Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Savršeno poširana jaja nije baš lako napraviti, ali evo kako možete postati majstor u tome

Savršeno poširana jaja nije baš lako napraviti, ali evo kako možete postati majstor u tome

Iako se čini jednostavnim, priprema poširanih jaja zahtijeva izvjesno znanje i vještinu koju možete naučiti uz trikove i savjete stručnjaka te recepte za omiljena jela

Poširana jaja glavna su namirnica za doručak u kojoj možete uživati u raznim jelima, od klasičnih Eggs Benedict do zdravog tosta s avokadom.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako savršeno skuhati jaja

Pokretanje videa...

Jaja 01:11

Međutim, postupak poširanja jaja često za kuhare amatere često se čini kao noćna mora zbog delikatne prirode koja se sastoji od metoda većih nego što je puko bacanja jaja u kipuću vodu, piše SugarAndCloth.

Što su poširana jaja?

Poširana jaja su lagano kuhana u kipućoj vodi. Ova metoda kuhanja rezultira jajima s čvrstim bjelanjkom i mekim, tekućim žumanjkom. Omiljena su zbog kremastog, sočnog žumanjka i nježne teksture.

Potrebni sastojci i alati

Jedno jaje — Što je jaje svježije, bjelanjak će biti čvršći. Starija jaja obično imaju tanji bjelanjak i mogu rezultirati manje kompaktnim poširanim jajima.

Voda

Bijeli vinski ocat — Dodavanje malo octa u vodu koja ključa može pomoći bržem zgrušavanju bjelanjaka. I ne brinite, to neće utjecati na okus jaja. Ocat nije obavezan, ali može biti od pomoći.

Tajna najkremastije kajgane: Za pripremu vam nećete trebati ni mlijeko kao ni vrhnje ili maslac
Tajna najkremastije kajgane: Za pripremu vam nećete trebati  ni mlijeko kao ni  vrhnje ili maslac

Lonac srednje veličine

Šupljikasta žlica

Kako poširati jaje

1 — Napunite lonac srednje veličine vodom. Stavite na štednjak na srednju vatru. Želite da voda bude vruća, ali ne kipuća. Dodajte 1-2 žlice octa u vodu.

2 — Žlicom napravite lagani vrtlog u sredini nježnim kružnim pokretima. Vrtlog pomaže da se bjelanjak lakše omota oko žumanjka

3 — Brzo razbijte jaje i bacite ga u vodu. Nastavite lagano vrtjeti. Pustite da uzburkana voda obavija jaje.

4 — Kuhajte jaje oko 3-4 minute ili dok se bjelanjci potpuno ne skuhaju

5 — Koristite šupljikavu žlicu kako biste pažljivo izvadili poširano jaje iz vode. Pustite da sav višak vode iscuri kroz proreze na žlici.

Začinite solju i paprom po ukusu.

Koliko dugo poširati jaje?

Ostavite jaje da se kuha oko 3-4 minute za tekući žumanjak ili 5-6 minuta za čvršći žumanjak. Prilagodite vrijeme svojim željama.

Ukusna tortilja s jajima može biti izvrstan doručak ili večera
Ukusna tortilja s jajima može biti izvrstan doručak ili večera

Što ako ne mogu pravilno razbiti jaje?

Ako ste zabrinuti da jaje ne razbijete kako treba ili da vam ljuske ne padnu u lonac, prvo možete razbiti jaje u maloj zdjelici. Zatim lagano gurnite jaje u prokuhanu vodu. Još jedna uobičajena metoda je razbijanje jaja u sitno cjedilo ili sitno sito. Zatim ga stavite u manju zdjelu i ubacite u lonac.

Mogu li unaprijed pripremiti poširana jaja?

Da, poširana jaja možete pripremiti unaprijed tako što ćete ih nakon poširanja nakratko ohladiti u ledenoj kupki, a zatim ih pohraniti u hladnjak do 24 sata. Po potrebi ih zagrijte u kipućoj vodi 1-2 minute. Ipak, imajte na umu da svježe poširana jaja imaju najbolju teksturu.

Različiti načini posluživanja poširanih jaja

Jaja su odličan način za dodavanje proteina vašem doručku, ručku ili večeri. A postoje i brojni ukusni načini posluživanja poširanih jaja. Evo nekoliko popularnih opcija:


Jaja Benedict:
Klasično jelo koje sadrži poširana jaja na engleskim muffinima sa šunkom ili slaninom ili lososom, prelivena Hollandaise umakom.

Tost s avokadom:
Poširano jaje stavite na vrh namaza od pirea od avokada na tostu i pospite solju, paprom i dodacima po želji kao što su čili pahuljice ili feta sir.

Salate:
Dodajte poširana jaja salatama za kremasti element bogat proteinima. Dobro se slažu sa zelenim povrćem, rajčicama i raznim dodacima.

Firentinska jaja:
Slično Benedict jajima, ali sa špinatom umjesto šunke ili slanine.

Sa žitaricama:

Stavite poširano jaje na podlogu od kuhanih žitarica poput kvinoje ili riže zajedno s povrćem, začinskim biljem i malo umaka.

Salata od krumpira i jaja može biti prilog, ali i samostalno jelo
Salata od krumpira i jaja može biti prilog, ali i samostalno jelo

Ramen ili juha s rezancima:
Ubacite poširano jaje u zdjelu vruće juhe s rezancima, dodajući bogatu, kremastu teksturu jelu.

Sendviči ili zamotuljci:
Dodajte poširano jaje sendvičima ili zamotuljcima za ekstra kremast i proteinski sloj.

Pecivo s jajima i dimljenim lososom:
Složite poširano jaje na tostirano pecivo s dimljenim lososom, krem sirom i kaparima.

Quiche:
Ubacite poširana jaja u quiche za dodatnu kremastu teksturu.

6 namirnica koje nije mudro jesti s jajima, a na popisu se našla i svima omiljena slanina
6 namirnica koje nije mudro jesti s jajima, a na popisu se našla i svima omiljena slanina

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati
VRLO VAŽNO

Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati

Stopa kolorektalnog raka među osobama mlađima od 50 godina raste od 1990-ih, a točan razlog ovog porasta još nije poznat. Stručnjaci smatraju da je uzrok povezan sa stilom života i okolišnim faktorima