Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Savršen desert: Muffini, lisnata pita ili torta od sira s kupinama

Savršen desert: Muffini, lisnata pita ili torta od sira s kupinama
4

Nemoguće je ubrati previše kupina - od onog što ne uspijete pojesti pripremite osvježavajuće slastice, izraditi umak za prelijevanje ili ih umijesite u slasnu tortu

Kupine ne mogu dugo stajati, pa ih je najbolje pojesti istog dana ili preraditi u marmelade, sokove, sirupe, deserte ili vina. Svježe kupine odličan su dodatak sladoledu od vanilije i voćnim salatama, a odlično se slažu s drugim bobičastim voćem. U kolačima i slasticama najbolje ih je kombinirati s mliječnim proizvodima, npr. vrhnjem ili svježim sirom, jer tako nastaju vrlo osvježavajući deserti. 

Želite li na brzinu pripremiti nešto jednostavno od kupina, nadjenite lisnato tijesto ili palačinke kremom od kupina i šlaga. Skuhajte kupine sa šećerom, propasirajte i umiješajte u šlag. Osobito je slastan domaći pekmez. Kupine pospite šećerom i ostavite preko noći. Dodajte im koricu i sok limuna, stavite kuhati, propasirajte pa vratite na vatru. Kad provrije, zalijte čašom crnog vina i ohladite. Ili pripremite tzv. obrnuti kolač tako da na pek-papir posložite kupine, pospite ih šećerom, a zatim preko njih prelijete tijesto za biskvit. Nakon pečenja ga okrenite, narežite na kocke i poslužite uz sladoled od vanilije. 

Umaci od kupina odlično se slažu sa slatkim i slanim jelima. Aromatični umak od kupina, šećera i bijelog vina s dodatkom lovora i klinčića poslužite uz čokoladnu tortu, a kompot od kupina i jabuka uz pečeno meso. Kupine se i dobro zamrzavaju. Oprane i osušene kupine posložite na pladanj u jednom sloju i stavite u zamrzivač. Zatim zamrznute kupine prebacite u hermetički zatvorene posude ili plastične vrećice. Tako će se održati šest mjeseci. Od svježih ili zamrznutih kupina možete pripremiti i aromatizirani ocat tako da pola šalice kupina prelijete vinskim octom, ostavite da odstoji tjedan dana i procijedite.

Sladoled u novom ruhu 

Osnovni umak dobiven kuhanjem kupina, šećera i vode možete preliti preko pudinga, moussea, parfait-krema ili ledenih deserata poput sladoleda od vanilije.

Muffini s kupinama

Sastojci: 3 jaja, 100 g šećera, vanilin šećer, 50 ml ulja, 200 ml mlijeka, 250 g glatkog brašna, prašak za pecivo, 200 g kupina

Priprema: Pjenasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Stavite u kalupe za muffine i na vrh utisnite kupine. Pecite na 180°C oko 20 min.

Lisnata pita od jabuka i kupina

Sastojci: 300 g kupina, 200 g jabuka, 200 g šećera, vanilin šećera, 5 dl vode, paket lisnatog tijesta 

Priprema: Jabuke ogulite i narežite na kriške te ih s kupinama, vodom, šećerom i vanilin šećerom stavite kuhati na laganu vatru uz povremeno miješanje. Razvaljajte lisnato tijesto, oblikujte rubove, nadjenite i pecite 30 min na 180°C.

Čokoladni biskvit s kupinama

Sastojci: 8 jaja, 4 žlice šećera, 4 žlice kakaa, 4 žlice brašna, 50 g oraha, 100 g kupina, žlica šećera

Priprema: Kupine prokuhajte sa žlicom šećera. Bjelanjke umutite u snijeg pa dodajte šećer i ponovno istucite. Dodajte jedan po jedan žumanjak, brašno, kakao i orahe. Prelijte kupinama. Pecite 20 min na 180°C.

Torta od keksa, sira i kupina

Sastojci: 200 g keksa, 70 g maslaca, žlica meda, 250 g kupina, 50 g šećera u prahu, 500 g krem-sira, 120 g šećera, vanilin šećer, žličica škrobnog brašna, 160 ml slatkog vrhnja, 3 jaja, žlica limunova soka, 500 g vrhnja

Priprema: Kekse sameljite pa pomiješajte s otopljenim maslacem i medom. Rasporedite u namašćeni kalup za torte. Stavite u hladnjak na pola sata. Kuhajte kupine sa šećerom dok se ne zgusne. Stavite u zamrzivač na jedan sat. Izmiješajte sir sa šećerom, brašnom i jajima. Dodajte vrhnje i limunov sok te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nanesite na kekse i premažite umakom od kupina. Kalup stavite u duboki lim za pečenje, a u lim ulijte vodu. Pecite na 170°C oko jedan sat i pustite da se ohladi u pećnici.

Više recepata i savjeta za savršene ljetne poslastice pronađite u subotnjemu magazinu Skuhatćute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom
Veliki tjedni horoskop: Bika čekaju pozitivne promjene na poslu, Lav planira vjenčanje
od 24. do 30. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Bika čekaju pozitivne promjene na poslu, Lav planira vjenčanje

Vage, potrudite se oko sadašnjih poslova jer bi vam mogli donijeti nagradu u financijskom obliku ili napredak u karijeri. Mogli biste primiti honorar ili sklopiti odgođeni posao koji će naglo krenuti