BROJNI PROBLEMI Restoran, koji je ujedno i školski restoran Ugostiteljske škole u Zagrebu, vapi za novim posuđem, inovativnim menijem, ali i novim instalacijama
Djeca kuhaju u loncima starim 40 god. i moraju stajati u vodi
U posljednjoj epizodi 'Jezikove juhe' ove sezone, koja će se u srijedu emitirati na RTL Televiziji od 21.15 sati, David Skoko posjetio je restoran Frankopan u centru Zagreba. Restoran koji je ujedno i školski restoran Ugostiteljske škole, i gdje rade po školskim principima, vapi za novim posuđem, inovativnim menijem i novim instalacijama. Zato je Svjetlana, mentorica učenika ugostiteljske škole odlučila pozvati Skoku da im pokuša pomoći.
- Naše poslovanje se bazira na starim gostima, nema novih, dobro bi nam došla neka svježina - objasnila je Svjetlana. To je samo mrvica od problema koji uistinu muče ovaj objekt.
Marija, glavna kuharica i mentorica, koja u restoranu radi već 20 godina, a i ovdje je završila školu, davne 1971. godine imala je što pokazati poznatom kuharu. Pločice koje datiraju od prije 40-ak godina, kao i posuđe, začini i prva pomoć zajedno na polici, loše instalacije, voda koja curi po podu gdje učenici moraju kuhati i prati suđe, vlaga, te neadekvatne namirnice, kada ih uopće ima - sve to muči restoran Frankopan.
- Ovo je monumentalno mjesto i sliči na kazalište, a u životu nisam vidio ovako nešto sramotno. Iz ove kuhinje moraju izaći dobri kuhari? Pa kako? - u šoku je bio David, naročito kada mu je Marija objasnila da učenici dolaze na praksu kuhanja samo jednom do dva puta u mjesecu.
- Nije ni čudo kakva nam je gastronomija - ljut je bio Skoko.
Nakon što je dobro poslušao kuharicu Mariju koja mu je iznijela sve probleme koje imaju, mogao je samo zaključiti da im je pomoć neophodna iako, što se tiče financija objekt bi trebao financirati Grad Zagreb, odnosno država.
Je li Skoko uspio pokrenuti kotačić, kako je rekao, ove apokaliptične sredine, ne propustite pogledati večeras, od 21. 15 sati na RTL Televiziji.