Ako imate povremenih ili čestih problema s povratom kiseline iz želuca u jednjak, prilagodite prehranu i stavite naglasak na namirnice koje uravnotežuju pH želuca - evo popisa
Šaka badema i kriška dinje ili lubenice preveniraju žgaravicu
Ako imate povremenih problema zbog povrata kiseline iz želuca u jednjak, odnosno žgaravice, postoje namirnice koje relativno brzo mogu ublažiti simptome. Prva pomoć uvijek može biti žličica sode bikarbone otopljena u čaši vode, no to nije rješenje ako se sa žgaravicom borite često.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako prevenirati žgaravicu
Pokretanje videa...
U tom slučaju morate promijeniti način prehrane i navike vezane uz prehranu. Izbjegavajte jako masnu i začinjenu hranu, citrusno voće, ukiseljeno povrće, previše kave ili alkohola, kao i gazirana pića te prejedanje u jednom obroku, posebno navečer. Jesti treba u pet do šest obroka kroz dan i konzumirati namirnice koje uravnotežuju pH u želucu. Donosimo nekoliko prijedloga namirnica koje pomažu dugoročno.
Nemasno meso, perad: Meso pripremljeno na žaru ili na pari, kao i kuhano meso, ne izaziva probleme, osim u kombinaciji s jakim začinima i teškim umacima. Izbjegavajte marinade, dinstanje na luku i umake na bazi vrhnja.
Riba. Pecite je na žaru ili u foliji, bez ulja, ili iskoristite za pripremu riblje juhe. Ne pretjerujte sa začinima kod posluživanja.
Korjenasto povrće: Krumpir, mrkva, celer, batat ili buča, odlične s namirnice za pripremu priloga koje će umiriti kiselinu u želucu i olakšati probavu jer su bogate vlaknima.
Zeleno povrće: Brokula, šparoge, celer i cvjetača te zeleni grah imaju nizak udio kiseline pa su poželjni u prehrani. Pripremite ih na lešo, s vrlo malo maslinova ulja.
Riža, kus kus, zob: Žitarice općenito ublažavaju kiseline u želucu pa su sve vrste kaše dobrodošle.
Kruh: Poželjan je onaj od cjelovitih žitarica, pšenični ili neki sa sjemenkama, jer sadrži i vrijedne tvari.
Orašasti plodovi: Kad se problem javi, šaka badema ili drugih orašastih plodova koje grickate pomalo može djelovati kao lijek.
Voće: Poželjni su banana, dinja i lubenica, prije svega zato što prirodno imaju višu pH vrijednost, ali i zbog količine vode, koja djeluje umirujuće kod žgaravice.
Čajevi: Za prvu pomoć korisni su čaj od kamilice ili metvice. Dobar izbor je i čaj od đumbira, no ne smije biti prejak, a kiselinu će smiriti i čaj od komorača, sladića i maslačka. Ove su biljke dobre u čaju pojedinačno ili u kombinacijama.