Prva ovotjedna večera neke kandidate je zadovoljila, dok su neki bili dosta nezadovoljni izborom domaćice
Ivica i Davor opleli po Maričinu jelovniku: Smatram da je to jelo za koje treba pet minuta posla'
Ovaj tjedan u 'Večeri za 5 na selu' svoje će specijalitete predstaviti kandidati iz Đakova i okolice, a prva domaćica Marica ugostila je u Gundincima građevinskog tehničara Ivicu, pravnika Josipa, elektrotehničara Davora i stolara Igora.
Maričini sastojci za jelovnik bili su kulen, sir, piletina, svinjetina, kupus, kokos i mnogi drugi.
- Sastojci se čine zanimljivim, vidim da ima tradicionalnih momenata, ali vidim i jedan koji nema veze s tradicijom i njemu se posebno veselim - rekao je Josip, a Igor je rekao da s popisa sastojaka jedino previše ne voli kokos.
- Ne moram ja voljeti te sastojke, ali ako ih domaćin dobro pripremi ja ću ga upravo tako i adekvatno ocijeniti - zaključio je Josip.
Maričin jelovnik sastojao se od predjela naziva 'Šokačka rapsodija', glavnog jela 'Kol'ko o'š, kol'ko mo'š' te deserta 'Diže se i spušta'.
- Za ime jela Diže se i spušta mislim da je to neki provokativan recept. Ne znam je li to dizano tijesto s kokosom ili što bi to moglo biti? Za zaintrigirati maštu - komentirao je Josip jelovnik.
Ivica je otkrio da je kokos posljednji put jeo prije 30 godina.
- Tko zna, možda mi se sada svidi - rekao je.
Nakon lijepog dočeka gdje su svi nazdravili, Marica je na stol iznijela predjelo sa slavonskim tradicionalnim suhomesnatim proizvodima.
- Lijepo složeno, fino harmonično ukomponirano, klasično, ah…, dosadno - komentirao je Davor.
- Više bih volio da je domaćica napravila nešto u skladu sa slavonskom tradicijom, ali evo, to je bio njezin odabir - rekao je Josip.
- Za mene je to jelo koje nosi pet minuta posla - nadovezao se Ivica. Od silnih komentara na kraju su svi zaključili da je predjelo bilo ukusno.
Prije glavnog jela Marica je odlučila poslužiti i pileću juhu kao dio jelovnika.
- Juha je bila jako fina i svaka pohvala - rekao je Josip dok je Davor bio jako kritičan.
- Juha je bila jako jednostavna, dosta bezlična i bez kreativnosti. Znači nema tu začina, mirodija, nema mašte - bili su istog stava Davor i Ivica.
Glavno jelo – pečeni odojak svima je bio ukusan, ali nije baš oduševio momke jer su svi komentirali da korica od mesa nije dovoljno pečena dok je Ivica imao još nekoliko ekstra komentara.
- Pošto imaš svoje gospodarstvo mogla si od toliko namirnica izmisliti nešto nepojmljivo, a ti si odabrala jednu običnu pečenku koju samo moraš zaklat i narezat na komade. Mislim nije mi tu baš trud uložen - nastavio je kritično Ivica, ali dodao je da mu se meso topilo u ustima no za to je pohvalio drva na peć, a ne Maricu.
Nije mu se svidio ni desert.
- Desert izgleda kao keks. Ja gledam što je to - rekao je Ivica te nastavio.
- Ja drugačije doživljavam desert, a drugačije kolač - pokušao je objasniti Ivica.
Uslijedilo je ocjenjivanje – Davor je Marici dao osmicu zbog manjka kreativnosti, Josip je isto dao osmicu, Igor također, a Ivica je dao sedmicu.
- U potpunosti nisam bio zadovoljan s nijednim jelom jer je uloženo premalo truda - zaključio je, a Marica je ukupno zaradila 31 bod.