Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Savjeti francuskog chefa: Evo kako napraviti odličan temeljac

Savjeti francuskog chefa: Evo kako napraviti odličan temeljac
1

U temeljcu je tajna kremastog rižota te vrhunskih umaka za povrće, tjesteninu, krumpir ili pečenje, a može stajati i do tjedan dana. Francuski chef otkrio je svoje trikove

Dobar temeljac osnova je svakog jela, a osobito finih umaka, tvrdio je slavni francuski chef Georges Auguste Escoffier. Za svijetle temeljce kuhajte sirove svijetle, najbolje teleće kosti, a mogu se koristiti janjeće, goveđe i juneće. Za tamniji temeljac koristite prethodno pečene tamnije goveđe kosti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

juha 00:15

Za pripremu ribljeg temeljca iskoristite riblje glave, repove i kožu. Same riblje kosti nisu dovoljne, a na pola kuhanja dodajte i poriluk, celer, peršinovo lišće, luk i lovorov list. Ljuske od škampa ili kozica također možete iskoristiti. Ubacite ih u vruću vodu i ostavite poklopljeno desetak minuta - kao da kuhate čaj. Izbjegavajte krumpire jer se brzo raspadnu, pa temeljac postaje mutan. 

Müesli Gordona Ramsaya - za ukusan i vrlo zdrav doručak
Müesli Gordona Ramsaya - za ukusan i vrlo zdrav doručak

U juhu dodajte ljusku jajeta i polovicu prepečenog neoguljenoj luka koji će juhu razbistriti. Uvijek najprije u vodi kuhajte kosti i meso, pa zadnjih pola sata kuhanja ubacite povrće. Sol i papar dodajte tek kad temeljac bude gotov, a kad voda zakuha, prije nego što poklopite lonac, s površine uklonite nastalu pjenu. Iskoristiti možete i kore od sira.

Temeljac od sira se radi od kore tvrdog sira. Sir može biti kravlji, ovčji i kozji, a temeljac je bolji što je vode u kojoj se kuha manje. Dovoljno ga je kuhati pola sata uz lovorov list i papar u zrnu. 

Još nekoliko kulinarskih trikova

Za variva, gulaše i umake bolji su mesni temeljci, dok povrtni rižoto podlijevajte blažim, povrtnim ili pilećim. Pileći temeljac najbolji je za mesna rižota, složence od tijesta i krumpira, povrtne krem-juhe, dok je teleći temeljac odličan za umake.

15 načina za uživanje u slanini: Hrskava, ukusna, neponovljiva
15 načina za uživanje u slanini: Hrskava, ukusna, neponovljiva

Procijeđen od kostiju, mesa i povrća, temeljac može stajati u hladnjaku tjedan dana. Razdijelite ga u porcije i zamrznite, te čuvajte do dva mjeseca, a osim što ga pospremite u hermetički zatvorene posude, možete ga uliti u kalupe za led.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Jedan uobičajen sastojak iz kuće sprječava kondenzaciju prozora
SUPER TRIK

Jedan uobičajen sastojak iz kuće sprječava kondenzaciju prozora

Kondenzacija na prozorima može biti čest problem zimi jer brzo može dovesti do stvaranja plijesni, no srećom postoji jednostavno rješenje koje vjerojatno već imate u kupaonici