Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Šareno osvježenje na štapiću: Pripremite sami fine sladolede

Šareno osvježenje na štapiću: Pripremite sami fine sladolede
1

Sladoled na štapiću pripremljen kod kuće najbolje je pripremiti od lagano prezrelog voća, a grčki jogurt ili slatko vrhnje te korica citrusa dat će mu još kremastiji okus

Domaći sladoled na štapiću neodoljiva je i zdrava slastica koju možete pripremiti i zamrzavanjem svježe ocijeđenog soka ili pasiranog voća. Odlučite li se za voće, prije nego što ga pomiješate s ostalim sastojcima, obvezno ga procijedite kroz gazu. 

Tako ćete izbjeći sitne sjemenke i pulpu koje sladoledu daju zrnatu umjesto glatke i kremaste teksture. Pri odabiru voća najbolje je da je sezonsko, a možete iskoristiti i lagano prezrelo. Pritom ćete morati staviti manje zaslađivača, što tu slasticu čini još zdravijom. 

Ako se već ne odlučite za med, preporučuje se da ga zasladite šećerom u prahu koji će se najlakše stopiti s ostalim sastojcima. Za još kremastiji, bogatiji okus sladoleda, u smjesu s voćem možete dodati slatko vrhnje, mlijeko ili grčki jogurt. 

Želite li da je istaknutija mliječna, a ne voćna komponenta, možete odvojeno izmiksati jogurt sa šećerom, ribanom korom citrusa i začinima prema želji, ohladiti u hladnjaku pa tek tada dodati nasjeckane komadiće voća i zamrznuti. Ako nemate posebne kalupe za sladoled sa štapićem, dobro će poslužiti i veće čaše za liker ili papirnate čašice. Poslužite li se čašicama, smjesu ostavite u zamrzivaču sat vremena pa tek tad zabodite štapiće i ponovno vratite u zamrzivač na barem četiri sata.  Sladoled ćete najlakše izvaditi iz kalupa ako ga 20 - 30 sekundi uronite u toplu vodu. 

Energetski sladoled od kave

Sastojci: 1 3/4 šalice kuhane kave, 1/2 šalice mlijeka, 1/4 šalice šećera u prahu, 1/2 šalice slatkog vrhnja, žličica kristalnog šećera

Priprema: Miješajte kavu, mlijeko i šećer u prahu na vatri dok se šećer ne rastopi. U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje i kristalni šećer. U kalupe prvo rasporedite smjesu od kave pa na vrh ulijte slatko vrhnje. Ohladite.

Slatka crno-bijela fantazija

Sastojci: 110 g bijele čokolade, 2 šalica slatkog vrhnja, 2 šalice jogurta od vanilije, 110 g tamne čokolade

Priprema: Odvojeno rastopite bijelu i tamnu čokoladu sa slatkim vrhnjem. U svaku mješavinu dodajte šalicu jogurta od vanilije. Ostavite u hladnjaku sat vremena pa naizmjence stavljate žlicu po žlicu tamne i svijetle smjese u kalup. Čuvajte u zamrzivaču.

Polarna lizalica od čokolade 

Sastojci: 1 1/2 šalica mlijeka, šalica slatkog vrhnja, 1/2 šalice mliječne čokolade, 1/2 šalice tamne čokolade, 1/2 šalice maslaca od kikirikija 

Priprema: Zagrijte mlijeko i vrhnje pa dodajte razlomljenu mliječnu i tamnu čokoladu. Kad se rastopi, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Izlijte sve u kalupe za sladoled i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati. 

Čaj s trešnjama na štapiću

Sastojci: 4 vrećice čaja od hibiskusa, 1 1/2 šalice kipuće vode, 2 žlice meda, žlica limunova soka, 1/2 šalice pasiranih trešanja 

Priprema: Vrećice čaja prelijte kipućom vodom, pokrijte pa ostavite 5 minuta. Izvadite vrećice, hladite 5 minuta pa umiješajte med i limun. Rasporedite trešnje u 5 kalupa pa prelijte čajem. Ostavite u zamrzivaču.

Ledeno osvježenje s malinama

Sastojci: 3 šalice grčkog jogurta, šalica šećera, šalica limunova soka, žlica ribane limunove kore, šaka nasjeckanih malina

Priprema: Ubacite sve sastojke osim malina u blender i miksajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se smjesa dobro ohladi. Prije nego što je prebacite u kalupe za sladoled, u smjesu umiješajte narezane maline pa ostavite u zamrzivaču preko noći. 

Brzo osvježenje, ali i dnevna doza vitamina 

Ako se ne želite samo osvježiti, nego i zasititi sladoledom, možete ga pripremiti i od pudinga različitih okusa i boja. 

Tako na dno kalupa za sladoled ulijte skuhan, lagano ohlađen puding od čokolade. Ostavite kalupe sat vremena u zamrzivaču pa dodajte kuhani puding od vanilije, ponovno ohladite pa na kraju dodajte puding od karamele. No kao i kod svih sladoleda na štapiću, nikad nemojte do kraja napuniti kalup jer se zamrzavanjem sladoled širi pa će slastica izgledati manje uredno i lijepo. Silikonske kalupe možete nabaviti na internetu, ali i u trgovačkim lancima, već i za 30-ak kuna.

No ovaj ljetni desert možete pripremiti i od povrća pomiješanog s voćem. Mrkva se izvrsno slaže s narančom i jagodama, a ako želite biti odvažniji, kušajte sladoled sa špinatom. U blenderu izmiksajte tri banane, manji ananas i šalicu svježeg špinata te malo vode. Smjesu ulijte u kalupe pa ohladite. I običan sok od naranče ili limuna u trenu se može pretvoriti u primamljivi sladoled. U polovicu plastične čaše ulijte sok, dodajte šećer pa prekrijte folijom. U nju zabodite plastičnu žličicu ili štapić pa ostavite što dublje u zamrzivaču barem četiri sata. 

U sladoled prema želji možete dodati veće komadiće voća poput banana, jagoda ili trešanja. Možete ga i posuti čokoladnim ili šarenim mrvicama te sjeckanim orašastim plodovima. 

Šareno osvježenje na štapiću

Sastojci: crveni sloj: šalica jagoda, 3 žlice limunade, žličica šećera; bijeli: šalica jogurta od vanilije, 3 žlice limunade; ljubičasti: 1/2 šalice borovnica, 1/2 šalice limunade, 1/2 žličice šećera 

Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke za crveni sloj. Ulijte smjesu na dno kalupa pa ostavite u zamrzivaču dva sata. Izmiksajte i sastojke za bijeli sloj pa ga žlicom nanesite na crveni. Ponovno ostavite u zamrzivaču dva sata. Na kraju izmiksajte i sve sastojke za ljubičasti sloj pa nanesite na bijeli. Ostavite kalupe barem šest sati u zamrzivaču. 

Cheesecake-sladoled od jagoda

Sastojci: 220 g krem sira, 1/4 šalice kiselog vrhnja, 3/4 šalice šećera u prahu, 1/2 šalice mlijeka, 6 velikih jagoda, 6 graham keksa, žlica rastopljenog maslaca 

Priprema: U blenderu izmiksajte sir, vrhnje, šećer i mlijeko. Dodajte narezane jagode pa još malo miksajte. Izlijte smjesu u kalupe, i to tako da ostavite 2,5 cm do vrha prazno. Posebno usitnite kekse s maslacem. Tu smjesu lagano utisnite na vrh kalupa. Ostavite u zamrzivaču 6 sati.

Koktel-osvježenje od metvice i ruma

Sastojci: 2 šalice nasjeckane lubenice, 3 žlice šećera, 3 žlice ruma, 3 žlice soka od limete, 3 žlice vode, 4 listića metvice 

Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke pa ih rasporedite u manje šalice, ali ne do vrha. Ostavite ih u zamrzivaču sat vremena pa u njih zabodite štapiće. Dodajte ostatak smjese pa ih ostavite u zamrzivaču još barem četiri sata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića
EVO NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU

Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića

Važno je da kupite Božićnu zvijezdu koja nije bila izložena propuhu ili neadekvatnim uvjetima, jer će u protivnom po dolasku kući početi gubiti lišće, savjetuje osječki cvjećar Slaven Pavlović