Kandidatima showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj' nije baš najbolje legao prvi dio tjedna bosanske kuhinje. Očekivanja žirija bila su velika, a neki kandidati su podbacili
Bosanski recepti: Natalija se izgubila, Nenad i Tanja uživaju
Treći dan bosanskog kulinarskog tjedna donosi nove zadatke - japrak i sogan dolme te sitni Hadžijski ćevap. Naravno, većina natjecatelja se po prvi put susrela s ovim delicijama, ali ne Tanja i Nenad koji su ih već jednom kušali.
Kandidatima nije baš najbolje legao prvi dio tjedna bosanske kuhinje. Očekivanja žirija bila su velika, a neki kandidati su podbacili. U izobilju bosanske gastronomije ostaje im pripremiti svečani ručak kako bi zablistali pred zahtjevnim žirijem, a on uključuje fini japrak i sočne sogan dolme, te Hadžijski sitni ćevap s bulgurom.
Jedni ovo jelo, koje korijene vuče iz Libanona, Sirije i Palestine, zovu sarmice s raštikom, a drugi hercegovački japrak. Raštika spada u rijetko povrće koje je svježe dostupno zimi, te je bolja što je hladnija jer je hladnoća omekani zbog čega izgubi tvrdoću. Za japrak se koriste tanki, nježni listovi raštike. Dolme su jelo orijenta, a odnosi se na svježe povrće punjeno mljevenim mesom. Puniti se mogu i tikvice, paprike, luk, rajčica, patlidžan i vinova loza. Sogan dolma su lukovice punjene mljevenom junetinom, uz dodatak malo riže i začina, a japrak je vrsta dolmi u kojoj se nadjev zamata u vinovu lozu ili raštiku. Kad je sogan dolma gotova, trebala bi imati zlatno-žutu boju. Na nju se može staviti kajmak, vrhnje ili smjesa crvene mljevene paprike pomiješane u vodi s brašnom, takva se na kraju ostavi par minuta u pećnici kako bi se zapekla.
Đurđica dosad nije čula za japrak i sogan dolmu, pa se informirala preko kuharica. Raštiku je namjeravala puniti junetinom, a luk janjetinom, što prema mišljenju gostujuće članice žirija, Mubere Šušić, i nije dobra kombinacija. I Natalija se koristila recepturama jer bosanska jela nikad prije nije radila. Tu su joj pomogle Mubera, savjetima kako smotati nadjev u sarmice od raštike, te Anka.
Za razliku od nje, Nenad ima iskustva jer je već jednom radio takve vrste sarmice kod kuće. Prema receptu, Nenad je pirjao mljeveno meso prije punjenja luka i raštike, što, prema Tomislavovom mišljenju, nije trebao učiniti jer će meso tako izgubiti svoju masnoću, a japrak i sogan dolme neće biti sočne. Tanja je upoznata s okusom ovih zanimljivih jela jer je njezina svekrva pripremala nekoliko puta. Međutim, prilikom naručivanja namirnica zaboravila je naručiti mljeveno meso, pa je dobila u komadu.
Tanja je morala pronaći način kako samljeti teletinu, koristeći multipraktik ili svoju snagu.
Zlatan se dobro snalazio u pripremi jela, a kuhinjski stol mu je i ovaj put bio neuredan.
Milivoj je iz japraka izbacio rižu, ali je koristio maslinovo ulje, te limun u vodi u kojoj se kuhala raštika.
Drugi zadatak dana bio je Hadžijski sitni ćevap, moderna verzija orijentalnog finger fooda koja nema prevelike poveznice s današnjim ćevapima, a koja se služi uz bulgur, žitaricu koja se dobiva iz nekoliko različitih vrsta pšenice, najčešće iz durum pšenice.