Obavijesti

Show

Komentari 1

Dušan Bućan nastupit će na 25. Chansonfestu: 'Imam tremu, ali i super šansonu, dobro će proći'

Dušan Bućan nastupit će na 25. Chansonfestu: 'Imam tremu, ali i super šansonu, dobro će proći'
6

U četvrtak, 9. studenog, u Klubu kazališta Komedija očekuje nas Chansonfest, na kojem će nastupiti mnoga ugledna imena hrvatske glazbene scene

VIDEO

U trenutku kad se sve više govori o gubitku urbanoga glazbenog identiteta i posvemašnje trivijalizacije izraza, posebnu ulogu ima Chansonfest, festival proizišao iz ideje o očuvanju i preobrazbi za novo doba tzv. Zagrebačke škole šansone. Ove riječi organizatora su istinite.

Sara i Dušan: Imamo i ždrebicu, zasad joj nismo odabrali ime...
Sara i Dušan: Imamo i ždrebicu, zasad joj nismo odabrali ime...

Pred nama je 25. Chansonfest, 'zakazan' je za četvrtak, 9. studenog, u Klubu kazališta Komedija, odnosno zu Kontesi. Uz Festivalski orkestar nastupit će vokalni solisti u ukupno 15 novih skladbi koje su odabrane putem natječaja. Orkestrom će ravnati maestro Josip Cvitanović, program će voditi Antonia Ćosić, a cjelokupni koncept i uređenje potpisuje umjetnički ravnatelj Hrvoje Markulj.

storyeditor/2023-11-07/unnamed__1_.jpg

- Priča o zagrebačkoj šansoni počinje davne 1964., kad je skupina autora u okviru Zagrebačkog festivala zabavne glazbe u Gavelli održala koncert tzv. slobodnih formi sa skladbama koje su kvalitetom stihova i glazbe otvorili neke nove prostore - rekao je Markulj.

Naše zvijezde prisjetile se prvog dana škole: 'Bila je to trauma, plakala sam ispred učionice...'
Naše zvijezde prisjetile se prvog dana škole: 'Bila je to trauma, plakala sam ispred učionice...'

Josip Cvitanović dao je definiciju 'žanra'.

- Mnogi ljubitelji glazbe, pa i profesionalni glazbenici, mišljenja su da je šansona pjevač u crnom, pariška harmonika, isključivo nježna glazba i slično, a zapravo je to uglazbljena poezija. To je razlikuje od standardne zabavne glazbe, gdje se u pravilu prvo napiše glazba, a potom pišu stihovi na melodiju. Šansona nikad nije ograničena glazbenim stilom. Njezin jedini uvjet je da poezija bude kvalitetna - objasnio je Cvitanović.

Zagrebačka filharmonija i Jimmy Stanić u Off ciklusu

Ove godine na Chansonfestu prvi put će nastupiti Darko Domijan, tu je i jedan od osnivača festivala - Hrvoje Hegedušić. Čut ćemo i Elmu Burnić, a prijavio se i glumac Dušan Bućan.

- Željen Klašterka je došao na ideju, svidjela mi se pjesma i pristao sam - rekao je Bućan pa nastavio:

- Imam tremu uvijek, pa i sad. Iako je i ovo pozornica, a na pozornicu sam naviknut, ipak je ovo drukčije. U glazbi moram paziti na neke stvari na koje u glumi ne moram. Imam tremu, ali i super pjesmu, lijepa je, muzika je odlična i mislim da će se publici jako svidjeti. Šansone su baš interesantne, nekad su bile vrlo popularne. Kad god počne takva pjesma, lijepa je za slušanje, ali čovjek se mora opustiti da bi uživao.

S nastupima ima iskustva, nastupio je na Festivalu kajkavskih popevki. Bilo je važno sudjelovati... Iskustvo je skupio i kroz glumu. U predstavi 'Tko pjeva zlo ne misli' glumi Franju Šafraneka, koji uglavnom pije, ali i pjeva, a u seriji 'Dnevnik velikog Perice' glumi Josipa Žnidaršića Žnidu, inače prijatelja i menadžera Velikog Perice, koji se probija na glazbenoj sceni.

- Ah, ne bih baš poput njega - kaže nam odmah Bućan.

A debitantica na ovogodišnjem Chansonfestu je Zagrepčanka Yoshka Jurić, koja je uglazbila stihove Vesne Parun, jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja. Pjesma se zove 'Miruj, zemljo', a izvest će je upravo Yoshka, koja ima golem kantautorski potencijal.

- Sretna sam što ću imati priliku predstaviti svoju skladbu na ovako uglednom festivalu s bogatom tradicijom kao što je Chansonfest, a osobito jer je riječ o pjesmi na stihove Vesne Parun, čiju poeziju iznimno cijenim. Zahvaljujem i organizatorima festivala što su prepoznali u meni potencijal i uvrstili me u ovogodišnji program - rekla nam je Jurić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Igor Delač za 24sata: 'Dali su mi tri mjeseca života, bolest me zaustavila, ali sam pobijedio...'
PJEVA 'GODINE PROLAZE'

Igor Delač za 24sata: 'Dali su mi tri mjeseca života, bolest me zaustavila, ali sam pobijedio...'

Plus+ Kao dijete je otkrio strast prema glazbi i bubnjevima, a do danas je izdao pet albuma i pobijedio zloćudnu bolest. S novom pjesmom se našao uz bok Rozgi, Nini, Vanni...