U pravljenju kolača može sudjelovati cijela obitelj, džemper možete nacrtati glazurom, umjesto gumba stavite bombone, a šal se lako radi od jestive boje
Šareni čovječuljci od đumbira i papra savršen su božićni dar
Osim tradicionalnih božićnih kolača, kiflica i zvjezdica, ove godine svoje ukućane možete iznenaditi čovjekolikim paprenjacima. Oni mogu biti i zanimljiva dekoracija za vaš božićni stol, ali i izvrstan poklon. Dekoracija ovisi o vašoj mašti, a odličan su način da u njihovu izradu uključite cijelu obitelj.
Čovječuljci od đumbira i papra
Sastojci: 3/4 šalice brašna, 3/4 žličice sode bikarbone, 3/4 šalice maslaca, 1 žličica mljevenog đumbira, 1 žličica mljevenog cimeta, 1/2 žličice mljevenog klinčića, 1/2 žličice muškatnog oraščića, 1/4 žličice mljevenog crnog papra, 1/2 žličice soli, jedno jaje, 1/2 šalice melase ili kukuruznog sirupa.
Glazura za ukrašavanje: 1 bjelanjak, 1/2 žličice limunovog soka, 1 i 3/4 šalice šećera
Priprema: U posudu stavite brašno, sobu bikarbonu i začine i ostavite sa strane. Nakon toga u posebnoj posudi mikserom izmiješajte maslac, jaje i melasu ili kukuruzni sirup. Spojite dobivene smjese i zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na tri dijela, omotajte folijom i ostavite sat vremena da se ohladi u hladnjaku ili ako imate vremene ostavite ga cijelu noć.
Tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine i kalupima izrežite oblik čovjeka. Ako nemate kalup možete na komad tanjeg kartona nacrtati čovjeka (muški i ženski paprenjak) i izrezati ga. Dobiveni oblik stavite na tijesto i izrežete željeni oblik. Pecite u pećnici na 180 °C oko osam minuta.
Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, ostavite da se rashlade par minuta i potom krenite s ukrašavanjem.
Bomboni umjesto gumba, a glazura za džempere
Glazurom možete nacrtati oči i osmijeh, a ovisno o tome je li vaš paprenjak muško ili žensko možete mu nacrtati džemper i hlače ili haljinu. Kod muških paprenjaka na rukama, struku i na nogama povucite valovitu liniju, a kod ženskih na rukama i na rubovima haljine.
Po želji možete dodati gumbe, šal ili leptir-mašnu, a za to vam može poslužiti jestiva boja za kolače u različitim nijansama ili gumeni bomboni. Mašne mogu biti i platnene, a prilijepiti ih možete glazurom za ukrašavanje, samo ih malo pridržite prstima kako ne bi pale.
Paprenjaci će biti još posebniji ako iz sredine njihova tijela izrežete srce, posipate ga jestivim čokoladnim mrvicama i zalijepite na ruku. Isti efekt postići ćete ako ima na glavu zalijepite kapu i ukrasite je glazurom nalik na snijeg. Osim toga, možete ih cijele posipati raznobojnim jestivim mrvicama i po njima polijepiti bombone.