Obavijesti

News

Komentari 247

Prigožin objavio novu snimku: 'Marš je bio protiv izdajnika, očekujte naše nove pobjede'

Prigožin objavio novu snimku: 'Marš je bio protiv izdajnika, očekujte naše nove pobjede'

Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima (UN) u Ženevi Genadij Gatilov ustvrdio je da nema osnove za održavanje "statusa quo" oko crnomorskog sporazuma

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.15

Diplomati očekuju da će NATO produljiti mandat Stoltenbergu

24sata

Očekuje se da će se članice NATO-a u utorak dogovoriti o produljenju mandata glavnog tajnika Jensa Stoltenberga za još godinu dana, potvrdila su u ponedjeljak četvorica diplomata, prenosi Reuters.

Posljednjih tjedana bilo je dosta signala koji su upućivali na takvu odluku, no sada se očekuje da će veleposlanici pri NATO-u službeno odobriti produljenje mandata šefu Saveza tijekom sastanka u utorak, rekli su diplomati govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Više pročitajte OVDJE.

18.35

Šef Wagnera: Marš pravde je bio usmjeren na borbu protiv izdajnika i mobilizaciju našeg društva

Šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, objavio je novu audiosnimku na kojoj tvrdi da je njegov "marš pravde" bio usmjeren protiv izdajnika te da očekuje "nove pobjede na frontu".

- Danas više nego ikad trebamo vašu podršku. Hvala vam za to. Želim da shvatite da je naš marš pravde bio usmjeren na borbu protiv izdajnika i mobilizaciju našeg društva. I mislim da smo puno toga postigli - rekao je Prigožin u snimci koja je objavljena na Telegram kanalu Siva Zona, koji je prema ruskim medijima usko povezan s Wagner grupom.

- U bliskoj budućnosti, siguran sam, vidjet ćete naše nove pobjede na frontu. Hvala, dečki - rekao je. 

Nije poznato kada je audio snimljen. 

U posljednjoj izjavi 26. lipnja je rekao kako se pokazalo da je Wagner najučinkovitija borbena formacija u Rusiji.

Prigožin je posljednji put javno viđen u vozilu u Rostovu na Donu 24. lipnja, dok je pobuna još trajala.

18.22

Zelenski: Rat neće biti gotov dok se Krim ne vrati u ukrajinske ruke

- Ukrajinski rat neće biti gotov dok se Krim ne vrati u ukrajinske ruke - rekao je Volodimir Zelenski.

- Ne možemo zamisliti Ukrajinu bez Krima - rekao je ukrajinski predsjednik za CNN.

I dok je Krim pod ruskom okupacijom, to znači samo jedno: rat još nije završio.

Upitan može li zamisliti scenarij u kojem bi se mir mogao postići bez Krima, rekao je: "To onda neće biti pobjeda".

Govoreći o kratkoj pobuni koju je pokrenuo šef Wagner Grupe Jevgenij Prigožin, Zelenski je rekao da je to pokazalo da Vladimir Putin "ne kontrolira sve".

Što se tiče odgovora ruskog predsjednika na pokušaj državnog udara, njegov ukrajinski kolega je rekao: "Slab je. Prvo, vidimo da on ne kontrolira sve. 

- Wagner se kreće duboko u Rusiju i zauzima određene regije pokazuje koliko je to lako učiniti. Putin ne kontrolira situaciju u regijama. Sva ta vertikalna moć koju je imao samo se ruši - rekao je.

Zelenski je također rekao da su ukrajinske obavještajne službe pokazale da Kremlj mjeri podršku Prigožinu.

Pola Rusije podržalo je šefa Wagnera i pobunu paravojne skupine, dodao je ukrajinski čelnik.

16.45

Von der Leyen: 'Preokrenut ću svaki kamenčić kako bi Putin odgovarao za zločin u Ukrajini'

24sata

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je rekla kako će preokrenuti “svaki kamen” kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao za agresiju na Ukrajinu. 

"Nećemo ostaviti niti jedan kamen neokrenut sve dok Putin i njegove pristaše ne odgovaraju" za zločine u Ukrajini, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u izjavi povodom otvaranja centra za kazneni progon zločina počinjenih u ruskoj agresiji na tu zemlju. Nova institucija smještena je u blizini europske pravosudne agencije Eurojust u Den Haagu. 

Više pročitajte OVDJE.

15.58

Dogovor o produženju stacioniranja njemačkih sustava Patriot u Poljskoj vezan je za odvojene pregovorima o uspostavi centra za održavanje tenkova Leopard u Poljskoj, piše u ponedjeljak agencija Reuters, dodajući da njemački ministar želi da se oni dovrše u idućih deset dana. 

„Vrijeme je ključno. Smatramo da bi razgovori trebali, ako je to uopće moguće, biti dovršeni u idućih deset dana kako bi znali planirati smjer“, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius u ponedjeljak. 

Pistorius je govorio nakon susreta s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom u poljskom gradu Zamoscu. 

Njemačke i poljske tvrtke uključene su u pregovore o centru za održavanje tenkova, kao i vlade u Berlinu i Varšavi. Smatra se da je problem nastao u komunikaciji tvrtki. 

Izjava njemačkog ministra o „planiranju smjeru“ protumačena je kao suptilna prijetnja o odabiru lokacije izvan Poljske za centar, piše agencija Reuters. 

Uz tri jedinice sustava Patriot, u Zamoscu, mjestu udaljenom oko 50 kilometara od ukrajinske granice, od veljače se nalazi tristotinjak njemačkih vojnika. 

U priopćenju nakon razgovora u ponedjeljak Pistorius se nije osvrnuo na Blaszczakov zahtjev za produženje boravka Patriota u Poljskoj do kraja godine. 

„Potpuna podređenost Bjelorusije, prijenos nuklearnog naoružanja u tu zemlju, skupina Wagner, sve to pokazuje da su prijetnje Rusije stvarne“, rekao je poljski ministar. 

„Stoga želimo naglasiti da smo zainteresirani da sustav Patriot ostane na poljskom tlu najranije do kraja ove godine“, dodao je. 

Odnosi između Berlina i vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) napeti su po nizu pitanja – od slanja oružja Ukrajini do migracijskog dogovora Europske unije.

Komentari 247