi je falilo, a ostalo je bilo ok - izjavila je o predjelo Božena.
- Ja bih gljive bolje usitnila, no to su moje osobne preference - zaključila je Stela.
Uslijedilo je glavno jelo - Domaća zagorska večerja. Patka i kokot s mlincima stigli su ekipi na stol. Prije večere, Jelena je povela molitvu.
- Vratilo me u davna vremena, kada sam imala baku - prisjetila se Božena.
- Bilo je bogato izgledom, baš je bilo lijepo - komentirala je, pak, Stela izgled glavnog jela. Okusom, patka i mlinci svidjeli su se ekipi.
. Bilo je dobro, možda patka malo manje s obzirom na to da je nisam nikad kušala, to je meso koje ne jedem toliko često. Patka mi je bila u redu - komentirala je Stela.
Patka je oduševila Boženu, a u konačnici je ekipi stigao i Težački desert.
Težački štrukli bili su pravi klasik na tanjuru, no nije taj klasik prošao bez muke, posebno za jednog kandidata.
- Jerko se najviše namučio, vodio je bitku s tom štruklom, mislila sam da će trajati cijelu noć - komentirala je Stela Jerkovu borbu s desertom.
- Meni je falio nož pa mi ga je Božo posudio. Bez njegove pomoći teško bi pojela desert - dodala je. Dok je ekipa dovršavala desert, Jelena je gostima udijelila i prigodne poklone.
- Pokloni su bili jako lijepi i zahvalni, ja ću to jako čuvati - poručio je Božidar. I ostatak ekipe pohvalio je knjige i ostale prigodne darove koje je Jelena ekipi poklonila. U konačnici je svojom večerom bila zadovoljna, a čini se da su sretni bili i gosti, koji su Jeleni udijelili 39 bodova.
POGLEDAJTE PO ČEMU JE TO MOSTAR POSEBAN: