Obavijesti

Sport

Komentari 4

Rudeš najlošiji prvoligaš ikad! Ali nije primio najviše u sezoni

Rudeš najlošiji prvoligaš ikad! Ali nije primio najviše u sezoni
6

Rudeš se remijem protiv Dinama oprostio od HNL-a u sezoni u kojoj je oborio negativni rekord. Nijedan klub nije ostvario manje pobjeda u 33 sezona prvenstva Hrvatske, čak ni Varaždin kada je završio u stečaju...

VIDEO

Utakmicom Dinama i Rudeša u nedjelju okončana je 33. sezona Hrvatske nogometne lige. "Modri", koji su dva kola prije kraja prvenstva matematički potvrdili 25. titulu prvaka, izašli su na rasprodani Maksimir u izmiješanom sastavu, dok se Rudeš u sjajnoj atmosferi oprostio od prvog ranga hrvatskog nogometa nakon sezone koja je, statistički gledano, najgora sezona hrvatskog prvoligaša u povijesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Sažetak Dinamo - Rudeš

Pokretanje videa...

Sažetak utakmice Dinamo-Rudeš 01:33

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

U 33 HNL sezona svjedočili smo raznim formatima natjecanja. Od lige sa 16 natjecatelja, pa 12, do takozvane Lige A i Lige B, pa današnje 'Lige 10', baš nitko nije imao sezonu kakvu je Rudeš imao ove sezone. Čak ni Varaždin (bivši Varteks) u sezoni 2011/12. kada je prvoligaš sa sjevera Hrvatske završio u stečaju.

Rudeš jedva izbjegao najgori scenarij

"Zaronimo" u brojke. Rudeš je ove sezone odigrao 36 utakmica u HNL-u, a pobijedio je jednu, Goricu u ožujku 2-1. Golove su u tom slavlju Rudeša zabili Ante Ćorić i Riad Mašala, koji je zatresao mrežu u 93. minuti i time donio Rudešu sva tri boda. 

Rudeš i Gorica sastali se u 25. kolu SuperSport HNL-a

Spomenuta momčad Varaždina najbliža je negativnom ovosezonskom učinku Rudeša. Varaždin je tada pobijedio dvije utakmice, ali istaknimo kako je odigrao samo 24 od mogućih 30 utakmica i da je u HNL-u tada imao 16 klubova. Remijem s Dinamom Rudeš je osvojio deveti bod u sezoni i time izbjegao još jedan crni scenarij. 

Rudeš jedan od tri kluba s jednoznamenkastim brojem bodova...

Naime, Varaždin je sezonu 2011/12. završio s osam bodova. Istaknimo da su Varaždincima oduzeli jedan bod i kako su svojim rezultatima osvojili devet bodova, stoga, iz perspektive bodova osvojenih na travnjaku, Rudeš drži rekord zajedno s njima. Naravno, Varaždin je te sezone odigrao 24 utakmice, a Rudeš 36... Trebali bi spomenuti i sezonu 1993/94. kada je Radnik također osvojio osam bodova, ali je tada pobjeda u HNL-u nosila samo dva boda, umjesto današnja tri boda. Prema današnjoj dodjeli bodova Radnik bi u toj sezoni osvojio 11 bodova, što bi bilo više od Rudešovih devet...

VIDEO Pogledajte kako je Rudeš oteo Dinamu pobjedu u proslavi
VIDEO Pogledajte kako je Rudeš oteo Dinamu pobjedu u proslavi

Rudeš je završio sezonu s 22 postignuta gola i 85 primljenih. Samo je jedan klub u povijesti HNL-a primio više golova u jednoj sezoni. To je TŠK Topolovac, koji danas igra u 1. ŽNL Sisačko-moslavačkoj, a primio je čak 95 golova u sezoni 2001/02. TŠK je svejedno pobijedio četiri utakmice (u 30 odigranih) i završio sezonu s 14 bodova, pet više od Rudeša...

Zagreb: Poznati na tribinama nogometne utakmice između Rudeša i Istre

Nešto je širi popis klubova koji su pobijedili tri utakmice u sezoni. Otkako je Lige 10, to su uspjeli Inter (sezona 2019/20. u kojoj je osvojio 17 bodova), Rudeš (sezona 2018/19 u kojoj je osvojio 19 bodova), Split (sezona 2016/17., 18 bodova) i Zagreb (sezona 2015/16., 17 bodova). U formatu HNL-a sa 16 klubova tri su pobjede ostvarili Međimurje u dva navrata (sezona 2004/05. i 2007/08.), Kamen Ingrad (sezona 2006/07.) i Sesvete (sezona 2009/10.).

Rudeš promijenio tri trenera

Rudeš je ove sezone promijenio trojicu trenera. Nakon promocije iz 1. NL u HNL zagrebački je klub angažirao legendarnog "vatrenog" Roberta Prosinečkog. "Žuti", međutim, nije imao uspjeha na klupi. Rudeš je u sedam odigranih utakmica pod njegovom palicom osvojio tek jedan bod, u remiju 0-0 s Istrom 1961, a gol razlika kluba bila je -12 (5 postignutih golova, 17 primljenih). 

Zagreb: Rudeš i Gorica sastali se u 7. kolu SuperSport HNL-a

Klub je zatim preuzeo Toni Golem, koji je vodio klub u deset utakmica, osam u HNL-u i dvije u Kupu. Iako je Golem vodio Rudeš do najveće pobjede u sezoni u osmini finala Slaven Belupa od 3-1, u HNL-u je osvojio dva boda u remijima s Belupom i Varaždinom. U njegovoj je eri Rudeš primio 16 golova i zabio dva.

VIDEO Dinamo - Rudeš 3-3: 'Modri' remizirali za kraj sezone
VIDEO Dinamo - Rudeš 3-3: 'Modri' remizirali za kraj sezone

Na klupu Rudeša zatim se vratio Davor Mladina, koji je i odveo Rudeš u HNL. Mladina je vodio momčad u 20 utakmica do kraja sezone i ostvario pobjedu nad Goricom, koja je na kraju jedina pobjeda Rudeša u neslavnoj HNL sezoni 2023/24.

Nitko nije koristio više igrača

Koliko je lutanja bilo u klubu sa zapada Zagreba najbolje govori podatak o tome da su tijekom sezone u zapisniku imali čak 51 igrača. I to je apsolutni rekord HNL-a. Srušili su Rudešani Hrvatski dragovoljac koji je u kadru u sezoni 2021/22. imao 49 igrača. Od 51 igrača Rudeša nastupilo ih je 46, a svega 11 igrača nastupilo je najmanje 20 puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Dinamo - Lokomotiva 5-1: Bjelica je startao pobjedom, stoper briljirao s dva gola!
PREKID KRIZE

Dinamo - Lokomotiva 5-1: Bjelica je startao pobjedom, stoper briljirao s dva gola!

Dinamov stoper prvijenac je zabio u 91. minuti, a tri minute kasnije ponovno je bio precizan za konačnih 5-1. Ovo je prva pobjeda "modrih" u prvenstvu nakon 24. kolovoza i Gorice na Maksimiru (2-1)...

VIDEO Majstorija Gvardiola! Čudesan dribling pa fantastičan završetak. Pogledajte golčinu
TOČI, JOŠKO

VIDEO Majstorija Gvardiola! Čudesan dribling pa fantastičan završetak. Pogledajte golčinu

Krasno je primio proigravanje Grealisha, Burna driblingom poslao u prošlost pa Tonaliju kroz noge zabio fantastičan gol u drugi kut. Joško Gvardiol opet je briljirao
Maestralni Gvardiol zaludio je društvene mreže: 'Briljantan je! Mora postati jedan od najboljih'
NEVJEROJATAN JE

Maestralni Gvardiol zaludio je društvene mreže: 'Briljantan je! Mora postati jedan od najboljih'

Napadačke vještine su mu apsolutno sulude za čovjeka koji je i vrhunski obrambeni igrač, jedan je od hvalospjeva na račun hrvatskog reprezentativca koji je zabio spektakularan gol u remiju protiv Newcastlea