Hrvatska 'Proslava' premijerno je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu: 'Uzbuđeni!' | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

Hrvatska 'Proslava' premijerno je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu: 'Uzbuđeni!'

Hrvatska 'Proslava' premijerno je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu: 'Uzbuđeni!'
6

Festival u Karlovim Varima traje do 6. srpnja, a "Proslava" se natječe u glavnom programu za Kristalni globus s još 11 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta

VIDEO

Svjetska premijera debitantskog igranog filma "Proslava" redatelja Brune Ankovića i scenaristice Jelene Paljan, koji je nastao prema višestruko nagrađivanom istoimenom romanu Damira Karakaša, održana je u ponedjeljak na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Tabor film festival donosi 900 minuta filmskog programa i dobitnika Zlatne palme...
Tabor film festival donosi 900 minuta filmskog programa i dobitnika Zlatne palme...

- Uzbuđeni smo jer nam puno znači imati debitantski film na 'A' festivalu i biti u glavnom programu Karlovih Vara kao jednog od najozbiljnijih filmskih festivala - izjavio je redatelj Bruno Anković i dodao da su na filmu radili godinama.

"Proslava" prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražuju se okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

- Adaptacija romana 'Proslava' Damira Karakaša bila je priličan scenaristički izazov, ali s obzirom na to da su izazovi zabavni, bilo mi je užitak to raditi - poručila je scenaristica filma Jelena Paljan.

Na svjetskoj premijeri u Velikoj dvorani hotela Thermal, uz filmsku ekipu bio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

- Čestitam cijeloj ekipi na jako uspješnoj projekciji i odličnom filmu. Za Hrvatsku i hrvatski film ovo znači jako puno. Ovo je A festival i film je u glavnoj konkurenciji za Kristalni globus - rekao je Marcich.

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca - Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović

Festival u Karlovim Varima traje do 6. srpnja, a "Proslava" se natječe u glavnom programu za Kristalni globus s još 11 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.

Izašao teaser filma o Draženu Petroviću. Uskoro stiže u kina
Izašao teaser filma o Draženu Petroviću. Uskoro stiže u kina

Nakon svjetske, svoju hrvatsku premijeru imat će na 71. Pulskom filmskom festivalu već 12. srpnja u Areni, a u domaća kina stiže u distribuciji Hulahopa u studenome ove godine.

Projekt su financijski podržali HAVC, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Starije - iskusnije: Ovi parovi su pokazali da ljubav ne poznaje velike razlike u godinama...
PRIVUKLI PAŽNJU

Starije - iskusnije: Ovi parovi su pokazali da ljubav ne poznaje velike razlike u godinama...

Vlatka Pokos ljubi devet godina mlađeg bivšeg ragbijaša, dok je Marko Livaja oženio 14 godina stariju bivšu manekenku Iris