Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 59

Ovo je najtraženije zanimanje u čak 16 hrvatskih županija

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Ovo je najtraženije zanimanje u čak 16 hrvatskih županija

S obzirom na nedavne upise u srednje škole, HZZ je objavio gdje je najbolja prilika za zapošljavanje. Uz dobru sezonsku zaradu i bakšiš, posao konobara u sezoni donosi i besplatno ljetovanje i druženja koja ga čine još privlačnijim

Sezonski poslovi su najaktualniji među mladima, posebice studentima kojima je ljeto idealno za zaradu, dok tijekom godine imaju predavanja koja ih u tome sprječavaju. No, ima i onih kojima je rad u sezoni jedino čime se bave iz godine u godinu. Što je super, a što nije, kakva je zarada te kakvi su uvjeti u sezonskom poslu, pitali smo Filipa koji već 11 godina konobari u restoranima na Jadranu. 

Što veći osmijeh, to veći bakšiš

- Da se na napojnicama najviše zaradi znaju i ptice na grani. Budite pristojni, ljubazni i srdačni, ljudi to cijene i ako ste im simpatični, ostavit će vam velikodušnu napojnicu, pogotovo stranci. Prednost bakšiša je i to što svakodnevno nakon smjene imate keš u ruci. - govori Filip koji konobari već godinama. Kaže i kako je to zapravo vrlo motivirajuće, a usto bez problema možete uštedjeti veći dio plaće.

Također, otkrio nam je tko daje najveće napojnice. - Rekao bih da Škoti i Rusi ostavljaju najviše bakšiša, ali tu su i naši koji su došli izvana pa daju napojnicu da pokažu da imaju - kazao je Filip. Kad su u pitanju Hrvati, nismo se baš proslavili. - Ljudi ostave između 5 do 10 kuna ili zaokruže na sljedeću okruglu cifru, sve ovisi od osobe do osobe, ali ne daju baš previše - istaknuo je Filip. Naoružajte se osmijehom i ljubaznošću pa će vas gost i nagraditi. Gosti vole simpatične i pristupačne konobare, stoga nastojite biti takvi, isplatit će vam se. 

Nakon smjene uživancija u moru

Konobarenje je dinamičan posao i sigurno ćete se naraditi. Stalno ćete biti u pokretu, ali će vam zbog toga vrijeme brže prolaziti. Nećete morati pogledavati na sat i čekati da smjena završi, jer u ovom poslu vrijeme leti. A što možete raditi nakon posla?

- Svaki dan poslije ili prije smjene odem na plažu i uživam na plaži s društvom koje upoznam tijekom ljeta. Često odemo u šetnju ili organiziramo neko druženje uz večeru ili filmove, ali najviše smo na plaži i ljenčarimo - kaže Filip. Stoga ne brinite da ćete biti usamljeni ako se odlučite na sezonski rad, jer ćete uvijek upoznati zanimljive nove ljude. 

Ako ste ikada zavidjeli ljudima koji rade u uredu i mislili da je to fancy posao, griješite. Takav posao često zahtijeva i rad nakon službenog radnog vremena te donošenje posla i stresa kući zbog rokova koji se moraju ispoštovati. - Kad završi radni dan u kafiću ili restoranu, slobodni ste i možete uživati u ostatku vremena te iskoristiti besplatno ljetovanje - ističe Filip te navodi kako je u restoranima upoznao puno ljudi s kojima je već godinama dobar prijatelj.

Jednom kad se pokažete, oni traže vas

Ako nikad niste radili u sezoni, morat ćete se malo raspitati za posao i obaviti pokoji razgovor. Jednom kada dobijete posao i pokažete se kao dobar i kvalitetan konobar, bit će vam puno lakše sljedeće godine. - Ako se svidite poslodavcima, radije će dogodine ponovno zvati vas, nego zapošljavati nekog drugog - kaže Filip. - S vama su već upoznati i znaju da ste pouzdani i odgovorni. Nakon dvije sezone u istom restoranu nisam više brinuo hoću li naći posao i sljedeće godine, jer jednom kad se pokažeš, ljudi tebe zovu i nude ti posao - dodaje. Stoga, svi vi koji mislite da je to samo za jedno ljeto i da ćete sljedeće godine opet morati tražiti posao, ne brinite. Slijedite Filipov primjer, pokažite da znate raditi i posao vam je zagarantiran i dogodine

Nije kraj kad sezona završi

Što kada ljeto mine i sezona završi? Čime se konobari s mora onda bave? Iako većina takvih poslova završava na kraju sezone, to ne znači da se morate pozdraviti s konobarenjem i ostatak godine. Štoviše, ako steknete iskustvo i sklopite poznanstva kroz ljeto, dobivat ćete ponude za honorarni rad i tijekom zime.

- Radio sam i preko zime, na nekim honorarnim poslovima za Novu godinu i tijekom nekih praznika, iako mi novac zapravo nije bio potreban jer na ljeto zaradiš dovoljno da komotno imaš na zimu - kazao je Filip. Vrijeme oko Božića i Nove godine te datumi poput Valentinova donose više posla i rezervacija nego inače pa je to prava prilika za dodatnu zaradu

S obzirom na to da je jedno od deficitarnih zanimanja, konobari su u Hrvatskoj vrlo traženi pa mladi imaju velike šanse naći posao u struci, čak i izvan sezone. Naravno, ako ste usto završili ugostiteljsku školu, šanse su još veće. Tu su i nagrade koje Hrvatska turistička zajednica svake godine dodjeljuje najboljem konobaru, što vam može biti dodatna motivacija da se okušate u ovom zanimanju. 

Powered by Hrvatska turistička zajednica

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 59
Liječnici upozoravaju: Prvi jasni simptomi znak su da je ova bolest već uznapredovala
KRONIČNO OBOLJENJE

Liječnici upozoravaju: Prvi jasni simptomi znak su da je ova bolest već uznapredovala

U povodu Svjetskog dana bubrega razgovarali smo s nefrologinjom Ladom Zibar i doktorom obiteljske medicine Vanjom Hmelikom. Doznajte zašto se kronična bubrežna bolest naziva tihom, što je uzrokuje te kako je spriječiti ili odgoditi
Veliki tjedni horoskop: Strijelac će sklopiti poslovnu suradnju, a Vaga biti u brizi i strahovima
od 9. do 15. ožujka

Veliki tjedni horoskop: Strijelac će sklopiti poslovnu suradnju, a Vaga biti u brizi i strahovima

Škorpion će širiti zarazan entuzijazam, bit će snalažljivi i inovativni. Radne kolege trebat će njihove usluge, a šefovi njihovo znanje pa se nek se izgovor ne pronalaze u umoru, nego idu korak sa zbivanjima
Bolnička jela s Michelinovom zvjezdicom: U KBC-u Split jedu delicije Zirojevića, Pažanina...
GURMANSKO ISKUSTVO

Bolnička jela s Michelinovom zvjezdicom: U KBC-u Split jedu delicije Zirojevića, Pažanina...

Chefovi Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin i drugi svake srijede u korizmi kuhaju za bolničke pacijente. Projekt je pokrenula nutricionistica Olja Martinić