Obavijesti

Show

Komentari 2

Anđelice su se vratile na pistu! Popularne revije godinama nije bilo zbog brojnih kontroverza...

Anđelice su se vratile na pistu! Popularne revije godinama nije bilo zbog brojnih kontroverza...
12

Zadnja revija koju je brend 'Victoria's Secret' imao bila je 2018. godine. Godinu nakon toga odlučili su otkazati reviju zbog sve više kontroverzi koje su ih slijedile. Evo što se zbivalo u međuvremenu...

VIDEO

Revija jednog od najpoznatijih brendova donjeg rublja, Victoria's Secret, ponovno se održala u utorak u New Yorku nakon čak pet godina. Zbog brojnih kontroverzi i sve slabije gledanosti, revija je 2019. bila otkazana.

Revija je prvi put organizirana 1995. godine, a do 1998. su već bili angažirani modeli poput Tyre Banks. Ljepotice su na pistu izlazile s krilima na leđima, zbog čega ih se već godinama naziva 'Anđelima', a već 2000-tih su taj nadimak nosile i modeli poput Adriane Lime, Mirande Kerr, Rosie Huntington-Whiteley, Naomi Campbell...

The 2024 Victoria’s Secret Fashion Show in New York City

Heidi Klum prošetala je pistom 2005., a njezin tadašnji suprug, glazbenik Seal je nastupio. Svake godine revija je postajala i sve veća glazbena senzacija pa su tako uz modele nastupali i velika imena poput Taylor Swift, Eda Sheerana, Ariane Grande... 

Revija Victoria's Secret je 2018. imala najslabiju gledanost u povijesti 

Godine su prolazile, supermodeli su šetali, dok publika nije promijenila ploču te je u jeku 'Mee Too' movementa 2018. revija imala začuđujuće slabu gledanost, najslabiju u povijesti. Od 10 milijuna gledatelja u 2010., gledanost je pala na svega tri milijuna te godine. Tada je ova kompanija odlučila otkazati reviju 2019. i poručila da će se baviti 'razvijanjem poruke' koju šalju, navodi Today

The 2024 Victoria’s Secret Fashion Show in New York City

Stuart Burgdoerfer, direktor financija L Brands, roditeljske kompanije Victoria's Secret, tada je rekao kako će i dalje 'komunicirati sa svojim kupcima' no da neće raditi ništa slično reviji. 

Model Adriana Lima walks with other models during the 2018 Victoria's Secret Fashion Show in New York City

Otkazivanje ovog modnog spektakla došlo je nakon nekoliko kontroverzi koje su popratile sam brend. Ed Razek, tadašnji šef marketinga u kompaniji L Brands, jedan je od razloga. On je 2018. u intervjuu za Vogue rekao kako smatra da 'transseksualne osobe ne bi trebale biti uključene u reviju'. 

- Zašto ne? Jer je ova revija fantazija! To je spektakl koji traje 42 minute, eto što je - poručio je tada. Kasnije se ispričao zbog svoje izjave. 

- Da budemo jasni, svakako bismo angažirali transrodnog modela za reviju - rekao je u priopćenju na društvenim mrežama Victoria's Secreta te dodao da su transrodni modeli već dolazili na kastinge, no 'kao i mnogi drugi, nisu se probili, ali ne zbog spola'. 

Direktor bio povezan s Episteinom? 

Bez obzira na isprike i pojašnjenja, Razek je dao ostavku sa svoje pozicije u kolovozu 2019., a istog mjeseca je brend zaposlio prvog transrodnog modela, Valentinu Sampaio. 

Dvije godine kasnije sa svoje pozicije je ostavku dao i Les Wexner, koji je bio izvršni direktor L Brandsa. Bila je to kulminacija kontroverzi koje su se gomilale godinama, a sve jer je Wexner navodno u prošlosti bio povezan s Jeffreyjem Epsteinom, koji je umro u zatvoru 2019. godine dok je čekao suđenje za trgovinu ljudima u svrhu seksualne eksploatacije. Dvojac se navodno upoznao još 80-ih, a Wexner je 2019. rekao kako ga je sram što je povezan s takvim čovjekom. 

- Sve nas izdaju prijatelji. Na kraju dana ljudi vode tajne živote jer... su tako dobri u skrivanju svojih tajni - rekao je. Tvrtka L Brands se 2019. ogradila od Epsteina i poručila da su 'raskinuli sve veze' još prije 10 godina. 

Navodi o maltretiranju 

Tu nije bio kraj kontroverzama. The New York Times je 2020. objavio da se istražuje navodna kultura mizoginije i maltretiranja u kompaniji, a uključivala je razgovore s više od 30 trenutnih i bivših zaposlenika i modela.

Godinu dana kasnije, tvrtka Victoria's Secret se odvojila od L Brandsa te su tada promijenili način komunikacije sa svojim kupcima. Brend je uključio više različitosti, plus-size modele i fokusirali su se na pozitivnu sliku o tijelu u svojim kampanjama. 

The 2024 Victoria’s Secret Fashion Show in New York City

U reviju se ove godine uključila Adriana Lima (43), koja nije bila model brenda od 2018. godine. Pistom je prošetala i Kate Moss (50), kao i njezina kći Lilla, Gigi i Bella Hadid, Irina Shayk... 

The 2024 Victoria's Secret Fashion Show in New York City
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO