Obavijesti

Show

Komentari 13

Francuska i španjolska kuhinja u 'Masterchef' Gastroakademiji

Francuska i španjolska kuhinja u 'Masterchef' Gastroakademiji
9

Kandidatima se konačno ostvarila želja: sudjelovali su u Gastroakademiji i asistirali Dini i Mati koji su im pokazivali kako se slaže paella, crno i zeleno tijesto, njoke...

Budući da se kandidati nalaze u tjednu europsku kuhinje, danas su im njihovi mentori Dino i Mate predstavili francusku, talijansku i španjolsku kuhinju. Dino je sebi pripremio Kutiju iznenađenja kakvu su kandidati imali par dana prije. Danas im je pokazao kako se radi tjestenina bojana i aromatizirana bosiljkom, crne lazanje i njoke, a Mate je radio bazičnu francusku juhu od luka i paellu. Vidjeli smo kako pobojati tjesteninu, napraviti cappellettije i pobojati lazanje u crno.

Zelena i crna tjestenina

Dino je za početak nasjeckao bosiljak, kratko ga kuhao i radio tjesteninu s bosiljkom punjenu skutom. Bosiljak u dodiru s vrućom vodom treba odmah promiješati jer će inače oksidirati tj. pocrniti. Blanširanjem mu boje i okus postanu stabilniji. Uz bosiljak je dodao malo špinata. Bosiljak i špinat s jajetom je stavio u blender gdje se smjesa usitnjava koliko želimo. Za rustikalniju tjesteninu je potrebno ostaviti krupnije. S tom tekućinom se radi zelena tjestenina uz dodatak brašna, maslinovog ulja i vode. Crnu tjesteninu je pobojao pomoću crnila iz sipe. 

Danas se kandidatima u Masterchef kuhinji ostvarila želja: sudjelovali su u Gastroakademiji. Dinu je na početku asistirala Ines, a zatim i drugi kandidati. Mate je za svoju juhu od luka radio nešto slično bruschettama na što je stavio ribani sir. Luk za juhu se 'dinstao' dok se nije karamelizirao te je zatim dodao vodu i lovorov list. Kod serviranja je dodao kap maslinovog ulja.

Paella je jelo koje potječe iz Valencije. Mate ju je radio s lignjama umjesto s puževima.

- 'Postoji puno verzija. Vjerojatno se i sami svađaju koja je izvorna - objasnio je. Sastojci za paellu koju je pripremao su piletina, bijelo vino, riža, pileći temeljac, chilli, kobasica, lignje, grašak, ružmarin... Dino je nakon zelenih cappellettija i crnih lazanja radio bijele njoke i pokazao kako se punjena tjestenina može preoblikovati u tortelline. Nakon toga su završavali svoja jela. 

Palfi - zaljubljenik u francusku kuhinju

Marko Palfi je naučio da u tjesteninu ne ide sol, radio je dosad s malo soli, ali mu ovo ima smisla. Crnu tjesteninu je doma već isprobao, a za zelenu misli da mu je supruga radila. Bio je u Španjolskoj i probao paellu, ali ne može reći da je oduševljen. Draži mu je obični rižoto. 

- Meni je osobno francuska kuhinja vrh svega, kolijevka moderne gastronomije. Zaljubljenik sam u sve to: maslac, vrhnje, bogati umaci, meso, plodovi mora, svježe namirnice i lijepa francuska vina - iskazao je Palfi svoju ljubav prema francuskoj kuhinji. Misli da bi Gastroakademije uvijek trebale biti koncipirane tako da kandidati pomažu. Danas mu je bilo sjajno i poučno te se nada da će toga biti još.

Ivana bi voljela da je u današnju Gastroakademiju netko došao, ali budući da je Dino dijelom Sicilijanac ima talijansku kuhinju u sebi. Znala je kako se radi crna tjestenina, ali je radila crvenu. 

- Mate radi juhu od luka jer je vidio od mene. On je mene kopirao - rekla je u šali. Nikoli je bilo super što je Dino radio s istim namirnicama kao i kandidati u Kutiji iznenađenja. 

- Svidjelo mi se što smo danas kuhali s njima, a ne za njih - rekao je Nikola. Meso i morski plodovi u kombinaciji su mu poznati od prije. 

- Da smo barem prije Kutije iznenađenja imali ovakvu Gastroakademiju - rekao je Nikola. Malo su mu se tresle ruke dok je slagao tanjur s Dinom jer mu je 'bio bad da nešto ne zezne'. Petri Plantak je danas bilo sve zanimljivo i naučila je puno toga. 

- Konačno, bilo je i vrijeme da nam daju priliku da im pomažemo, imala sam osjećaj kao da smo obitelj - izjavila je Petra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
Lepa Brena postala viralni hit, a mreže bruje: 'Ja s 27 godina ne mogu tako prebaciti svoje noge'
NEKI JOJ I ZAMJERAJU

Lepa Brena postala viralni hit, a mreže bruje: 'Ja s 27 godina ne mogu tako prebaciti svoje noge'

Fotografije koje je Lepa Brena snimila za Vogue Adria postale su goruća tema na društvenim temama pa su neki oduševljeni fotografijama, dok su drugi ostali šokirani. O svemu se, na kraju, oglasila i sama Lepa Brena...