Obavijesti

News

Komentari 0

Šef diplomacije Srbije tvrdi: Surađivat ćemo s tijelima SAD u istrazi poslova Trumpova zeta

Šef diplomacije Srbije tvrdi: Surađivat ćemo s tijelima SAD u istrazi poslova Trumpova zeta

Senator Wyden je zatražio da tvrtka Trumpova zeta Jareda Kushnera dostavi informacije o investicijama u Srbiji i naveo listu svega što Odbor za financije zanima

Srbijanski šef diplomacije Srbije Marko Đurić izjavio je u subotu da će srpske institucije surađivati s američkim ako dođe do istrage o poslovanju tvrtke Trumpova zeta Jareda Kushnera koja će investirati u kompleks bivšeg Glavnog stožera u Beogradu, objavio je Glas Amerike (VOA). Srbija je s tvrtkom Jareda Kushnera "Affinity" u svibnju  potpisala ugovor o "revitalizaciji" kompleksa Glavnog stožera nekadašnje JNA u središtu Beograda, čiji su dijelovi porušeni tijekom višemjesečnog NATO bombardiranja 1999. 

Ugovorom, koji još nije objavljen, Srbija je zemljište kompleksa iznajmila na 99 godina, a na prostoru ruševina planira se gradnja dvije visoke zgrade sa stanovima i hotelima. Preuređenju objekata tog kompleksa, izgrađenog između 1955. i 1965. godine, koji su zbog svoje arhitektonske vrijednosti zaštićeni kao kulturno dobro, protive se stručne institucije i organizacije, te srbijanska oporba i civilno društvo.

Đurić je u intervjuu za VOA niječno odgovorio na pitanje je li on, u vrijeme dok je bio veleposlanik Srbije u Washingtonu, imao saznanja o istrazi koju o poslovanju kompanije zeta bivšeg predsjednika SAD i aktualnog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa vodi senatski Odbor za financije američkog Kongresa.

Melania Trump o prvom spoju s Donaldom Trumpom: 'Bili smo sami u autu, bilo je posebno..'
Melania Trump o prvom spoju s Donaldom Trumpom: 'Bili smo sami u autu, bilo je posebno..'

Prema pisanju VOA, demokrat Ron Wyden, koji predvodi istragu, naveo da su dužnosnici Srbije i Albanije prišli tvrtki "Affinity" s poslovnim prijedlozima za ulaganje.

Đurić tvrdi da o tome s njim nitko nije razgovarao, inzistirajući da se on ne miješa "u rad pravosudnih tijela, ni srpskih institucija, a kamoli američkih".

Dodao je da će, "ako i kada dođe do bilo kakvih pitanja na tu temu, sve srpske institucije biti na raspolaganju američkim" i da će "Srbija uvijek pomoći da se vode istrage".

Glas Amerike podsjeća da je senator Ron Wyden u pismu Kushnerovoj tvrtki zatražio dodatne informacije o poslovnim odnosima s inozemnim investitorima, uključujući vlade drugih zemalja koje plaćaju toj kompaniji, kako se navodi, "stotine milijuna dolara" naknade za savjetodavne usluge.

Iza svega leži zabrinutost Odbora da "Affinity" djeluje kao shema kompenzacije, djelomično osmišljena da zaobiđe federalne zahtjeve za objelodanjivanje transakcija, kao i da bi moglo doći do sukoba interesa, navodi VOA.

FOTO Trump i Zelenski sastali se u New Yorku: 'Ukrajina prolazi kroz pakao. Rat mora prestati!'
FOTO Trump i Zelenski sastali se u New Yorku: 'Ukrajina prolazi kroz pakao. Rat mora prestati!'

Senator Wyden je zatražio da tvrtka Trumpova zeta dostavi informacije o investicijama u Srbiji i naveo listu svega što Odbor za financije zanima, ponajprije popis svih pojedinaca i entiteta koji su partneri te tvrtke, listu svih lokacija u Srbiji koje razmatra za razvoj nekretnina i opis razvojnih planova za svaku lokaciju ponaosob.

Odbor interesira i koliko točno u dolarima "Affinity" planira uložiti u svaki srpski projekt nekretnina, te koliko svaki od partnera kompanije ulaže za svaki projekt.

Wyden, prema tvrdnjama Glasa Amerike, traži i detaljan opis uvjeta svih ugovora između tvrtke "Affinity" i srbijanske vlade o razvoju nekretnina u Srbiji.

Srbijanski predsjednik sastao se sredinom lipnja u Beogradu s Jaredom Kushnerom i pohvalio se na svom Instagramu da je to bila "inspirativna razmjena ideja", te da je gostu pokazao Beograd i "izložio neke od planova za njegov još brži rast".

Vučić je naveo i da je Kushner njemu predstavio projekt za hotel u Beogradu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Roditelji skandirali ravnatelju da se vrati, zapjevali i Mišinu pjesmu: 'Na pravom smo putu'
U NJU IDE PROBLEMATIČNI UČENIK

Roditelji skandirali ravnatelju da se vrati, zapjevali i Mišinu pjesmu: 'Na pravom smo putu'

Roditelji su povukli djecu s nastave nakon što se u školu nenajavljeno vratio dječak problematičnog ponašanja. Najavili su da će se bojkot nastaviti dok se ne pronađe rješenje
'Stručnjaci su me uvjeravali da nemaju uvjete za Antu, a onda im ova djevojčica održi lekciju'
PRIJATELJI OD PRVOG DANA

'Stručnjaci su me uvjeravali da nemaju uvjete za Antu, a onda im ova djevojčica održi lekciju'

Lara je na proljeće svaki dan hranila Antu u vrtiću u Slavonskom Brodu. Na jesen je krenula u školu, no ostali su veliki prijatelji i stalno se posjećuju